Vanavond staat de tweede halve finale van het EK op het programma. 'Onze' Guus neemt het met zijn Rusland op tegen het Spanje van Luis Aragonés. In de aanloop naar deze halve finale schakelde Rusland Oranje zeer verdiend uit. Hetzelfde Nederlands elftal dat in de groepsfase nog wel zoveel lof over zich heen kreeg. Het Nederlands elftal dat, ondanks het zwakke centrum met Ooijer en Mathijsen, maar één tegendoelpunt kreeg in de poule des doods. Spanje schakelde in de kwartfinale het matig spelende Italië uit na strafschoppen. In de groepsfase kwamen beide ploegen elkaar ook al tegen. Spanje versloeg de Russen toen overtuigend, maar gaat ze dat een tweede keer lukken?
De voorgeschiedenis
Beide ploegen kwamen elkaar al twee keer eerder tegen op een eindtoernooi van het Europees Kampioenschap. In 2004 versloeg Spanje het Russische elftal met 1-0. Juan Carlos Valeron, die op dit EK niet in actie komt, maakte toen de winnende treffer voor de Spanjaarden. Opvallend is dat er uit de selectie van de Russen, op Sychev na, niemand meer bij is die in die wedstrijd tussen Spanje en Rusland in 2004 in actie kwam. Dit is vooral te danken aan de verjongingskuur, doorgevoerd door Hiddink. Sterspeler van toen, Alexander Mostovoi, is nu met pensioen, maar ook spelers als Smertin, Aldonin en Izmailov hebben geen uitnodiging meer ontvangen van Guus Hiddink. De frisse wind die Tsaar Guus door de selectie van de Russen heeft gebracht is dus duidelijk zichtbaar.
Een ontmoeting die nog vers in ons geheugen ligt tussen Rusland en Spanje is de wedstrijd van een week of twee geleden. Toen traden beide ploegen tegen elkaar aan in de eerste poulewedstrijd. Rusland speelde aardig, maar de ploeg werd afgestraft op slordige fouten die gemaakt werden door de verdediging. David Villa was de grote man toen aan Spaanse kant. Hij was verantwoordelijk voor drie doelpunten. Roman Pavlyuchenko deed nog wel wat terug voor de Russen, maar zijn treffer kwam veel te laat. Invaller Francesc Fabregas maakte de vierde Spaanse treffer vlak voor het einde van de wedstrijd. De Spanjaarden behaalden uiteindelijk de eerste plaats in de poule met negen punten, Rusland werd tweede met zes punten.
Verwachting
Slechts weinigen hadden gedacht dat Rusland de halve finale zou bereiken. Ook op MU was de verrassing van de Russen niet ingecalculeerd. Op het forum stond deze poll, waarin users konden kiezen wie in hun ogen Europees Kampioen zou worden. Merkwaardig is dat de naam van Rusland niet eens in die poll voorkomt, maar we waren met z’n allen zo overtuigd van het Nederlands elftal dat Nederland er maarliefst twee keer tussen stond. Op de site staat deze poll, waarin bezoekers van de site aan kunnen geven we ze denken dat er gaat winnen vanavond. Opvallend is dat een kleine meerderheid denkt dat de Russen vanavond voor een verrassing gaat zorgen door de Spanjaarden al in de reguliere speeltijd uit te schakelen. Volgens FM-simulaties, die in dit artikel zijn besproken, zouden de Russen maar zes van de vijftig keer door gaan in de groepsfase. Bovendien zou Rusland niet verder komen dan de kwartfinales. Van de resultaten in FM worden we dus, in dit geval, niet veel wijzer.
De tactiek
Hoewel de Russen volgens onze sitebezoekers licht favoriet zijn, wil bondscoach Guus Hiddink het liefst uit een underdogpositie voetballen. En dat is ook terecht gezien de kwaliteiten van het Spaanse elftal. Het zou het beste zijn voor de Spanjaarden om gewoon lekker het eigen spelletje te blijven spelen in plaats van zich aan te passen aan de Russen. Je moet immers uit gaan van de eigen krachten in plaats van je aanpassen aan de tegenstander, zeker gezien de spelers die de Spanjaarden tot hun beschikking hebben.
