MU’s Hulpgids: Spelerskwaliteiten (PPM’s) uitgelegd (deel 2)

HomeFootball Manager gidsenMU’s Hulpgids: Spelerskwaliteiten (PPM’s) uitgelegd (deel 2)

Auteur

Datum

Categorie

Spelerskwaliteiten, ook wel PPM’s (naar het Engelse Player Preferred Moves), zijn eigenschappen welke je kan beschouwen als neigingen of gewoonten van spelers. In deze gids nemen we jullie mee op een uitgebreide reis door de spelerskwaliteiten, waarbij we uitleggen wat elke kwaliteit inhoudt en waar je op moet letten. Omdat het zo’n uitgebreide lijst is, hakken we hem wel even in stukjes. Vandaag deel 2: het eerste deel van de technische spelerskwaliteiten.

Technische eigenschappen

De meeste eigenschappen hebben betrekking op de technische voorkeuren van spelers. Denk hierbij aan bepaalde voorkeuren met betrekking tot passing of een bepaalde manier van schieten. 

Bal uit verdediging brengen / Zoekt voetballende oplossing uit verdediging

Iemand die de bal graag uit de verdediging brengt doet dit met de bal aan de voet. Denk hierbij aan een centrumverdediger die het middenveld in probeert te dribbelen. Hiermee kunnen tegenstanders verrast worden met een snellere opbouw naar voren.
Spelers die dit doen beschikken het beste over een goede rating voor dribbelen, visie, lef en beslissingen.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: F. de Jong, Rúben Dias, Stones.

Dribbelt graag om doelman

Spelers die deze kwaliteit bezitten houden ervan om in een één-op-één situatie de doelman te omspelen. Als dit lukt vergroot dit uiteraard de kans op een doelpunt. Vooral voor snelle dribbelaars is dit een heel handige eigenschap om te hebben, omdat ze dan vaak hiervoor kiezen in plaats van dat ze de bal tegen de doelman of over het doel jagen.
Spelers die deze kwaliteit hebben kunnen best een goede rating hebben voor snelheid, kalmte en dribbelen.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Osimhen, João Felix, Werner.

Gebruikt buitenkant voet

Iemand met deze kwaliteit zal vaker voor de buitenkant van zijn sterke voet kiezen, dan voor zijn mindere voet. Dit kan leiden tot heerlijke gekrulde schoten of passes, zoek maar eens beeldmateriaal van Ricardo Quaresma op. Het kan een zeer nuttige kwaliteit zijn, ongeacht van de positie van de speler. Er zit uiteraard ook een risico aan, daar passes en schoten met de buitenkant van de voet lastiger te plaatsen zijn.
Daarom kunnen spelers die dit graag doen best beschikken over een goede rating voor techniek, flair, inzicht en afhankelijk van de positie ook passen, schieten van afstand en/of afwerken.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Bernardo Silva, F. Nmecha, Antony.

Geeft korte, makkelijke passes

Spelers die korte, makkelijke passes geven zullen wat minder snel geneigd zijn om de lange pass of een dieptepass te kiezen. Afhankelijk van je spel kan dit gewoon een hele positieve kwaliteit zijn, zeker als je tiki-taka-achtig voetbal speelt. Zo was Andrés Iniesta een voorbeeld van een speler die deze kwaliteit eerder had in de vroegere versies van FM.
Daarom is het logisch dat spelers met deze PPM beschikken over een goede passing, inzicht en teamgeest.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: De Ligt, Palhinha, Lewis.

Geeft tempo aan

Spelers die graag het tempo aangeven zijn vaak de creatieve outlets van jouw team. Spelers die net dat beetje extra hebben en voornamelijk vanaf het middenveld jouw aanvalsspel vormgeven. Speel je met veel creatieve vrijheid is dit zeker een kwaliteit om in jouw selectie te hebben.
Spelers die dit kunnen moeten kunnen beschikken over een breed scala aan goede attributen, waaronder beslissingen, flair, passing, teamgeest, visie en techniek.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Rodri, F. de Jong, Mac Allister

Geeft vroege voorzetten

Als jouw speler vroege voorzetten wil geven, hoeft hij niet per se de achterlijn te halen voordat de bal in de zestien geslingerd wordt. Dit kan van pas komen bij spelers die wat minder makkelijk hun man voorbijkomen of juist als jouw aanvallers makkelijk een positioneel voordeel halen ten opzichte van hun mandekkers. Het is dus niet alleen van belang dat de speler met deze kwaliteit over goede attributen beschikt, maar ook je spits zou goed moeten zijn zonder bal en een goede eerste balcontact moeten hebben. Voor de man van de vroege voorzet is natuurlijk voorzetten van cruciaal belang, net als inzicht, passing en techniek.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Chilwell, Koke, Kostic

Houdt spel op

Een speler die het spel graag ophoudt, dat heeft misschien wat uitleg nodig. Het klinkt negatief, maar het kan juist heel positief zijn, zeker voor spelers die dit wel eens nodig hebben in de wedstrijd. Een defensieve middenvelder bijvoorbeeld, die na het veroveren van de bal deze weet vast te houden en bij zich houdt tot de rest van de spelers weer aansluiten in het transitiespel. Of een spits, zoals een aanspeelpunt, die niet alleen maar op het veld staat om te scoren, maar ook de bal vast kan houden tot er spelers bijsluiten. Ideaal voor tactieken waarin de spelersinstructie ‘bal vasthouden’ aanstaat.
Uiteraard zijn er een hoop zaken van belang, maar kalmte, techniek, eerste balcontact, anticiperen en kracht zullen zeker zwaar tellen.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Parejo, Paredes, Cristante.

Krult schoten

Spelers die hun schoten krullen, geven een curve mee met de bal. Niet alleen met schoten, maar ook met corners, voorzetten, lange passes, etc.. In principe is het een creatieve en positieve kwaliteit, maar als een speler die weinig kan met een bal deze kwaliteit heeft, leer je hem het beste af.
Waar een speler dan in uit moet blinken? Vooral in flair, inzicht, techniek en beslissingen.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Thiago, Kroos, Alaba

Legt bal voor linkerbeen voor hij dribbelactie probeert

Sommige spelers die hebben de bal het liefst voor hun linkervoet als ze een dribbelactie aangaan. Dat is omdat dat hun beste voet is, waardoor ze het meeste uit hun kwaliteiten halen. Het is een kwaliteit die voornamelijk voorkomt bij echte linksbuitens, maar ook wel eens bij rechtsbuitens die graag naar binnen trekken. Of het echt een positieve kwaliteit is valt over te twisten, want hoewel spelers zo altijd vanuit hun kracht spelen, maakt het ze ook voorspelbaarder en soms kost het net een tel langer om die bal voor de goede voet te krijgen. Het is daarom belangrijk dat de spelers een goede score hebben voor techniek, dribbelen en natuurlijk hun linkervoet.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Antony, Zaniolo, Berardi

Legt bal voor rechterbeen voor hij dribbelactie probeert

Sommige spelers die hebben de bal het liefst voor hun rechtervoet als ze een dribbelactie aangaan. Dat is omdat dat hun beste voet is, waardoor ze het meeste uit hun kwaliteiten halen. Het is een kwaliteit die voornamelijk voorkomt bij echte rechtsbuitens, maar ook wel eens bij linksbuitens die graag naar binnen trekken. Of het echt een positieve kwaliteit is valt over te twisten, want hoewel spelers zo altijd vanuit hun kracht spelen, maakt het ze ook voorspelbaarder en soms kost het net een tel langer om die bal voor de goede voet te krijgen. Het is daarom belangrijk dat de spelers een goede score hebben voor techniek, dribbelen en natuurlijk hun rechtervoet.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Sancho, Spinazzola, Gnonto.

Loopt vaak met de bal / Dribbelt veel

Spelers die vaak met de bal lopen hebben de voorkeur om zelf de bal in te dribbelen of bij zich te houden in plaats van dat ze naar de pass zoeken. Dit kan van pas komen bij de creatieve, beweeglijke spelers, zoals een Messi. Daarom is het niet altijd een fijne kwaliteit om te hebben en zou je moeten overwegen om deze af te leren.
Omdat het een best ingewikkelde kwaliteit is om goed uit te voeren, moeten spelers beschikken over een goede score op inzicht, dribbelen, techniek, kalmte, concentratie, versnelling en behendigheid.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Messi, Mbappe, B. Silva

Loopt zelden met de bal

Spelers die zelden lopen met de bal kiezen er voor om snel te passen. Ook dit is een kwaliteit die positief uitgelegd kan worden, maar dat niet per definitie hoeft te zijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat je aanvalsspel te rigide wordt met zulke spelers, al is het bijvoorbeeld wel weer fijn als een centrale verdediger die niet zo goed kan opbouwen deze kwaliteit heeft. Als een speler dit echt als toegevoegde waarde wil hebben, kan hij beter beschikken over een goede inzicht, beslissingen, teamgeest en passing.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Busquets, Koke, Schouten

Mijdt gebruik zwakker been

Spelers die deze kwaliteit bezitten kiezen er voor om echt elke bal met één voet te behandelen, van de aanname tot de vervolgpass. Hun zwakkere been is er alleen om mee te lopen. Deze kwaliteit kán wel, maar dan moet de speler heel snel kunnen handelen en het liefst beschikken over de kwaliteit ‘gebruikt buitenkant voet’. Anders kan je dit beter afleren en het zwakkere been extra aandacht geven in training, want het vertraagt vooral en vergroot de kans op balverlies.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: B. Silva, L. Sané, Di Maria

Plaatst schoten

Als jouw speler graag zijn schoten plaatst kan dat een zeer positief effect hebben op de afronding. Zeker in kansrijke posities en één-op-één situaties vergroot dit vaak de kans op een doelpunt. Minder is het als jouw speler vooral voor gevaar moet zorgen met schoten van afstand. Toch is het over het algemeen een positief puntje als jouw speler deze kwaliteit bezit. Het liefst wordt dat wel aangevuld met een goede rating voor afwerken, kalmte, techniek en beslissingen.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Messi, De Bruyne, Lewandowski

Probeert altijd de voetballende oplossing te zoeken

Spelers die altijd de voetballende oplossing willen zoeken hebben de neiging om zich uit benarde situaties te dribbelen of te passen. Je zult ze in ieder geval niet snel een bal de tweede ring in zien rossen als ze onder druk staan. Positief als je graag van achteruit voetbalt met goede spelers, maar wat minder positief als je spelers hebt die er niet zo goed mee om kunnen gaan om onder druk gezet te worden. Eigenlijk moeten dit soort spelers dan ook over een rijk pakket attributen beschikken, maar als de focus op inzicht, dribbelen, concentratie, lef, kalmte en versnelling ligt, kom je ook een heel eind.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: R. Dias, Stones, De Ligt

Probeert de lange bal

Spelers die de lange bal hanteren kiezen voor om het spel versneld te verplaatsen naar de helft van de tegenstander. Handig voor als je op de counter speelt, maar ook handig als spelers ineens een opening zien om eens een keer te counteren terwijl je dat normaliter niet zo snel doet. Je kan deze kwaliteit voornamelijk tegenkomen bij verdedigers, maar ook middenvelders kunnen soms ineens de ruimte zien om een vleugelaanvaller weg te steken met een fraaie lange trap. Daarom moeten deze spelers beschikken over een goede score voor inzicht, passing, beslissingen en teamgeest.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: V. van Dijk, Kimmich, Kane

Hiermee komen we aan het einde van het tweede deel. Mochten er nu nog steeds vragen zijn over deze spelerskwaliteiten, schroom dan niet om deze te delen op ons forum.

Het eerste deel van de serie vinden jullie hier terug

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen