Samenwerkingsverbanden in Football Manager

HomeMU's HulpgidsenSamenwerkingsverbanden in Football Manager

Auteur

Datum

Categorie

De voordelen van een samenwerkingsverband tussen clubs in Football Manager. In deze gids bespreken we waarom dit onderdeel jouw save kan beïnvloeden en hoe jij hier je voordeel uit kunt halen.

Samenwerkingsverbanden

Om te bepalen hoe jij je partners het beste kunt gebruiken, zal je eerst moeten bekijken met welke clubs je al een samenwerking hebt en hoe deze zijn vormgegeven. Ga hiervoor naar Clubinfo via de zij-navigatie en klik bovenaan op de tab ‘Samenwerking’. Hier zie je direct een overzicht van alle partnerclubs. Als je een club selecteert uit het rijtje aan de linkerkant, krijg je een overzicht te zien van alle afspraken binnen deze samenwerking.

Welke samenwerkingen zijn er?

Je kunt als ‘hoofdclub’ diverse voordelen halen uit het aangaan van een samenwerkingsverband. Bepaal voordat je een samenwerking aangaat precies wat jij eruit wil halen om ervoor te zorgen dat je het resultaat maximaliseert. De volgende voordelen kun je halen uit een samenwerkingsverband in Football Manager:

Eerste optie op spelers

Als hoofdclub heb je met deze afspraak de eerste optie om een speler te kopen van je partnerclub. Wanneer een club een bod doet op één van de spelers van je partnerclub ontvang je een bericht in je inbox en ben je in de gelegenheid om het bod te evenaren. Als je besluit het bod te evenaren krijg jij als club het eerste de mogelijkheid om een contract aan te bieden. Vervolgens krijg je ook nog de keuze om de speler in kwestie bij zijn originele club te laten zodat hij zich beter kan ontwikkelen.

Spelers uitlenen

Een belangrijke optie die jou als hoofdclub enorm veel voordelen op kan leveren. Deze samenwerking maakt het mogelijk dat jij elk jaar een aantal spelers verhuurd aan de partnerclub. Je bent vrij om het aantal huurlingen zelf te bepalen en je kunt bepalen welke spelers die kant op gaan. Dit kan ideaal werken als je veel talentvolle jeugdspelers hebt en hen wil laten ruiken aan het grote werk. Het kan ook een handige optie zijn als je een speler zonder werkvergunning hebt of als je teveel buitenlandse spelers in je selectie hebt die je voor het huidige seizoen niet kunt registreren.

Let op: de hurende club is niet verplicht om je speler te laten spelen, maar je kunt ze wel op elk moment terugroepen.

Lenen van partner

Als je de kleinere club bent in het samenwerkingsverband kun je dus voordeel halen uit het feit dat je ‘gratis’ spelers kunt huren. Deze spelers kunnen je dikwijls goed helpen in de strijd om promotie of om simpelweg op goedkope wijze de breedte van je selectie te vergroten. Net zoals hierboven ben je als club niet verplicht de speler op te stellen, maar kun je wel verwachten dat de trainer van de hoofdclub contact met je opneemt als je een speler steevast op de tribune zet.

Buitenlandse jeugd

Als je een samenwerking hebt met een club uit een ander land dan vergroot je de kans dat jij spelers uit dit land in je jeugdopleiding zult krijgen. Ben je de hoofdclub, dan zou het dus een voordeel kunnen zijn om samen te werken met clubs uit Brazilië, Argentinië of de Verenigde Staten. Het is immers algemeen bekend dat hier dikwijls de beste regens/newgens vandaan komen.

Jaarlijkse bijdrage

Bij sommige samenwerkingen (of eigenlijk de meeste) zal de hoofdclub een jaarlijkse bijdrage sturen richting de partner(s). Voor de kleine club kan zo’n jaarlijkse bijdrage een enorme boost voor de financiën zijn, het kan namelijk echt oplopen tot miljoenen euro’s. Als jij de hoofdclub bent in de samenwerking is het goed om deze jaarlijkse bijdrage in de gaten te houden. Als je veel samenwerkingen hebt over de gehele wereld kan het namelijk een aardige kostenpost worden. Probeer in dat geval te onderhandelen over de voorwaarden of verbreek enkele samenwerkingen.

Jaarlijks duel

Met deze optie zal de hoofdclub tijdens de voorbereiding een oefenduel afwerken bij de partnerclub. Dit is voor de kleinere club een mooie jaarlijkse bron van inkomsten. Je bent als hoofdclub hierbij niet verplicht je beste spelers op te stellen, dus een elftal met jeugdspelers zou moeten voldoen.

Delen trainingscomplex

Bij sommige samenwerkingen kan de kleinere club gebruik maken van de faciliteiten van de hoofdclub. Op die manier kan de partnerclub dus op een mogelijk geweldig complex trainen en dat heeft weer een positief effect op de ontwikkeling en prestaties van je spelers.

Jeugdspelers meetrainen

Het is soms ook mogelijk dat de partnerclub haar jeugdspelers mee laat trainen met de jeugd van de hoofdclub. Zo kunnen de spelers van de partnerclub ervaring op doen door mee te trainen bij een betere club met betere spelers en een beter complex. Voor de hoofdclub is dan het voordeel dat deze spelers beter zullen zijn bij de jaarlijkse jeugdinstroom.

Scouting kennis delen

Het aangaan van een samenwerkingsverband kan soms wonderen doen voor je eigen scoutingsnetwerk. Daar zal je vooral als hoofdclub van kunnen profiteren. Zo kan je bijvoorbeeld in één klap veel kennis vergaren over een compleet nieuw continent of land dat je nog niet hebt kunnen scouten.

Merchandising

Soms kan een samenwerkingsverband financieel aantrekkelijk zijn voor je club. Denk hierbij aan een samenwerking in Azië of Noord-Amerika. Jouw club zal dan veel meer naamsbekendheid genereren op die continenten waardoor je inkomsten zullen stijgen. Je kunt extra goede zaken doen als je naast een samenwerkingsverband ook een speler met een hoge reputatie uit dat land onder contract hebt staan.

Hoe ga ik een samenwerking aan?

Om een nieuw samenwerkingsverband te kunnen starten moet je in eerste instantie een verzoek indienen bij het bestuur. Dan kan op verschillende manieren:

  1. Vanuit het scherm Samenwerking (Clubinfo > Samenwerking)
  2. Vanuit Club Visie (Bestuursverzoek indienen > Samenwerkingsverband)

In beide gevallen kun je een nieuwe samenwerking aanvragen bij je bestuur, de huidige voorwaarden aanpassen of een samenwerking stop te zetten.

Als je de aanvraag bij het bestuur doet nemen zij het in overweging. Het ligt vervolgens aan je reputatie bij de club wat ze met je verzoek doen. Als je een beginnend manager bent zullen ze je verzoek afwijzen, maar als je inmiddels vier keer de Champions League gewonnen hebt met de club mag je zelf een club uitkiezen.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen