Rondje langs de velden: Januari

Avatar TactiekMU is natuurlijk niet blind voor de vaak excellente content op andere, vaak Engelstalige, sites. Omdat we graag “in touch” blijven met de community, zullen we vanaf heden dan ook maandelijks linken naar de betere artikelen van andere sites, waarbij het voornamelijk zal gaan om strategische en tactische gidsen. Aan de hand van onze grote tacticus Nom de Guerre, ook schrijver van het blog Strikerless, zullen we kijken naar wat er speelt binnen de FM community. Want waarom zouden we het wiel opnieuw willen uitvinden als anderen ons reeds zijn voorgegaan?

Om te beginnen wil ik de aandacht vestigen op dit artikel van FootballManagerStory. Iedereen herkent de volgende situatie wel. Je hebt het jarenlang geweldig goed gedaan met een bepaalde manier van spelen en een bepaalde tactiek, maar om de een of andere reden, waar je nu je vinger niet op kunt leggen, werkt het allemaal niet meer. Hoe ga jij om met zulke situaties? Dit artikel beschrijft niet alleen een dergelijke situatie, maar probeert ook te verklaren hoe een team in deze situatie terecht kan komen (oftewel de in-game mechanics). Daarnaast, en dat vinden wij heel belangrijk, draagt het artikel ook oplossingen aan. Hoe kun je deze crisis overwinnen?

Het tweede artikel waar ik de aandacht op wil vestigen, sluit hier naadloos bij aan. Ryan Tank, een blogger uit Indonesië, heeft op zijn blog een duidelijk artikel geschreven over welke verschillende tactieken hij gebruikt en in welke situatie welke tactiek het beste tot zijn recht komt. Nu zijn deze ideeën niet altijd toepasbaar voor iedereen en in elke save, maar het vormt een fraai praktijkvoorbeeld bij het artikel van FootballManagerStory, zodat je de ideeën ook in de praktijk terug kunt zien.

Vervolgens gaan we kijken naar een werkelijk uitstekend artikel van Jonathon Aspey, een Britse tacticus. Hij beschrijft wat hij gedaan heeft met zijn tactiek op het moment dat de laatste patch uitkwam, als reactie op de veranderde Match Engine. Vooral qua analyse is het een ijzersterk stuk en zijn manier van denken zou als voorbeeld kunnen dienen wanneer je probeert om je eigen tactiek onder de loep te nemen. Een zeer grondige analyse, die diep in gaat op de materie.

Een must-read wat mij betreft is dit excellente artikel op SISportscentre, een relatief nieuwe site die door Cleon wordt geleid. Dit artikel richt zich op hoe heel verschillende spelers allemaal hun eigen invulling kunnen geven aan een rol op het veld en hoe deze verschillen soms van grote invloed kunnen zijn op het verloop van een wedstrijd. Uiteraard wordt dit alles toegelicht met een aantal praktijkvoorbeelden. Wat mij betreft een must voor de tacticus die zichzelf en zijn werk naar een hoger niveau probeert te tillen.

We sluiten af met een artikel van Strikerless, waar het belang van goede aanvallende en verdedigende cornersettings wordt besproken. Uiteraard gebeurt dit binnen de context van het spel en aan de hand van concrete voorbeelden, waarbij zelfs video’s worden ingezet om te bewijzen dat de auteur niet zomaar iets uit zijn duim zuigt.

De artikelen die worden aangehaald hierboven snijden bepaalde onderwerpen van FM aan. Hierover kan natuurlijk verder worden gediscussieerd op ons forum. Is een van de bovenstaande artikelen (of een ander Engelstalig artikel) van onschatbare waarde voor jou, maar is jouw kennis van de Engelse taal niet toereikend om het helemaal te begrijpen, vraag dan hieronder in een reactie een vertaling van het artikel aan. De staf van MU zal dan kijken of een vertaling van het artikel geregeld kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here