PSV Eindhoven

Romário, Ronaldo, Van der Kuijlen. Maar ook Van Bommel, Cocu, Van Nistelrooij, Robben, Nilis en Gullit speelden er ooit, de huidige landskampioen. Na zeven jaren werd de club uit de Lichtstad eindelijk weer eens kampioen, en hoe. Het succes eiste zijn tol: Memphis vertrok voor een slordige 30 miljoen euro naar Manchester United, terwijl Georginio Wijnaldum voor zo’n tien miljoen minder naar The Magpies trok. Ook Rekik, Hiljemark, Tyton en Tamata vertrokken. Weet jij desondanks met de Eindhovenaren titelprolongatie te bewerkstelligen?

Stad en omgeving
Eindhoven kreeg halverwege de late middeleeuwen stadsrechten, nadat er rond de achtste eeuw voor het eerst echte huizen gebouwd werden. Aangezien het huidige Eindhoven toen langs een vijftal kleine riviertjes lag, was het een aantrekkelijke plek om te wonen met het oog op de handel. Inmiddels is de stad, als het gaat om inwoners, de grootste gemeente van Noord-Brabant. Dankzij de komst van Philips in 1891, heeft Eindhoven nu de bijnaam Lichtstad. Tijdens carnaval wordt Eindhoven Lampegat genoemd. Naast PSV heeft Eindhoven nog een betaald voetbalclub, genaamd FC Eindhoven en spelend in de Jupiler League. In de stad staat ook het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, waarin al vele grote zwemtoernooien plaats hebben gevonden. In het Philips Stadion, de thuisbasis van PSV, hebben al vele belangrijke wedstrijden plaatsgevonden, waaronder twee Europa Cup finales (1978 en 2006) en drie groepswedstrijden op het EK 2000. De laatste interland van het Nederlands Elftal in het Philips Stadion dateert uit 2011.


Het Jan Louwersstadion, thuisbasis van FC Eindhoven (dotcomsport.nl)

Clubhistorie
Op 31 augustus 1913 wordt de Philips’ Sport Vereeniging opgericht, waar onder meer voetbal gespeeld kon worden. In 1914 mocht PSV voor het eerst deelnemen aan de competitie en al na zeven jaar mocht PSV meedoen aan de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie: de Eerste Klasse. Na 1926 degradeerden de Eindhovenaren nooit meer en kort na de invoering van het betaalde voetbal, in 1955, werd de club de eerste Nederlandse deelnemer aan de voorloper van de Champions League. Nadat in 1929 al het eerste kampioenschap behaald werd, stamt de eerste winst van de Eredivisie in het betaalde voetbal uit 1963. In de jaren 70 worden de eerste grote succes behaald. In 1978 mocht Jan van Beveren de UEFA Cup omhooghouden, na een schitterende 3-0 overwinning op SC Bastia.

Toch is de UEFA Cup niet het absolute hoogtepunt in de rijke geschiedenis van PSV. Eind jaren 80, onder leiding van Jan Reker en Guus Hiddink, won de club vier achtereenvolgende kampioenschappen én de Europa Cup 1. Ook werd toen het EK gewonnen door Nederland, met vele PSV’ers in de selectie. Tussen 2005 en 2008 won de club nogmaals vier titels achter elkaar, terwijl in 2004/05 de halve finale van de Champions League werd gehaald. Door een doelpunt van Massimo Ambrosini in de blessuretijd ging AC Milan door naar de finale op uitgoals. In 2015 werd na een periode van zeven jaar eindelijk de 23e landstitel binnengesleept, dankzij een 4-1 overwinning op SC Heerenveen.


De 3-1 overwinning op AC Milan in 2005, die niet genoeg was voor de finale.

Verwachtingen
De verwachtingen van het bestuur zijn heel duidelijk: ze willen dat je kampioen wordt. Gezien het spelersmateriaal ben je ook verplicht het Ajax en Feyenoord moeilijk te maken, wat ook blijkt uit de verwachtingen van de pers in het spel: na Ajax staat PSV tweede op de voorspelde ranglijst. De selectie denkt er echter een tikje anders over: volgens het merendeel moet PSV gewoon vol voor de titel gaan. In de Champions League moet je de groepsfase halen, maar aangezien je daar al in zit, hoef je daar weinig moeite voor te doen. In de beker wordt verwacht dat je de finale haalt. Als je kampioen kunt worden, is ver komen in de beker natuurlijk ook mogelijk.

Faciliteiten
PSV speelt nog altijd op de plaats waar de club bij de oprichting al speelde, in het Philips Stadion. Het stadion biedt plaats aan 35.000 toeschouwers, die een wedstrijd op een echte grasmat in perfecte staat voorgeschoteld krijgen. PSV is zelf eigenaar van het stadion, dat ook voor concerten van onder andere Guus Meeuwis gebruikt wordt. Het trainingscomplex is uitstekend en je beschikt over een zeer goed jeugdcomplex, De Herdgang. Beide kunnen gelijk nadat je bent aangenomen als manager, zij het na wat zeuren, verbeterd worden. Het jeugdscoutingsnetwerk is zeer uitgebreid, dus de kans op een bruikbaar talent uit de jeugdopleiding is aanzienlijk.


Het Philips Stadion voorafgaand aan een Champions Leaguewedstrijd.

Samenwerkingsverbanden
De samenwerking met FC Eindhoven is natuurlijk de bekendste die PSV bezit. PSV kan spelers die niet veel aan speeltijd toekomen in het eerste elftal verhuren aan de Blauw-witten. Jong PSV speelt dan wel op hetzelfde niveau als FC Eindhoven, de druk bij de ploeg van Mitchell van der Gaag is een stuk hoger dan de druk bij Jong PSV. Daarnaast is het een goede oplossing voor twee grote talenten die op dezelfde positie spelen. De tweede club is Alianza Lima. Reimond Manco en Jefferson Farfán kwamen al over van de Peruanen, de bedoeling is natuurlijk dat meerdere talenten in de toekomst de overstap gaan maken naar het Philips Stadion. Het is daarom misschien handig om Peru in te laden als je het spel start. Als Alianza een bod op een speler aanvaardt, kan PSV de speler voor hetzelfde bedrag een contract aanbieden, zonder dat de club uit Peru het bod hoeft te accepteren. De clubkeuze blijft echter bij de speler liggen. Bijkomend voordeel is ook dat PSV extra inkomsten vergaart uit merchandising. Ook bij USV Almelo heeft PSV een eerste optie op de spelers. Daarnaast organiseert de Almelose voetbalvereniging elk jaar een oefenwedstrijd tegen PSV. De recettes zijn voor de club die uitkomt in de Topklasse. Beide afspraken gelden ook voor Hoofdklasser Blauw Geel ’38 en DBS, dat uitkomt in een lagere divisie. Mocht je de hoop hebben dat er talenten uit deze clubs voortkomen die interessant kunnen zijn voor het team, doe je er goed aan een update met de Top- en Hoofdklasse in te laden. Na het tekenen van jouw managerscontract kun je in de meeste gevallen gelijk een extra satellietclub aanvragen.

Financiën
De financiële situatie bij PSV is meer dan prima. Er staat ruim zeventien miljoen op de balans, positief welteverstaan. Het transferbudget bevat zo’n vijf tot zeven miljoen, afhankelijk van de doelstelling die je kiest. Het salaris dat je per jaar kunt spenderen ligt zo’n tien miljoen hoger dan de huidige lasten. Tot 2025 moet je per maand wel 80.000 euro betalen aangezien er nog een lening openstaat, maar dit bedrag is natuurlijk te overzien. Van een transferbedrag dat je zou ontvangen voor een speler, mag je 75% investeren in nieuwe spelers.

Technische staf
Met Marcel Brands heb je een goede technisch directeur, die nog drie jaar vastligt. De assistent-trainers zijn Ruud Brood en Chris van Weerden, die beiden een carrière in het profvoetbal achter de rug hebben. Allebei kunnen ze ermee door, maar zodra je een paar seizoenen goed gepresteerd hebt, is het handig om twee hulpjes aan te trekken die meer toevoegen dan de huidige assistenten.

Ook Art Langeler, het hoofd opleidingen, is niet van het niveau dat hoort bij een Europese (sub-)topper. De keeperstrainers, Abe Knoop en Ruud Hesp, kunnen talenten als Jeroen Zoet en Yanick van Osch zeker beter maken en hoeven niet vervangen te worden. Wel is het verstandig om een vervanger te vinden voor conditietrainer Egid Kiesouw en daarbij nog een extra conditietrainer aan te trekken, om zo de werklast te verlagen.

De trainers van Jong PSV zijn Pascal Jansen en Luc Nilis. Eerstgenoemde is voor PSV-begrippen een goede trainer die het meest tot zijn recht komt als hij de ploeg tactisch bij mag spijkeren. Luc Nilis is specialist als het gaat om aanvallen en afwerken, maar is zeker niet onvervangbaar. Mark van Bommel is trainer van het jeugdteam en heeft nog veel te leren. Verder staan er geen trainers onder contract, dus is het zeer handig er een stuk of twee te benaderen. Je zou daarna ook nog een verzoek kunnen doen bij het bestuur voor nog meer trainers, maar dat verzoek wordt niet altijd ingewilligd. De staf voor de -19 bestaat zoals gezegd alleen uit Van Bommel, dus daar zijn nog zes stafleden te verwelkomen.

Er zijn vier fysiotherapeuten in dienst, maar een Nederlandse topclub zou geen genoegen mogen nemen met deze medici. De scouting is over het algemeen prima, maar er zitten een paar scouts bij die na verloop van tijd vervangen mogen worden door betere scouts. Daarnaast kan het aantal scouts na een gesprek met het bestuur in de meeste gevallen verhoogd worden. Ook kan er nog een manager voor Jong PSV aangetrokken worden, hetzelfde geldt voor een manager van de -19. Je kunt ook zelf de leiding nemen over één of beide teams, om zo de ontwikkeling van de talenten nauwlettend in de gaten te kunnen houden en zoveel mogelijk te kunnen beïnvloeden. Het is natuurlijk altijd handig om af en toe aan het bestuur te vragen of de staf uitgebreid mag worden, zodat het niveau van de training meegroeit met de club.

Selectieanalyse
In Football Manager heeft PSV op elke positie wel een basiswaardige speler. Ook zijn er vele formaties waarin de ploeg kan aantreden. Ik prefereer een 4-3-3, de punt naar voor of de punt naar achter hangt af van de tegenstander.

Jeroen Zoet is de onbetwiste basisdoelman, die uit kan groeien tot een belangrijke speler voor PSV. Omdat hij nog maar 23 jaar is, kun je nog wel een jaar of 15 plezier hebben van de in Veendam geboren keeper. Tweede keeper is Remko Pasveer, die nooit zal uitgroeien tot een speler die een basisplek verdient in het eerste elftal van de Eindhovenaren. Als zich een goedkoop talent aandient, is het aan te raden Pasveer te verkopen zodat je een goede vervanger hebt als Zoet vertrekt. Luuk Koopmans, Jesse Bertrams en Yanick van Osch zullen strijden om de plek als derde doelman. Bij het begin van het spel is Bertrams de speler die het verst is in zijn ontwikkeling, maar in potentie is Van Osch overduidelijk de beste van het stel. Met veel speeltijd in Jong PSV kan de keeper uitgroeien tot topkeeper van PSV.

In de verdediging lijkt de basis vast te staan: de rechtsback luistert naar de naam Santiago Arias, terwijl op links Jetro Willems staat. Beide spelers komen absoluut niet tekort voor het niveau waarop PSV acteert en vooral Willems kan zomaar voor een miljoenenbedrag naar een topclub vertrekken. Centraal staan er met Bruma en Moreno twee spelers achterin die een hard duel bepaald niet schuwen, maar wellicht verrassend genoeg ook voetballend van waarde kunnen zijn. Op rechts heb je met Brenet een speler die met genoeg speelminuten heel misschien zelfs op termijn basisspeler kan worden, maar als back-up in ieder geval voldoet. Centraal is Isimat-Mirin in staat een eventueel vertrek van Bruma of Moreno meer dan prima op te vangen. Mocht je toch nog van mening zijn dat je een centrale verdediger nodig hebt, kun je misschien Ron Vlaar aantrekken. De centrale verdediger, die op het WK in Brazilië een goede beurt maakte, heeft zijn contract na drie seizoenen bij Aston Villa niet verlengd en is transfervrij op te pikken. Hij zal een flinke duit aan salaris vragen, maar met enkele prestatiepremies is die prijs redelijk te verlagen en bovendien, hij kost geen transfersom. Verder zijn er veel spelers die met goede training en veel speeltijd nog tot een basisspeler kunnen worden, maar de meeste zullen nooit kunnen aanhaken. Linksback Lassana Faye heeft nog het meeste talent, samen met Jorrit Hendrix. Laatstgenoemde kan op vier verschillende posities uit de voeten (centrale verdediger, linksback, verdedigende middenvelder, centrale middenvelder), maar gezien zijn geringe lengte en gewicht én de goed bezette positie van centrale verdediger kun je hem misschien het beste omtrainen tot verdedigende of centrale middenvelder.