Spaanse plaaggeesten
Plaaggeesten is de enige omschrijving voor het Spaanse spitsenkoppel Fernando Torres en David Villa. Beide spelers hebben in de competitie laten zien dat ze wel degelijk kunnen scoren en gunnen elkaar bovendien zelf gecreëerde kansen. Het is duidelijk dat deze twee spitsen goed op elkaar in gespeeld zijn, bovendien zijn ze moeilijk te verdedigen. Maar er moet toch een manier zijn om de Spaanse spitsen te verdedigen? Jawel, die is er. Ver naar voren verdedigen is de enige oplossing. Zowel Torres als Villa kan dodelijk zijn in het zestienmetergebied van de tegenstander. Maar als ze ver van het strafschopgebied worden gehouden dan kunnen ze dus eigenlijk niet gevaarlijk worden. Ver naar voren verdedigen lijkt dus de oplossing voor de Russen. Maar Villa en Torres zijn niet zomaar spitsen. Beiden beschikken over veel snelheid en duiken gemakkelijk de ruimtes in. Het zal dan ook een moeilijke opgave worden voor de verdedigers van Rusland om deze twee spitsen af te stoppen.
Het Spaanse middenveld
Het middenveld van de Spanjaarden is toch wel het belangrijkste wapenfeit van de ploeg. Naar alle verwachting zal het middenveld vanavond bestaan uit de spelers die de voorgaande wedstrijden ook in de basis hebben gestaan, namelijk Marcos Senna, Xavi, Andres Iniesta en Silva. Een moeilijk te bespelen middenveld, al helemaal omdat er erg creatieve middenvelders staan. Aanvallend zullen ze van grote waarde zijn voor Spanje vanavond. Maar hoe is zo’n middenveld te bestrijden? Heel simpel, aanvallende middenvelders hebben er een hekel aan om mee te verdedigen. Het is dan ook zaak voor de Russen dat ze balbezit blijven houden en dat de middenvelders van de ploeg regelmatig doorschuiven. De middenvelders van Spanje hebben dat twee keuzes: meeverdedigen en aanvallend niets in kunnen brengen of voorin blijven staan en riskeren dat er een middenvelder een doelpunt maakt. Kortom op het aanvallende middenveld van Spanje zullen er kansjes komen voor de Russen.
Lange en gekke Russen
Maar ook Rusland beschikt over de nodige kwaliteiten om het de tegenstander lastig te maken. Vooral de kleine Arshavin is een uitstekende voetballer. Zijn slimme spel tussen de linies kan het de Spaanse verdediging lastig maken. Doordat Arshavin een vrije rol heeft tussen de linies maakt hem moeilijk om te verdedigen. Er zijn dus duidelijke afspraken nodig om hem te verdedigen. Bovendien moet er een vaste speler komen die hem constant afdekt en waarvan Arshavin de adem nog kan horen als hij in de kleedkamers zit. Marcos Senna lijkt bij Spanje de aangewezen man daarvoor. Ook Roman Pavlyuchenko moet goed in de gaten worden gehouden door de Spaanse verdediging. De Spanjaarden doen er goed aan om hem geen centimeter ruimte te geven. Er moet dus kort gedekt worden en ook de Spanjaarden moeten ver van het eigen doelgebied verdedigen.
Russische sneltreinen
Het laatste gevaar dat in deze gids wordt besproken, zijn de gevaarlijke backs van Rusland. Zij zullen opkomen wanneer dat kan en zullen voor de nodige verwarring zorgen. Spanje moet daarom voorafgaand aan de wedstrijd duidelijke afspraken maken over de verdedigende taken. Als er enige chaos in de verdediging is slaan de Russen genadeloos toe. De middenvelders of de backs van Spanje moeten voorkomen dat deze vleugelverdedigers richting het strafschopgebied kunnen gaan. Pressie spelen op deze backs lijkt dan ook de beste oplossing om de angel uit de Russische aanvallen te halen.
Conclusie
Ik denk dat we vanavond een open wedstrijd kunnen verwachten tussen twee ploegen die graag willen voetballen. De verwachting is dat het begin nog een tactisch schaakspel gaat worden, maar dat na de eerste goal de wedstrijd loskomt. Gezien de kwaliteiten van Spanje zijn zij favoriet voor het bereiken van de finale, maar Rusland heeft in Guus Hiddink een slimme trainer die weet wat hij wel en niet kan doen tijdens een wedstrijd. Wie een bij vlagen superieur Duitsland tegenstand mag bieden in de finale, we weten het over een aantal uur!