Ricky van Wolfswinkel

 Onder leiding van technisch directeur Marc van Hintum waaide er deze zomer een frisse wind door Vitesse. Onrustzaaier Aad de Mos werd ingeruild voor Hans Westerhof, die te boek staat als een rustige en nette trainer. Ook vertrokken vaste waardes zoals Theo Janssen, Gill Swerts en Remco van der Schaaf uit het Geldredome en daarvoor in de plaats kwamen onder meer Julian Jenner, Nicky Hofs en Frank van der Struijk. De zo vurig gewenste resultaten en rust blijven echter uit. De meeste positie aandacht word momenteel niet vergaard door een van de nieuwelingen, maar door de zelf opgeleide Ricky van Wolfswinkel.

 

Ricky van Wolfswinkel werd geboren op 27 januari 1989. Hij groeit op in Woudenberg, een dorp met twaalfduizend inwoners op de grens van Utrecht en Gelderland. Op vierjarige leeftijd traint hij al mee bij de plaatstelijke voetbalclub (V.V. Woudenberg), waar zijn vader Arno jeugdtrainer is. Als dribbelaar valt hij al snel op en al gauw beheerst voetbal zijn hele leven. Zo trainde Ricky op zijn tiende al mee bij Feyenoord, FC Utrecht, Vitesse en de KNVB-jeugdselectie. Een groot talent dus. Zijn eerste contract tekend de tiener uiteindelijk bij de club uit de Rijnstad. Een dag later zou ook FC Utrecht een voorstel doen, maar de keuze was al gemaakt.

Als elfjarig lichtgewicht komt Van Wolfswinkel dus te spelen voor Vitesse. Al snel bleek dat de Woudenberger inderdaad een goudhaantje is. Uit commentaar van toenmalig jeugdtrainer bij Vitesse Pascal Jansen blijkt dat Van Wolfswinkel bovendien beschikte over een enorme drive: “Ricky is een echte liefhebber en wil elke dag beter worden. Als trainer van de A1, een paar jaar later, heb ik hem nog intensiever meegemaakt. Zo stelde ik onder meer een fysiek trainingsprogramma samen om hem sterker te maken. Hij ging daar zo professioneel mee om, dat je hem elke week zag groeien,” zegt Jansen, tegenwoordig hoofd opleiding van Vitesse/AGOVV.

Zijn grote wil om te slagen blijkt uit meer dingen. Het is zomer 2004. De jonge van Wolfswinkel heeft in de voorbije jaargang op veertienjarige (!) leeftijd zijn debuut gemaakt in de A1 van Vitesse: hij scoorde meteen. Het volgende seizoen staat inmiddels al weer voor de deur. Ricky gaat zijn eerste jaar in de B-jeugd tegemoet. Gedreven als hij is, belt hij A1-trainer Pascal Jansen op om te vragen of hij in de voorbereiding met de A1 mee mag trainen. Jansen vond het goed, waarop Van Wolfswinkel als vijftienjarig ventje op de eerste trainingsdag met zijn tasje komt aanlopen. “Ze keken me gek aan, maar twee weken later was ik wél de fitste speler in mijn eigen team”, aldus Van Wolsfwinkel.

Van Wolfswinkel kan elk jaar op een basisplaats rekenen, maar als hij vijftien jaar is stagneert zijn ontwikkeling. Hij krijgt last van groeiproblemen. Het advies van de dokters luidt dat Ricky extra training nodig heeft. Dat is voor iemand als hij natuurlijk geen probleem. Hij traint mee met de A1, doet na elke training nog een aantal individuele oefeningen en volgt het programma van zijn trainer Pascal Jansen. Uiteindelijk overwint Ricky zijn groeiproblemen zonder al te veel moeite.

Als de Woudenberger definitief in de A-jeugd belandt, rijst zijn ster snel. Ten eerste tekent hij op 23 juni 2006 (in de zomerstop voor zijn definitieve overgang naar de A-jeugd) een vierjarig contract bij ‘FC Hollywood aan de Rijn’. Ook toen werd hij binnen de club al gezien als een topper in spé: “Ricky is één van de grootste talenten van onze opleiding,” stelde toenmalig manager voetbal Jan Steuer destijds. “Hij is een 17-jarige aanvallende middenvelder met een uitstekende mentaliteit. Wij zijn blij dat we hem hebben kunnen vastleggen, want deze jongen heeft zeker de mogelijkheden om het eerste elftal van Vitesse te halen.”

Vervolgens word hij onder leiding van Pascal Jansen en Gerry Vink twee keer achter elkaar topscorer van de landelijke competitie (in 2006-2007 en 2007-2008. De eerste keer heeft hij er achttien doelpunten voor nodig, de tweede maal vind Ricky zesentwintig keer het net. Op elf augustus 2007 komt hij voor het eerst in aanraking met het grote publiek. Als topscorer van de eerste divisie voor de A-jeugd krijgt hij op de avond van de wedstrijd om de elfde Johan Cruijff-schaal een aandenken uit de handen van Wesley Sneijder.

