Een speler omtrainen naar een nieuwe positie

In deze gids wordt uitgelegd hoe een speler omgetraind kan worden naar een nieuwe positie. Een spits hoeft namelijk niet altijd een spits te blijven en die ene talentvolle rechtsbuiten kan wellicht de aanvallende vleugelverdediger van de toekomst worden. Wanneer is het handig om een speler om te trainen en hoe werkt dit? Wat is een goede reden om hier moeite in te steken?

Redenen
Er voor kiezen om een speler op een andere plek te laten spelen kan meerdere redenen hebben. Of je nou met een topclub speelt of in de krochten van de Engelse voetbalpiramide; het kan altijd een uitkomst zijn.

Tactische keuzes: de meeste FM-spelers hebben ongetwijfeld een lievelingstactiek. Zo kan iemand zweren bij een 4-3-3-formatie, of nooit afwijken van de 5-3-2-opstelling. Feit blijft dat voor elke positie spelers nodig zijn. Onderstaand voorbeeld geeft een extreem geval weer. Deze opstelling kent namelijk geen echte spitsen. Alle drie de aanvallende middenvelders hebben de rol van schaduwspits meegekregen. Bij welke club deze tactiek ook maar geïntroduceerd zou worden: in eerste instantie hebben alle AMC’s geluk en kunnen de spitsen de bank warm gaan houden. Het loont echter om juist goed naar de spitsen te kijken. Een goede schaduwspits beschikt onder andere over veel snelheid en een goede afwerking. Spitsen die hier aan voldoen, en dat zij er veel, kunnen in dit geval omgeschoold worden naar een nieuwe positie en rol.

Een opstelling zonder spitsen.

Geld besparen: goede spelers kosten geld. Bij pakweg PSG of Manchester City is dit geen probleem, maar als je bij RKC Waalwijk manager bent, zal je elke cent om moeten draaien. Kijk daarom eens goed naar je selectie: zijn er spelers die je kan omtrainen? Het is vele malen voordeliger om zelf, zonder financiële hulp, een verdedigende middenvelder te creëren dan om een transfersom neer te leggen voor een gelijkwaardige speler.
Jeugdspelers: voor het vierde jaar op rij een centrale verdediger als beste jeugdproduct? Je bent niet de enige. Een veelvoorkomende frustratie is het ontbreken van een variatie aan posities in de jeugdelftallen; vrijwel alle spelers die instromen kunnen op slechts één positie uit de voeten en je hoofd scouting heeft in één jaargang liefst vijf linksbuitens opgespoord en naar de club gelokt. We gaan even terug naar de opstelling uit de voorgaande afbeelding. Wat ga je doen wanneer er extreem veel flankspelers (zie afbeelding hieronder) in het jeugdteam zitten? Kies je ervoor om ze gratis te laten vertrekken, of probeer je toch om de grootste talenten onder hen om te scholen naar een positie die wel in je formatie past?

Liefst elf flankspelers in het U19-team.

Stats passen niet bij de natuurlijke positie: nu en dan kom je een speler in je selectie tegen die al tijden slecht presteert op zijn natuurlijke positie, terwijl hij er op het eerste oog als een prima speler uitziet en tevens een flinke transferwaarde vertegenwoordigt. Het kan zijn dat zijn stats niet overeenkomen met de positie waar hij speelt. Stel je een centrale verdediger voor die fysiek sterk is en het ook prima doet in de mandekking, maar qua kopkracht en lef flink tekortschiet. Dit zou een prima links- of rechtsback kunnen worden.
Koopjes op de transferlijst: dat je zonder spits, verdedigende middenvelder of spelmaker, wil nog niet zeggen dat je geen spelers kunt aantrekken die graag op een van die posities spelen. Trek gerust een dergelijke voetballer aan, mits zijn stats matchen met de positie waar je hem graag zou willen laten spelen.

Werkwijze
Het is niet moeilijk om een speler aan het werk te zetten om een nieuwe positie aan te leren. Een kort stappenplan:
Stap 1: ga naar de profielpagina van de speler die je wil omtrainen.
Stap 2: klik op ontwikkeling
Stap 3: klik op training
Stap 4: kies onder positie/rol de gewenste positie waar je de speler naar wil omtrainen. In het onderstaande voorbeeld gaat het om het aanleren van de VM-positie.

Het stappenplan in beeld.

Tips
Met alleen het veranderen van een trainingsschema ben je er nog niet helemaal. Er zijn meerdere manieren om het omscholingsproces in een stroomversnelling te brengen:
Speeltijd: gun de speler in kwestie veel speeltijd op zijn nieuwe positie. Hoe meer ervaring, hoe sneller hij gewend zal zijn aan deze plek. In het geval van jeugdspelers kun je in het tactiekenscherm van het jeugdelftal de speler alvast op de positie plaatsen waar jij hem uiteindelijk wil zien.
Aanmoedigen in de media: als je een speler opstelt op een plaats waar hij normaal nooit speelt, hebben de media dit ogenblikkelijk in de gaten. Op de persconferentie na afloop van de wedstrijd wordt hier spoedig een vraag over gesteld. Hemel in dit geval altijd de speler op om wie het gaat: dit zal goed zijn voor zijn motivatie en zelfvertrouwen.
Begeleiden door ervaren spelers: heb je een ervaren speler voor dezelfde positie als die van een jongeling die je omtraint? Maak hier gebruik van door hem in te zetten als begeleider van het jeugdige talent.
Karakter van de speler: gedreven, ambitieuze, resolute, of professionele spelers zullen sneller resultaten laten zien tijdens de omscholing. Heb je een speler die ongeïnteresseerd overkomt en weinig aan zijn ontwikkeling doet, probeer hem dan ook eens aan een ervaren speler met een sterk karakter te koppelen.
Advies assistent of trainers: als je via de profielpagina van een speler naar zijn verslag gaat, worden de plus- en minpunten omschreven. Bij de pluspunten staat soms een advies omtrent de omscholing. (zie afbeelding hieronder)
Belangrijkste eigenschappen voor positie: twijfel je of een speler wel past in de door jou voorgestelde rol? Markeer in dat geval rechtsboven in de profielpagina de belangrijkste eigenschappen. (zie afbeelding hieronder)

Volgens de assistent kan deze centrale verdediger een verdedigende middenvelder worden.
Zo te zien scoort dezelfde speler goed op de eigenschappen die nodig zijn voor een verdedigende middenvelder.

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel, heb je vragen, of heb je toevoegingen, neem dan eens een kijkje in het strategieënboek op ons forum!

CATEGORIEËN