Scouten in FM 2018

Omdat er nogal wat verwarring bestaat omtrent het nieuwe scoutingssysteem in Football Manager, heeft forumlid Daniell deze gids geschreven. Met zijn toestemming willen we jullie ook van wat extra uitleg voorzien. Buiten het scoutingsbudget en de scoutingspakketten is er eigenlijk niet veel veranderd aan het systeem. De informatie wordt alleen op een heel andere manier weergegeven. Net als in de rest van het spel zijn sommige functies wat dieper weggestopt en moet je net even wat verder klikken dan in eerdere versies om die functies naar voren te halen. Mochten na het lezen van deze gids nog altijd dingen onduidelijk zijn, dan verwijs ik je graag door naar de helpdesk op het forum.

Het thuisscherm
Wanneer je op scouting hebt geklikt in het menu, kom je in je scoutinginbox. Voor sommige mensen is dit wellicht wat overweldigend, aangezien er veel opties zijn. Als je echter de tijd neemt om alles rustig te bekijken, blijkt het reuze mee te vallen. Laten we alle onderdelen van het onderstaande scherm eerst eens rustig doornemen. Voor het gemak heb ik ze allemaal een nummer gegeven en laten we even kort bespreken wat de belangrijkste onderdelen zijn.


1. Dit is je scoutinginbox. Hier vind je de aanbevelingen van je scoutingsteam of zaakwaarnemers van de spelers zelf. De spelers hoeven dus niet per se gescout te worden om hierin terecht te komen.

2. Hier kun je aangeven wie de verantwoordelijke is voor de scouting. Je kunt kiezen of jij zelf opdrachten geeft aan de scouts, of dat je dat iemand anders laat doen. Dit is nieuw ten opzichte van eerdere versies, ik kom hier zo op terug.

3. Hier wordt bepaald waar de focus ligt van de scouting. Je kunt hier kiezen voor algemeen of korte termijn. Ik zal hier later wat uitleg over geven. Als je jezelf verantwoordelijk hebt gemaakt, zul je hier de scoutingsopdrachten vinden.

4. Hier vind je jouw wervingsteam. Je kunt in Ă©Ă©n oogopslag zien hoe groot je team is en of iedereen wel aan opdrachten werkt. Wanneer je hier op klikt, ga je naar het wervingsteamscherm in het stafmenu.

5. Hier bepaal je het scoutingsbudget. Je kunt meteen zien hoeveel er nog over is van jouw totale budget en dus hoeveel je dit jaar nog kunt uitgeven aan je scouting. Ik zal later nog wat vertellen over de kosten van het scouten.

6. Hier vind je de welbekende transfer- en salarisbudgetten. Via hier kun je deze ook aanpassen maar als het goed is weet iedereen hoe dit werkt aangezien dit al jaren in het spel zit.

Scoutinginbox
Hier krijg je direct de aanbevelingen van jouw wervingsteam te zien. Het is een erg handig scherm want je krijgt heel veel informatie zonder dat je het hele scoutingsverslag hoeft door te lezen. Daarnaast kun je onderin het scherm meteen aangeven wat je intenties zijn met deze aanbeveling.

Als er data-analisten in je wervingsteam zitten, kun je vragen om een analistenrapport. Je kunt klikken op verwijder. Daarmee geef je aan dat je niet geĂŻnteresseerd bent in deze speler en hij zal dan ook niet meer terugkomen in dit scherm. Wanneer je klikt op bevestig, vertel je jouw wervingsteam dat er geen verdere acties nodig zijn maar kan het wel zijn dat je in het loop van het jaar nog een aantal keer herinnerd wordt om deze speler te bekijken. Zet op shortlist spreekt voor zich, evenals aanbieding doen en toevoegen aan transferdoelwit.

Er ontbreekt nog een knop in bovenstaande screen. Zoals we kunnen zien, is het kennisniveau over de speler Stijn Schaars inmiddels 100%. Echter, als het kennisniveau over een speler nog niet maximaal is, krijg je ook een optie om de speler verder te laten scouten.

Wanneer je op het loepje gaat staan (naast het kennisniveau), krijg je een kort overzicht van het scoutingsverslag. Hierin krijg je te zien hoe goed de speler is in vergelijking met spelers uit je eigen selectie op dezelfde positie, de geschiktheid voor rollen op zijn positie maar misschien wel het belangrijkste: de geschatte prijs en geschatte salariseisen. Je kunt dit direct vergelijken met de budgetten die je rechts bovenin het scherm vindt om te zien of deze speler haalbaar is voor je team. Daarnaast worden het huidig- en potentieel niveau aangegeven en als laatste zien we een aanbevelingswaarde, die ook al in het loepje zelf te zien is. Wanneer je klikt op het loepje, ga je direct naar het volledige scoutingsverslag.

Verantwoordelijkheid scouting 
Dit is misschien wel het belangrijkste puntje wat betreft de verwarring omtrent het scoutingssysteem in Football Manager 2018. De keuze die je hier maakt, veranderd namelijk een hoop in de verdere opties die je hebt wat betreft de opdrachten die je kunt geven. Je kunt ervoor kiezen om de manager (jijzelf) verantwoordelijk te maken of Ă©Ă©n van je stafleden. De stafleden die je verantwoordelijk kunt maken zijn het hoofd scouting of de technisch directeur. Laten we eerst eens kijken hoe je de zaken aanpakt als Ă©Ă©n van je personeelsleden verantwoordelijk is gemaakt.


