Heerenveen staat bekend om de gemoedelijke sfeer in het stadion, het attractieve spel, de Friese trots en de Scandinavische talentjes. Helaas loopt het de laatste jaren lang niet altijd zoals men het wil en dus is dit het moment om in te stappen en een nieuwe koers te gaan varen. Kan jij van deze modale subtopper een nationale, en misschien wel internationale, grootmacht maken? Of misschien nog wel belangrijker: kan jij de trots van het noorden hoog houden door SC Cambuur en FC Groningen achter je te houden?
Clubhistorie:
De clubnaam zoals we die heden ten dage kennen, sc Heerenveen, is niet altijd de naam van de club uit Friesland geweest. Op 20 juli 1920 wordt de club Athleta opgericht. Het zal nog geen twee jaar duren of de club verandert haar naam, na een fusie met de scholieren van de Hoogere Burger School, naar Spartaan. Ook deze naam zal de club niet heel lang houden, want in oktober van 1922 krijgt de club een brief van de NVB, Nederlandse Voetbalbond, dat de club ingeschreven staat als V.V. Heerenveen. Het is nooit helemaal duidelijk geworden waarom de NVB dit heeft gedaan, maar men denkt dat het komt doordat er in Heerenveen of omgeving al een andere club was die dezelfde naam had. De club sputtert niet tegen en accepteert de nieuwe naam V.V. Heerenveen.
Van 1922 tot 1977 zal de club als V.V. Heerenveen behoorlijk wat ups en downs hebben. Ze veroveren tijdens de Duitse bezetting driemaal achtereenvolgens de Noordelijke titel en na de bevrijding volgen er zelfs nog zes titels. Helaas lukt het ze nooit om de Nederlandse titel in de wacht te slepen, ondanks dat het een van Nederlands grootste voetballers ooit, Abe Lenstra, in de gelederen had. Daarvoor waren clubs als Ajax, DWS, Haarlem en NAC destijds te sterk. In 1954 wordt het betaald voetbal in Nederland ingevoerd en dit levert ook in Heerenveen flinke discussie op. Sterspeler Abe Lenstra ontvangt een contractaanbod van een club uit Italië maar bedankt voor de eer. Even later, in 1955, stapt hij echter wel over naar Sportclub Enschede.
Abe Lenstra. Foto door Willem van de Poll via het Nationaal Archief.
Het begin van de jaren zestig is voor V.V. Heerenveen een magere periode. Afgezien van een enkele promotie is het een sportief en financieel dramatische periode voor de club. In 1967 staat de club op de rand van de afgrond en wordt uiteindelijk gered door de lokale bevolking middels Stichting Aktie ’67. Deze financiële hulp komt op het juiste moment en de club stijgt weer tot grote hoogtes. Het sluit de jaren zestig af met een kampioenschap en promotie naar de Eerste Klasse. Het is de enige ploeg in de geschiedenis van de club die én kampioen wordt én promoveert.
In het volgende decennia blijkt V.V. Heerenveen een modale middenmoter te zijn in de Eerste Klasse, maar het dreigt financieel gezien weer mis te gaan. In 1974 moeten alle zeilen bijgezet worden om de club niet ten onder te laten gaan. Daarom wordt in 1977 het betaald en amateurvoetbal gesplitst. De profvoetbalclub gaat vanaf dat moment verder onder de naam sc Heerenveen.
In 1980 stelt sc Heerenveen een nieuwe manager aan: Henk van Brussel. Vele mensen zullen dit vergeten zijn door het werk van zijn opvolger later, maar Van Brussel is de man geweest die het voetbal in Heerenveen weer op de kaart heeft gezet. Hij durfde brutaal en aanvallend voetbal te gaan spelen. Dit resulteert er dan ook in dat sc Heerenveen bijna jaarlijks meespeelt in de nacompetitie en in 1982 miste de club zelfs op een haar na promotie naar de Eredivisie. In 1985 stapt Van Brussel over naar De Graafschap en voorzitter Riemer van der Velde stelt Foppe de Haan aan als zijn opvolger. In eerste instantie bleek dit geen succesvolle zet te zijn en Foppe moet in 1988 plaats maken voor Ted Immers en gaat zich op de achtergrond met het technische beleid bemoeien.
Ook onder Immers wist sc Heerenveen geen promotie af te dwingen, maar in het seizoen 1989/90 lukt het de ploeg onder leiding van Fritz Korbach in een knotsgekke nacompetitie toch om te promoveren. Na begonnen te zijn met twee nederlagen moesten ze in een tweeluik afrekenen met FC Emmen. De heenwedstrijd verloren de Friezen in de laatste minuut met 1-0, maar in de terugwedstrijd werd deze achterstand door goals van Gertjan Verbeek en Marten Dijk teniet gedaan. Hierdoor promoveerde de club voor het eerst in haar bestaan naar het hoogste niveau.
Het feestje duurt echter niet lang, want al hetzelfde jaar degradeert de club weer. In het seizoen 1993 krijgt Foppe weer een kans als hoofdtrainer van sc Heerenveen en hij leidt ze twee jaar na de degradatie via de nacompetitie weer terug naar de Eredivisie. In datzelfde jaar staat de club voor het eerst in de bekerfinale. Deze werd ondanks de ruime 6-2 nederlaag tegen het grote Ajax als een volksfeest benaderd. Sinds 1993 speelt sc Heerenveen onafgebroken op het hoogste niveau en het weet zich in 1999/2000 zelfs middels een tweede plek in de competitie rechtstreeks te plaatsen voor de Champions League. Ondertussen speelde de club ook nog eenmaal in de finale van de beker maar ook deze werd in 1997 verloren tegen Roda JC. Op 20 augustus 1994 werd het nieuwe stadion in gebruik genomen. Het stadion draagt de naam van clubicoon Abe Lenstra.
Heerenveen werkt zich na de millenniumwisseling op tot uitstekende subtopper met regelmatige plaatsing voor Europees voetbal. Foppe de Haan kondigt aan het einde van het seizoen 2003/2004 zijn afscheid aan, waarna hij wordt opgevolgd door zijn assistent Gertjan Verbeek. Hij zet de lijn van De Haan door en haalt bijna elk jaar Europees voetbal. Aan het einde van seizoen 2007/2008 scheidden de wegen van Verbeek en sc Heerenveen, omdat het bestuur van de club een nieuwe wind wil laten waaien. Hij wordt opgevolgd door de Noor Trond Sollied. In 2009 speelt de club onder zijn leiding voor het eerst sinds 1997 weer in de finale van de beker en driemaal was scheepsrecht. FC Twente werd verslagen na penalty’s en de club mocht voor het eerst in haar historie de KNVB-beker omhoog houden.
Vanaf dat moment gaat het bergafwaarts met de club, zowel op sportief als op financieel gebied. De club verslijt meer trainers dan voetbalschoenen en ook de voorzitters komen en gaan. Het geld wat verdient was aan spelers zoals Alves, Huntelaar en Sulejmani lijkt spoorloos verdwenen en de club moet behoorlijk bezuinigen. Dit zorgt voor onrust bij het personeel, maar ook bij de supporters van de club. In 2012 komt er een ware Feanrevolutie en onder druk van de sponsoren en supporters stapt Robert Veenstra op als voorzitter van de club. Er volgen commissies die een oordeel moeten vellen over de status van de club, maar tegenwoordig wordt er nog altijd gesproken van een rommeltje binnen de club.
