Savesuggesties: coachen in Noorwegen

HomeArchiefSavesuggesties: coachen in Noorwegen

Auteur

Datum

Categorie

Met de lokale eerste divisieclub Ajax van de troon stoten, met een club onderaan de Vanarama north/south vijf keer promoveren in vijf seizoenen tijd om meteen daarna de Champions League te winnen of in Frankrijk PSG van de troon stoten. Het zijn savegame-ideeën over landen en competities die we allemaal wel kennen. Een beetje variatie is goed en daarom zullen wij jullie in deze rubriek regelmatig meenemen naar landen die wat minder vaak in de aandacht staan. Vandaag: Noorwegen.

Topspelers

Martin Ødegaard, Erling Haaland en sinds FM23 ook Andreas Schjelderup, zomaar even een opsomming van grote talenten die de laatste jaren het stempel wonderkid hebben meegekregen van SI (de makers van FM.) De overeenkomst tussen deze spelers: ze komen allemaal uit Noorwegen. De hoogste tijd om dus wat informatie te geven over de Noorse competities en wie weet ontdek jij binnenkort wel het volgende Noorse supertalent.

Piramide

In de standaardversie van FM is Noorwegen uitgebreid speelbaar. Maar liefst tien competities verdeeld over vier niveaus zitten standaard in het spel. We beginnen zoals altijd bovenaan, in de Eliteserien. Net als alle andere Noorse competities wordt een seizoen in een kalenderjaar afgewerkt, in tegenstelling tot in de meeste topcompetities. In de Eliteserien nemen zestien clubs het twee keer tegen elkaar voor in totaal dus dertig wedstrijden. De winnaar mag zich landskampioen noemen en onderin is het zaak de laatste drie te vermijden. De nummers 15 en 16 degraderen namelijk rechtstreeks, terwijl de nummer 14 een play-off speelt om zich alsnog te handhaven.

Die play-off wordt gespeeld tegen een ploeg uit de 1. divisjon, oftewel de OBOS-ligaen vanwege de commercie. Ook hierin spelen zestien ploegen dertig wedstrijden lang tegen elkaar. De kampioen en de runner-up promoveren rechtstreeks, de nummers drie tot en met zes plaatsen zich voor de play-offs. In deze play-offs wijkt het format af van wat wij gewend zijn van bijvoorbeeld Engeland. In de OBOS-ligaen speelt de nummer zes uit bij de nummer vijf, de winnaar daarvan gaat op bezoek bij de nummer vier en de winnaar daarvan gaat weer op bezoek bij de nummer drie. Je kan het dus zien als een soort laddercompetitie. Mocht je dit parcours doorlopen hebben, zoals Kongsvinger afgelopen november, dan ben je er nog niet. Er staat je dan nog een tweeluik te wachten met de nummer veertien van de Eliteserien, waarvan alleen de winnaar volgend seizoen op het hoogste niveau speelt. Onderin zijn de regels gelijk aan die van de Eliteserien, de nummers 15 en 16 degraderen rechtstreeks, de nummer 14 mag zich proberen te handhaven in de play-offs.

Ook het derde niveau, de 2. divisjon, kent vanwege sponsorredenen een andere naam. De Postnord-ligaen bestaat uit twee afdelingen van veertien clubs. Na 26 wedstrijden promoveren alleen beide kampioenen naar het tweede niveau. Beide nummers twee maken in een uit- en thuiswedstrijd uit wie doorstoot naar het tweeluik om promotie/degradatie met de nummer veertien van de OBOS-ligaen. Onderin is het hier dringen geblazen. Van de veertien teams degraderen er drie. Play-offs om jezelf te redden zijn er niet dus je zal een heel seizoen moeten presteren wil je degradatie ontlopen.

Die degradatie zou dan naar de 3. Divisjon zijn, ook wel Norsk Tipping-ligaen genoemd. Deze bestaat uit zes afdelingen en zit qua format het eenvoudigst in elkaar. De zes kampioenen promoveren naar de 2. Divisjon en de nummers 12, 13 en 14 degraderen naar de 4. Divisjon. Laatstgenoemde competitie is niet speelbaar in de standaarduitvoering van FM, dus in dat geval zou je niet verder kunnen spelen met je huidige club. Er is echter nog een sluiproute, maar meer daarover in het hoofdstuk opleidingsteams.

Bekertoernooi

In tegenstelling tot Portugal (zie het eerste deel van deze serie) kent Noorwegen slechts één bekertoernooi. Hieraan mogen de reserveteams niet deelnemen. Alle ploegen van de drie hoogste niveaus beginnen in de eerste ronde, deze worden aangevuld met de beste teams van het vierde niveau om de plekken van de reserveteams in te nemen. Zodoende zijn er 84 teams die instromen in de eerste ronde. Alle andere teams van het vierde niveau zullen twee kwalificatierondes moeten overleven om zich voor het hoofdtoernooi te plaatsen. Vanaf daar is het zeer eenvoudig, 84 direct geplaatste teams en 44 teams die zich plaatsen via de kwalificaties spelen een knock-outtoernooi zonder poespas. Zeven keer winnen en je staat met de beker in je handen. Een leuk detail, zeker wanneer je met een kleinere club start, is dat de laagst spelende ploeg altijd thuis speelt. Er is dus zeker kans om te stunten met je ploeg!

Spelersregels

Zoals in de inleiding al benoemd zijn er meer dan genoeg Noorse talenten aanwezig. Dat komt wellicht ook door de redelijk strenge spelersregels op de hogere niveaus. Zo mag je in de Eliteserien maar maximaal 9 spelers in je selectie hebben die niet in Noorwegen opgeleid zijn. Die selectie bestaat ook nog maar eens uit 30 spelers waarvan er maar 25 een deeltijdcontract (of beter) mogen hebben. De andere vijf hebben dus een jeugd- of amateurcontract, van die vijf mogen er maar vier veldspeler zijn. De laatste regel is een stuk minder strikt, slechts twee spelers moeten voor hun 21e verjaardag drie jaar bij de club hebben doorgebracht. Een voordeel is wel dat de inschrijvingen het hele jaar door geopend zijn en je dus naar hartenlust spelers kunt wisselen. Behalve de niet in Noorwegen opgeleide spelers, zij zitten vast in de selectie.

Precies dezelfde regels gelden een niveau lager, in de OBOS-ligaen. Nog lager in de piramide zijn de spelersregels een stuk minder streng, de enige regel heeft betrekking op de wedstrijdselectie. Zowel in de 2. Als de 3. Divisjon mag deze maximaal drie spelers bevatten van buiten de EU.

Opleidingsteams

Om de nieuwe Ødegaard, Haaland of Schjelderup te creëren is de opleiding van levensbelang. Gelukkig is dat in Noorwegen prima geregeld. Er is een landelijke divisie voor Onder 19-ploegen en daaronder zijn er 16 regionale jeugdcompetities. De 16 winnaars strijden voor vier plekken op het hoogste niveau door middel van uit- en thuisduels. Daarnaast zijn er ook nog tweede teams. Deze tweede teams doen mee in de reguliere piramide. Zij moeten minimaal twee niveaus lager spelen dan hun eerste team, speel jij dus met een team uit de Eliteserien, dan mag het tweede team niet promoveren naar de OBOS-ligaen. Hier komt dan ook de eerder benoemde sluiproute terug. Als een eerste team degradeert uit de OBOS-ligaen, dan degradeert het tweede team automatisch uit de Postnord-ligaen. Ben jij dan toevallig de beste degradant dan heb je je op die manier alsnog weten te handhaven. In de wedstrijden zelf geldt trouwens de regel dat je maximaal drie spelers ouder dan 21 tegelijk op het veld mag hebben staan. Zodoende krijgt de jeugd optimaal de kans om zich te ontwikkelen.

MU Tips

Rosenborg BK (Eliteserien): de recordkampioen van Noorwegen is de laatste jaren overvleugeld, de club wacht al sinds 2018 op een nieuwe landstitel en is daarna nooit verder gekomen dan een derde plek. Met Molde en Bodø/Glimt, het voormalig team van Schjelderup, is er genoeg concurrentie in de titelstrijd. Breng jij ze terug naar de absolute top?

Strømsgodset IF (Eliteserien): deze club werd in 2014 wereldnieuws toen een destijds 15-jarige Martin Ødegaard hier debuteerde. Het jaar daarvoor werd de club voor de tweede keer in haar geschiedenis landskampioen. Daarna ging het echter snel bergafwaarts, de afgelopen vijf seizoen wist de club geen enkele keer in het linkerrijtje te eindigen. Lukt dat jou wel en zorg je voor een nieuw supertalent?

Bryne FK (OBOS-Ligaen): van Ødegaard is het een kleine stap naar Haaland. Het verhaal kent namelijk de nodige gelijkenissen, ook hier debuteerde er een 15-jarige jongen in het eerste team. Tot scoren is hij niet gekomen maar het talent bleek duidelijk en de rest van verhaal is bekend. Met Bryne zelf is het een stuk minder goed vergaan, de club degradeerde van het tweede niveau maar dankzij een promotie in 2020 is de ploeg terug in de OBOS-ligaen. Krijg jij ze nog een stap verder en breng je ze hun eerste seizoen in de Eliteserien sinds 2003?

Alta IF (Postnord-ligaen): ben jij voor een beetje virtuele kou niet bang? Dan is Alta IF de club voor jou. Een noordelijker gelegen club ga je niet vinden; de club ligt op praktisch 70 graden noorderbreedte. Succesvol is de vereniging nog niet geweest, het eerste team is nog nooit uitgekomen op het hoogste niveau. Lukt dit jou wel en schrijf je voetbalgeschiedenis?

Lyn 1896 FK (Norsk tipping-ligaen): een club met een roerig bestaan, zo kan je deze club wel bestempelen. De landskampioen van 1964 en 1968 promoveerde in 2000 terug naar het hoogste niveau. Gedurende die tijd maakte John Obi Mikel daar zijn debuut in het profvoetbal voordat hij naar Chelsea zou vertrekken. In 2010 werd de club failliet verklaard en werd er een doorstart op het zesde niveau gemaakt. Na drie promoties en een degradatie speelt het team in 2022 in de 3. Divisjon. Kan jij de oude gloriedagen doen herleven in Oslo?

 

Koop FM23

Ontvang tot wel 30% korting via MU en start direct met spelen!

Koop FM23

Ontvang tot 30% korting en steun Managers United

Laatste Artikelen