Speler van de Maand: Simon Banza

HomeFootball Manager 2024Speler van de Maand: Simon Banza

Auteur

Datum

Categorie

Afgelopen maand debuteerde onze nieuwe rubriek speler van de maand met de IJslandse aanvaller Órri Oskarsson. Ook voor deze maand hebben we uiteraard weer een speler van de maand en ons oog is gevallen op de huidige topscorer van de Portugese Primeira Liga: Simon Banza. 

Het verleden

Wat het verhaal van Simon Banza bijzonder maakt is dat hij van ver heeft moeten komen. Banza is geboren op 13 augustus 1996 in het noord-Franse Creil, wat hem bij de start van de game 26 jaar oud maakt. Banza kwam al vroeg in de jeugdopleiding van Lens terecht, waar hij voor het B-team zijn debuut maakte op het vierde Franse niveau. Voor het B-team zou Banza 56 keer in actie komen en tien keer scoren. Toch zou een doorbraak voorlopig uitblijven, maar na verhuurperiodes aan Championnat National-team A.S. Beziers en het Luxemburgse Titus Pétange kreeg hij toch een vaste plek in de A-kern, dat toen in de Ligue 2 uitkwam.

Met zeven treffers in 24 duels wist Banza redelijk zijn stempel te drukken op het team dat promotie wist af te dwingen naar de Ligue 1, maar daar moest hij het voornamelijk van invalbeurten hebben. Desondanks kwam hij toch in bijna elk competitieduel in actie, maar met vijf goals in 34 duels was zijn moyenne voor een spits niet al te best. In het seizoen 2021-2022 sloot hij andermaal aan bij de selectie, maar werd hij vlak voor het verstrijken van de transferdeadline verhuurd aan het Portugese Famalicão, Daar scoorde hij beduidend beter, want met 14 goals in 29 duels, dat hem een gedeelde zevende plek op de topscorerslijst en een fraaie transfer naar Braga opleverde. Lens ging akkoord met een transfersom van drie miljoen euro en zo bleef Banza in Portugal.

Het heden

Het afgelopen seizoen wist Banza, in zijn eerste seizoen voor Braga, elf keer het net te vinden in dertig duels. Dat is geen slechte score voor zijn eerste seizoen, maar dit jaar lijkt Banza helemaal los. Met dertien goals in evenveel duels is Banza momenteel topscorer in de Portugese hoogste klasse, waardoor Braga nog volop meedraait in de titelstrijd.

Wat Banza zo’n bijzondere spits maakt is zijn imposante fysiek. Met zijn 1 meter 89 en 75 kilogram toont Banza als een lange slungel, maar hij beschikt niet alleen over die gewelde kop- en sprongkracht, maar is ook verre van traag en heeft een uitstekende natuurlijke conditie. Dit maakt hem levensgevaarlijk in de lucht, maar ook als er wat ruimte staat om te counteren misstaat Banza niet.

Aangezien hij net 27 jaar oud is geworden verwachten we geen hele grote toekomst meer, maar misschien zit er toch nog een fraaie stap in voor hem. Internationaal heeft hij deze stap inmiddels ook gezet, want hij heeft recent zijn debuut gemaakt voor het nationale team van de Democratische Republiek Congo, het land waar zijn ouders vandaan komen.

In Football Manager

We gaven het al aan, Banza is een aanvaller die het beste als target man gebruikt kan worden, maar bezit zoveel meer kwaliteiten dan dat. Zijn sprongkracht is uitstekend (16), zijn afwerken meer dan prima voor een target man (15) en zijn kopkwaliteiten zijn uitmuntend (18). Daarnaast beschikt hij over de nodige dosis lef en maken zijn bewegingen zonder bal in combinatie met zijn anticipatievermogen zijn profiel als gevaarlijke aanvaller wel af. Daarnaast is hij vrij sterk en zeker niet langzaam.

 

image.thumb.png.c1465b22e20fd9a6be0a7a0bfe63dc79.png

De grote vraag is natuurlijk wat je moet neerleggen om Banza over te halen de overstap naar jouw club te maken. Goed om te weten is dat hij een minimale ontsnappingsclausule heeft van 40 miljoen euro, wat wellicht wel te gortig is voor een speler van zijn kwaliteiten. De inschatting is dat Braga voor een bedrag tussen de 13 en 15 miljoen al wel overstag wenst te gaan, maar aangezien hij het goed naar zijn zin heeft en nog niet zo lang bij Braga speelt zal je met een goed verhaal moeten komen om hem echt over te kunnen nemen.

Lukt dat? Dan heb je een prachtige target man in huis die veel meer kan dan alleen een bal doorkoppen. En daarom is Simon Banza onze speler van de maand december.

Voor onze overige maand-specials kunnen jullie terecht op onze startpagina. 

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen