Speler van de Maand: Joshua Zirkzee

HomeMaand-specialsSpeler van de MaandSpeler van de Maand: Joshua Zirkzee

Auteur

Datum

Categorie

Nu het EK is begonnen wordt er natuurlijk reikhalzend uitgekeken naar de prestaties van Oranje en de Rode Duivels. Een van de spelers waar het veel over ging in aanloop naar het EK is Joshua Zirkzee, de spits van Bologna, die in de belangstelling zou staan van enkele zeer grote clubs. Terecht, als we Football Manager 2024 mogen geloven, want daar is Zirkzee niet alleen nu al heel goed, maar kan hij ook echt nog een heel stuk beter worden. Daarom is Joshua Zirkzee onze one to watch gedurende het aankomende EK en onze Speler van de Maand juni.

Historie

Joshua Zirkzee is geboren op 22 mei 2001, wat hem inmiddels 23 maakt. Met de jonge talenten die overal doorbreken is 23 nog relatief oud om door te breken, maar het is hem dit jaar wel gelukt. Zirkzee speelt bij Bologna, dat dit seizoen zo verraste met een topnotering in de Italiaanse Serie A en aankomend seizoen in de Champions League uitkomt. Zirkzee is een spits, die onder de rook van Rotterdam opviel bij de jongste teams van VV Hekelingen en later Spartaan ’20. ADO Den Haag pikte hem op, maar zagen hem ook al binnen een paar jaar de stap naar Feyenoord zetten. Zirkzee was toen vijftien, keek het een jaar aan in Rotterdam en verkaste naar Rekordmeister Bayern München. Daar bleek het toch lastig om aansluiting te vinden bij het eerste elftal, hoewel hij uiteindelijk nog tot twaalf duels en vier treffers wist te komen. Het meest in het oog springende was een gemiste kans in een oefenduel met Ajax, waar hij de bal op een meter van de doellijn voor het intikken had, maar te lang aarzelde en zo nog verdedigd kon worden voor hij kon scoren. Dit sloot aan bij verhalen die vanuit München doorsijpelden, dat het aan mentaliteit ontbrak bij de talentvolle spits.

Na een matige huurperiode bij Parma volgde een erg succesvolle huurperiode bij RSC Anderlecht en dat was net de boost die Zirkzee nodig had. De afgelopen twee seizoenen speelt hij bij Bologna, wat hem definitief heeft overgenomen en waar hij inmiddels niet meer weg te denken is uit de basis. Het leverde uiteindelijk na wat omwegen een oproep op voor Oranje, waar hij op dit EK zijn debuut hoopt te gaan maken.

In Football Manager

Football Manager heeft de route van Zirkzee ook niet helemaal aan zien komen. In FM21 (Zirkzee was toen negentien) was hij nog niet heel goed, maar had hij wel het potentieel om heel goed te worden, maar in FM22 was dat al een stuk minder. Zijn huurperiode bij Anderlecht deed zijn huidig niveau uiteindelijk weer stijgen, maar zijn potentieel niveau was al naar beneden bijgesteld. Hij kon nog steeds een prima speler worden, maar zat qua potentieel niveau niet meer in het hoogste segment. Ook in FM24 was dat nog niet het geval, maar na de winterupdate heeft Zirkzee weer een hoog potentieel van 166, wat hem goed genoeg zou moeten maken voor de Europese top.

image.thumb.png.470d5783ef5736c8707aee760a56f492.png

De toekomst

Zirkzee heeft dus weer een mooie toekomst voor zich. We zijn benieuwd of hij dit EK tot speelminuten gaat komen en een kans krijgt om zich te tonen aan Ronald Koemen en aan de Europese top. Als we de geruchten mogen geloven zitten onder meer Manchester United en AC Milan op het vinkentouw om Zirkzee over te nemen. In de media worden berichten genoemd van om en nabij de veertig miljoen euro, maar in Football Manager zal dat bij de start van de game niet voldoende zijn om hem los te weken bij Bologna, wat meer dan vijftig miljoen wil ontvangen voor de boomlange, technisch vaardige en behendige spits.

Voor ons is het duidelijk, als we Football Manager aanhouden gaat Zirkzee zeker nog zijn debuut maken voor Oranje, is het niet op dit EK, dan zeker wel in de nabije toekomst.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen