Rossini’ – 4-2-3-1 Counterpressing

Wat is Counterpressing nu precies? De centrale gedachte bij Counterpressing of Gegenpressing is hoog druk zetten om de bal snel te veroveren na balverlies, en dan de bal zo snel mogelijk terug naar voren brengen. Dit wil dus ongetwijfeld zeggen dat je elftal goed georganiseerd moet staan en 90 minuten moet knokken. Eigenlijk is Gegenpressing een vrij simpele tactische benadering: in balverlies wordt de tegenpartij meteen op haar eigen vastgezet om hen tot verkeerde beslissingen te dwingen. In balbezit wordt er meteen gekeken naar de openliggende ruimtes om de zo snel mogelijk een nieuwe aanval te lanceren.

Het is de bedoeling om aanvallend voetbal te brengen op de helft van de tegenstander. Hoog druk zetten bij balverlies, en snel omschakelen en de ruimtes benutten als we hem veroveren. Een hoog tempo en veel beweging voorin is het allerbelangrijkste in balbezit.

De achterste linie in deze tactiek bestaat uit een eenvoudige defensieve lijn. De centrale verdedigers moeten zich beperken tot simpel uitvoetballen en vooral de bal veroveren. De backs moeten in balbezit hoger staan om het middenveld te ondersteunen en in balverlies terugtrekken en op één lijn met de CV’s spelen.

Centraal op het middenveld twee jongens die veel defensief werk moeten opknappen. Met de carrilero heb je ook iemand die in balbezit uitzwermt naar de flanken en daar de ruimtes opzoekt. De VSM aanvallend op het middenveld is de spil van het elftal en trekt veel ballen naar zich toe.

De hangende vleugelspitsen moeten dicht bij onze diepe spits spelen en de ruimtes induiken die door hem worden gemaakt. Verder krijgen zij veel vrijheid om hun acties te maken. Doordat zij naar binnen trekken, hebben de backs ook de ruimte om er zo af en toe buitenom te gaan. De complete spits moet zich met alle onderdelen bezighouden en zowel scoren als meedoen in het combinatiespel.

Ik raad jullie aan om ervoor te zorgen dat de tactiek tijdens de voorbereiding volledig wordt ingespeeld. Vanaf seizoen twee kan je in de voorbereiding op fitheid trainen en teamwork. Als je ploeg (bijna) volledig het systeem onder de knie heeft, moet je de wedstrijdvoorbereiding veranderen naar def. positie kiezen of teamwork. Rust voor de wedstrijd staat trouwens uit, rust na de wedstrijd aan. Tijdens het seizoen moet het hoofdaccent gebalanceerd zijn met een gemiddelde intensiteit.

Ga hier naartoe voor het downloaden van de tactiek!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here