Verwachtingen:
De verwachtingen van het bestuur in FM zijn al sinds jaar en dag hetzelfde: Europees voetbal halen via de competitie. Zelfs als het niet goed gaat met de ploeg beginnen ze het nieuwe seizoen altijd met dezelfde ambities. Heerenveen wil altijd goed presteren in de beker en het bestuur verwacht dan ook dat je minstens de kwartfinale van de KNVB-beker haalt. Dit zal in werkelijkheid erg afhangen van de loting. Heerenveen speelt in FM 2015 geen Europees voetbal en dit is dus niet van belang voor het bestuur.
Faciliteiten:
Het Abe Lenstra Stadion heeft plaats voor 26100 toeschouwers en zit bijna elke week vol. Het is in de afgelopen jaren wel minder geworden door de tegenvallende resultaten van de club. De club heeft een goede trainingsfaciliteiten en jeugdaccommodatie. Ook de jeugdopleiding is goed te noemen en er is een uitgebreid jeugdscoutingsnetwerk. Dit geeft een garantie op een goede instroom van nieuwe talenten.
Het Abe Lenstra Stadion. Foto door Udo Ockema.
Financiën:
Je begint het seizoen met een transferbudget van 4 miljoen. Wanneer je spelers verkoopt krijg je 80% van het verkoopbedrag bij je transferbudget er weer bij. In FM heeft sc Heerenveen een balans van €12,3 miljoen en is het daarmee financieel stabiel, in tegenstelling tot de situatie in het echt die met de week nijpender lijkt te worden.
Technische Staf:
Met twee conditietrainers, een keeperstrainer, drie trainers en een assistent manager heeft sc Heerenveen een uitgebreide technische staf. Over de kwaliteit van deze technische staf kan echter wel gediscussieerd worden, vooral op het gebied van de conditietrainers. Daarnaast heeft de club ontzettend veel fysiotherapeuten en scouts. Ondanks dat sc Heerenveen bekend staat om een goed scoutingssysteem, is dat in Football Manager niet helemaal terug te zien. Daar zou je verbetering in aan kunnen brengen. Wat betreft de fysiotherapeuten zit het echter goed, die hebben allemaal een uitstekend niveau.
Elftal/selectie:
De selectie van sc Heerenveen is zeer breed, maar het is wel een relatief jonge groep. Dit betekent dat er veel talentvolle jongens in het team zitten met groeipotentie, maar wel dat Joey van den Berg de enige doorgewinterde prof in het elftal is. De verhouding verdediging aanval is bovendien niet echt in balans. Er lopen veel meer verdedigers bij de club rond dan aanvallend ingestelde spelers. Als je gaat kijken voor versterkingen, zul je voornamelijk in de as van het veld naar betere spelers moeten zoeken. Hier ligt namelijk het pijnpunt van deze selectie.
Beste opstelling:
1-4-3-3 met de punt naar achter:
DM: Erwin Mulder
VR: Pelé van Anholt
VC: Kenny Otigba
VC: Joost van Aken
VL: Lucas Bijker
VM: Jordy Buijs
MC: Van den Berg
MC: Simon Thern
AML: Sam Larsson
AMR: Luciano Slagveer
SP: Mitchell te Vrede
Spelplezier:
In Football Manager is sc Heerenveen een club met mogelijkheden. In de Eredivisie is goed te presteren, maar door de vele gelijkwaardige ploegen is het een leuke uitdaging om binnen een paar seizoenen kampioen te worden. Op het gebied van financiën is er in het eerste seizoen vrij weinig te beginnen. Echte aankopen die het team versterken zijn schaars, maar voor de breedte en voor de toekomst kan je wel wat vinden. Ik denk dat het team zoals dat er nu is in kwaliteit vrij smal is, maar een plaats in de top 7 moet zeker haalbaar zijn. Via de competitie/play-offs Europees voetbal halen is dan ook heel goed te doen. En met een beetje slim inkopen en verkopen kan je ook genoeg budget krijgen om je team echt te versterken en terloops aanspraak te maken op de landstitel.
Officiële website:
www.sc-heerenveen.nl