Als je een staflid verantwoordelijk hebt gemaakt voor de scouting kun je bij focus van scouting doorgeven aan je scoutingsteam waar je de nadruk op legt. Als je dit op algemeen laat staan, geef je het team een beeld van waar je naar op zoek bent. Je kunt aangeven waar je wilt dat je scouts zoeken, door op scoutingsgebied te klikken. Daarnaast kun je aangeven welk type speler je zoekt. Deze functie gebruik ik zelf eigenlijk bijna niet, maar door dit in te vullen, zal jouw wervingsteam deze richtlijnen hanteren voor het zoeken van spelers in het geval je geen focus voor de korte termijn hebt ingediend.


Wanneer je kiest voor korte termijn en daarna klikt op nieuwe tijdelijke focus vraag je jouw team om al hun opdrachten te laten vallen en snel op zoek te gaan naar een bepaalde speler. Dit is vooral geschikt wanneer er een speler geblesseerd is geraakt of als je je rond een transferperiode begeeft. Op deze manier zullen je scouts veel eerder terugkomen met verslagen.


Het scherm dat je vervolgens te zien krijgt is een meer bekend beeld. Hierin kun je aangeven naar wat voor type speler je zoekt, in welk gebied je wilt zoeken, hoe lang de opdracht moet duren en wat de beschikbaarheid van de speler moet zijn. Het meeste wijst voor zich maar ik zal de beschikbaarheid even kort uitleggen:

Alles = Er wordt geen rekening gehouden met hoe groot de interesse van de speler is om naar jouw club te komen. Tevens wordt er geen rekening gehouden met hoeveel ruimte je nog hebt in jouw budget.

Meestal = Deze spelers zullen geĂŻnteresseerd zijn in een overgang naar jouw club. Deze spelers hebben echter wel een prijskaartje maar wel dusdanig dat het past bij de budgetten die horen bij een club van jouw grootte.

Nu = Deze spelers passen binnen je huidige budget en zijn zeer geĂŻnteresseerd in een overgang naar jouw club.

Verantwoordelijkheid scouting – manager
Wanneer je zelf de verantwoordelijkheid neemt over de scouting, zie je meteen wat veranderen. Je kunt geen focus meer instellen en die optie verandert in opdrachten (punt 3 op het eerste screenshot). Met deze instelling lijkt de scouting het meest op voorgaande edities van Football Manager. Als je klikt op opdrachten, wijst het meeste voor zich. Klik op nieuwe opdracht om een nieuwe scoutingsopdracht in te geven.

Je kunt hier kiezen voor het scouten van een speler, team of wedstrijd. In deze gids houden we het even op het scouten van spelers omdat dat toch in de meeste gevallen de bedoeling is. Je kunt daaronder meteen aangeven wat de status van de speler moet zijn. Wanneer je dit bijvoorbeeld instelt op groot talent, zul je onderin dit scherm bij aanvullende voorwaarden wat opties tevoorschijn zien komen. Echter kies ik er zelf altijd voor om dit op alles te laten staan en zelf de aanvullende voorwaarden te kiezen.

Bovenin het scherm kun je aangeven naar wat voor een soort deal je op zoek bent; transfer, huur of einde contract. Daarnaast kun je aangeven wat een speler mag kosten en daarnaast kun je aangeven in welk gebied je wilt zoeken. Je kunt een aantal gewenste eigenschappen ingeven en daaronder kun je dus de aanvullende voorwaarden kiezen. Denk hierbij aan een maximum leeftijd bijvoorbeeld. Ook kun je een specifieke scout kiezen of dit op scoutingsbestand laten staan, zodat er vanzelf een scout aangewezen wordt. Daarnaast kun je aangeven wat de duur van de opdracht moet zijn.

Budgetten en pakketten
Wanneer je bovenin het menu klikt op spelers ga je naar jouw database van spelers die bekend zijn bij je club. Hoeveel spelers hier zichtbaar zijn, wordt bepaald door het pakket dat je gekozen hebt. Kies je geen pakket, zie je alleen spelers die bekend zijn bij de stafleden van je club terwijl als je kiest voor wereld, je database spelers zal omvatten van over de hele wereld. Bij het kiezen van een pakket is het belangrijk om je scoutingsbudget in de gaten te houden. Op het onderstaande screenshot zie je dat het wereldpakket 269K per jaar kost. Dit houdt in dat er elke maand 22,5K van jouw beschikbare budget wordt afgetrokken!

Daarnaast moet je ook betalen voor de kennis van jonge spelers. Het jeugdpakket bevat spelers van 21 jaar en jonger. In dit geval betalen we 45K per maand. Dit houdt in dat we voor alleen onze database, waarin je spelers kunt zoeken, al 807K per jaar betalen.

In eerdere screenshots konden we zien dat ons budget slechts 715K bevat. Dit betekent dat we in dit geval een probleem hebben want ons volledige budget wordt opgemaakt aan de pakketten die gekozen zijn. Omdat de kosten per maand worden afgetrokken, zul je hier niet meteen tegenaan lopen, maar wanneer je budget op is, zullen je scouts geen opdrachten meer uitvoeren! Want elke opdracht kost ook geld. Het is dus van groot belang dat je dit goed in de gaten houdt.

Overige scoutingskosten
Er zijn nog meer scoutingskosten die van je budget worden afgetrokken. Alle scoutingsopdrachten die vallen buiten jouw normale scoutingsgebied, maar ook opdrachten als het scouten van de volgende tegenstander(s) kosten extra geld en dit moet uit jouw scoutingsbudget komen. Het is dus slim om maandelijks bij te houden hoeveel budget jou nog rest om te spenderen.

Ik hoop dat hiermee het één en ander is opgehelderd. Wanneer er nog steeds dingen onduidelijk zijn mag je me een mention geven of een privé bericht sturen, ik zal de vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

CATEGORIEĂ‹N