Op het middenveld heb je voor de drie posities zes basiswaardige spelers. Als je met een verdedigende middenvelder speelt, kun je daar Hendrix, Guardado en Schaars opstellen. Guardado en Hendrix zou ik omtrainen naar de positie van verdedigende of centrale middenvelder. Centraal op het middenveld kunnen naast de eerder genoemde drie spelers ook Pröpper en in mindere mate Maher uit de voeten. Aanvallend op het middenveld is Gastón Pereiro een groot talent, die met goede begeleiding een topper kan worden in de Eredivisie. Centraal op het middenveld heb je met Kenneth Paal ook nog een groot talent tot je beschikking. Verder is er vooral opvulling voor Jong PSV te vinden, waarbij een subtopper in de Eredivisie naar alle waarschijnlijkheid het hoogst haalbare eindstation wordt.

In de punt van de aanval staat Luuk de Jong, afgelopen seizoen tweede op de topscorerslijst van de Eredivisie met 20 goals, achter Memphis Depay. De spits is zeer kopsterk en vindt in Jetro Willems zijn maatje op het veld, getuige de vele assists die de linksback al gaf op de geboren Zwitser. Jürgen Locadia is de concurrent van De Jong. De spits heeft gemiddeld genomen erg weinig minuten nodig om een doelpunt, de hattrick bij zijn debuut in de Eredivisie is veelzeggend. In Jong PSV is de hoop gevestigd op Boris Cmiljanic. Als hij zich blijft ontwikkelen, is de Montenegrijn de aangewezen persoon De Jong en Locadia op te volgen in de spits. Op de flanken zijn Luciano Narsingh en Maxime Lestienne zekerheidjes. De Belg is echter gehuurd, dus als je hem niet definitief vast weet te leggen, moet je een vervanger halen, óf je gooit Aleksandar Boljevic in het diepe. Hij is evenals Cmiljanic overgekomen uit Montenegro. Op het eerste gezicht lijkt het geen speler die een topper kan worden in de Eredivisie, maar de kans is groot dat hij je weet te verassen. Ook Steven Bergwijn en Andrija Lukovic zijn grote talenten die zich kunnen ontwikkelen tot basisspelers. Door de ruime keus is het misschien verstandig enkele spelers te verhuren, omdat het erg lastig gaat worden iedereen voldoende speelminuten te geven. Op rechts is Nikolai Laursen een groot talent, maar met zijn zestien jaar is de kans klein dat hij al snel beslissend kan zijn in het eerste team. De wissels voor de flanken zijn naast Florian Jozefzoon en Pereiro de bovenstaande talenten.

Beste opstelling:
DM: Jeroen Zoet
RV: Santiago Arias
VC: Jeffrey Bruma
VC: Héctor Moreno
VL: Jetro Willems
CM: Davy Pröpper
CM: Andrés Guardado
CAM: Adam Maher
AMR: Luciano Narsingh
AML: Maxime Lestienne
SP: Luuk de Jong


Andrés Guradado, hier als aanvoerder in het shirt van het Mexicaanse nationale elftal(Nori.U).

Spelplezier
Met PSV kun je meerdere doelen stellen. Allereerst kun je proberen aan te haken bij de Europese top, door bijvoorbeeld de Champions League te winnen. Je kunt na de Champions League winst, of misschien zelfs al aan het begin van het spel, proberen te nationaliseren of alleen te spelen met de eigen jeugd. Daar kun je al een lange game mee vullen. Ook kun je proberen de hele Eredivisie te laten groeien, door spelers die net te kort komen voor PSV voor lage prijzen te verkopen aan competitiegenoten. En als zelfs dat niet genoeg is, kun je het team uit alleen maar Brabanders laten bestaan. Spelplezier gegarandeerd! Kun jij de tijden van eind jaren 80 laten herleven?

Officiële website
http://www.psv.nl/

Gemaakt met database 15.3.0 in combinatie met de MU data-update September

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here