Rondje langs de velden: Februari

Avatar TactiekMU is natuurlijk niet blind voor de vaak excellente content op andere, vaak Engelstalige sites. Omdat we graag “in touch” blijven met de community, zullen we vanaf heden dan ook maandelijks linken naar de betere artikelen van andere sites, waarbij het voornamelijk zal gaan om strategische en tactische gidsen. Aan de hand van onze grote tacticus Nom de Guerre, ook schrijver van het blog Strikerless, zullen we kijken naar wat er speelt binnen de FM community. Want waarom zouden we het wiel opnieuw willen uitvinden als anderen ons reeds zijn voorgegaan?

Deze week beginnen we met content van FM Central. De mannen van FM Central zijn met een gids gekomen over hoe je het beste een tactiek zou kunnen maken. Er zijn uiteraard meerdere wegen die naar Rome leiden, maar de boys van FM Central gaan uit van het idee dat je moet kijken naar het materiaal dat je tot je beschikking hebt, waarna je tactiek hier op aanpast. Vervolgens laten ze in een duidelijk stappenplan zien hoe je een dergelijke tactiek zou moeten uitwerken. Duidelijk uitgewerkt aan de hand van concrete voorbeelden en voorzien van plaatjes, een prima raamwerk voor de beginnende tacticus.

Recent is een van de veteranen van de tactische scene ook weer begonnen met schrijven. Het gaat hier om niemand anders dan Rashidi, de maker van beroemde tactieken als Scramjet. Zijn nieuwste post richt zich op het scheppen van een bottleneck in je verdediging. Dit betekent dat je tegenstanders in een bepaalde richting of richting een bepaalde stijl dwingt, die voor jou natuurlijk eenvoudig te verdedigen is. Rashidi gaat vrij diep op de materie in, maar wanneer je op zoek bent naar manieren om je verdediging te versterken, dan zou dit een goede tip kunnen zijn.

In het verleden heb ik al vaker artikelen van de Indonesische blogger Ryan Tank onder de aandacht gebracht en de afgelopen maanden is Ryan heel druk bezig geweest met het schrijven van een complete serie artikelen die zich richten op het repliceren van de speelstijl van de vermaarde tacticus Roger Schmidt. Voor de mensen die het voetbal niet zo volgen, Schmidt stond eerder aan het hoofd van Red Bull Salzburg (Ajax – Salzburg, hoe liep dat ook alweer af?) en traint tegenwoordig Leverkusen. Zijn unieke speelstijl laat zich het best omschrijven als counterpressing en via een directe stijl aanvallen. Ryan heeft maar liefst vier artikelen geschreven over dit onderwerp en ze zijn allemaal de moeite waard.

Het eerste artikel richt zich op Kevin Kampl en diens unieke speelstijl. Ryan heeft een poging gedaan om deze manier van spelen in FM terug te laten komen. Het tweede artikel is meer een algemene analyse van de speelstijl van Schmidt, terwijl artikel drie en artikel vier zich meer richten op de concrete toepassing in FM van deze ideeën.

Tot slot wil ik de aandacht nog vestigen op een artikel van Jonathon Aspey, Diego Mendoza en yours truly over het tactische aspect van spelers die hun kansen niet verzilveren. Iedereen heeft spelers wel eens bijna niet te missen kansen zien verprutsen, maar wat kunnen we daar nou aan doen? Dit artikel kijkt naar de verschillende aspecten die een rol kunnen spelen.

De artikelen die worden aangehaald hierboven snijden bepaalde onderwerpen van FM aan. Hierover kan natuurlijk verder worden gediscussieerd op ons forum. Is een van de bovenstaande artikelen (of een ander Engelstalig artikel) van onschatbare waarde voor jou, maar is jouw kennis van de Engelse taal niet toereikend om het helemaal te begrijpen, vraag dan hieronder in een reactie een vertaling van het artikel aan. De staf van MU zal dan kijken of een vertaling van het artikel geregeld kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here