Inmiddels heeft Van Wolfswinkel wederom promotie gemaakt, ditmaal van de A-jeugd naar het eerste elftal. Zijn debuut maakte hij vorig seizoen al, op vijf april 2008 mocht hij vijf minuten meedoen tegen Sparta Rotterdam. Vijf en een halve maand later maakte hij tegen diezelfde club zijn eerste doelpunt in het Vitesse-shirt. Door de leek word hij als een verrassing gezien, maar bovenstaand verhaal laat zien dat hij eigenlijk al zijn hele leven te boek staat als een toptalent. De keuze van de technische leiding om Ricky speeltijd te geven, was dus niet zo verrassend. Wel opzienbarend is dat de jonge spits in het nieuwe seizoen direct meerdere malen achter elkaar in de basis start, en daarbij een opmerkelijk goede indruk achterlaat. De laatste paar weken lijkt ook Van Wolfswinkel echter te lijden onder het slechte spel van zijn team. Waar hij zich eerst nog regelmatig als enig lichtpuntje in het dolende Vitesse profileerde, lijkt ook hij weg te zakken. Tot nu toe heeft Ricky dit seizoen twaalf wedstrijden gespeeld, hierin wist hij driemaal het net te vinden.

De leiding van Vitesse had Van Wolfswinkel al in de peiling. Nog voor aanvang van het seizoen werd het contract van de jonge spits verlengd tot medio 2012. Marc van Hintum sprak bij die gelegenheid de volgende woorden: “Ricky heeft zich de laatste tijd enorm ontwikkeld. Dat is niet alleen de mensen bij Vitesse opgevallen, maar ook andere BVO's is niet ontgaan dat wij een groot talent in huis hebben. Ricky heeft een enorm potentieel en wij willen graag dat dit potentieel in Arnhem, bij Vitesse, tot bloei komt. Het is niet de vraag of dit gaat gebeuren, maar wanneer. Hij heeft alles in zich om Vitesse 1 te halen.”

Ook de KNVB-scouts hadden het talent van de tiener al snel gezien. Hij trainde op zijn tiende al mee met de KNVB-jeugdselectie en doorliep zo ongeveer alle nationale jeugdselecties. Op 19 november 2008 debuteerde hij voor ‘het kleine Oranje’: Nederland B. In een 4-3-3 systeem speelde hij als centrale spits. Van Wolfswinkel speelde een ongelukkige wedstrijd, net zoals de vleugelspelers. De eindpass richting Van Wolfswinkel was vaak niet op maat, waardoor Ricky niet echt uit de verf kwam. Desondanks kreeg hij toch een paar kansen, maar hij was niet in staat om de doelman van Jong Zweden (Johan Dahlin) te passeren.

Naam: Ricky van Wolfswinkel
Bijnaam:
Nationaliteit: Nederlandse
Positie: Spits
Lengte: 183 cm
Gewicht: 83 kg
Huidige club: Vitesse
Vorige club(s): V.V. Woudenberg
Geboortedatum: 27-11-1989
Leeftijd: 19
Geboorteplaats: Woudenberg
Interlands: 1 (in Nederland B), 0 doelpunten

Een jonge Nederlandse spits, die goed presteert bij een tegenvallende club en regelmatig scoort. Je kunt op je vingers natellen dat dat interesse van andere clubs oplevert. Erg opzienbarend was het dus niet dat op 17 november bekend werd dat FC Twente hem op de korrel heeft. Eén dag later kwam naar buiten dat Ajax de tiener “intensief volgt”, zo meldde technisch manager Dannny Blind. “Ik ben daar niet mee bezig”, vertelde de tiener die week in ‘De Gelderlander’. “Het is leuk dat het goed gaat. Je ziet in de Eredivisie niet veel spitsen van 19 jaar die in de basis staan. Dus is het logisch dat clubs je dan gaan volgen. Ik heb nu tien keer in de basis gestaan bij Vitesse. Op zich is dat niet veel. Ik wil hier lekker een heel seizoen in de basis staan. Dat is voor mij belangrijk. Spelen, minuten maken, in de basis staan.” Een te verwachten reactie: nuchter en realistisch, en bovendien maakt hij nogmaals duidelijk dat hij een echte sportieve clubvoetballer is, door niet te azen op een transfer naar het grote Ajax.

In Football Manager
Ook in Football Manager is Ricky van Wolfswinkel een talentvolle speler. Hij komt natuurlijk het beste tot zijn recht als spits. De Nederlander is redelijk snel en beschikt over een goede dribbel. Dit betekend dat hij in staat is om zijn directe tegenstander te passeren of te verslaan in een sprintduel. Van Wolfswinkel is bovendien mentaal al goed ontwikkeld op een jonge leeftijd. Hij heeft een hoge rating voor ‘zonder bal’, hij zal zich dus goed positioneren in aanvallend opzicht. Bovendien heeft hij ook veel zelfbeheersing en is hij een echte teamspeler. Dit in combinatie met zijn balaanname en hoge stat voor ‘afwerken’ zorgt ervoor dat hij de potentie heeft om zich te ontwikkelen tot een goede spits.

Ricky heeftbij Vitesse een contract tot 30 juni 2012 en zijn waarde bedraagt 220.000 Euro. Dat is niet veel voor een talent als Van Wolfswinkel. Om hem aan je selectie toe te voegen, zul je dan ook maar 1 a 2 miljoen moeten betalen, zeker de moeite waard!


Van Wolfswinkel in augustus 2008


Van Wolfswinkel op zijn top

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here