OBK 2023: Trip down memory lane

HomeArchiefOBK 2023: Trip down memory lane

Auteur

Datum

Categorie

Geschreven door Timpy00

Terug van weggeweest en in een nieuw jasje gaat 1 februari het open Benelux kampioenschap Football Manager 2023 beginnen. De aanmeldingen stijgen gestaag, maar waar komt het idee van het OBK vandaan? Hiervoor moeten we een flinke tijd terug in de tijd, achttien jaar om precies te zijn. Met FM2005 kwam Managers United met het allereerste open NK Football Manager. We gaan even terug in de tijd.

Mede mogelijk gemaakt door Managers United & Mystery United


Het begin
In 2005 was daar dan het allereerste Nederlands kampioenschap Football Manager. Dit werd niet enkel gehouden door Managers United. In die tijd wemelde het nog van de Nederlandstalige FM-fora. In samenwerking met Champman en FM Inside werd de organisatie voor het toernooi verricht. Dit om het deelnemersaantal te vergoten en de titel van Nederlands kampioen extra glans te geven. Uiteindelijk begon de eerste editie met een deelnemersaantal van ruim zeventig managers. Het eerste NK leefde onder de deelnemers, zo werd de voorbereiding die deelnemers troffen onderling besproken en was er een heuse toto om het volgen van het toernooi nog leuker te maken.

De eerste ronde
De zeventig deelnemers werden in ronde 1 verdeeld over zeven poules van elk tien deelnemers. De volgende ronde halen was al een hele opgave, gezien alleen de eerste twee deelnemers van iedere poule doorgang wisten te vinden naar ronde 2. Aan iedere poule werd een club verbonden en de deelnemers mochten aan de slag om daar één seizoen mee te spelen. Puntentelling was simpel de spelers die de meeste punten wisten te behalen met de club vonden doorgang naar de volgende ronde. Wanneer het puntenaantal gelijk lag werd er gekeken naar doelsaldo. De clubs waar mee gespeeld werd in ronde 1 waren: FC Schaffenhausen, FSV Mainz 05, Kaiserslautern, Ajaccio AC, Strasbourg, NK Drava en Mattersburg.

Uiteindelijk waren het: Orentis, RTK, Martijn, Boomer, Sjellefhoot, Sniegel, Jeff, Marc-Vivienne Fo, Kroezz, Monk, El Guimenez, The King, Marco van Zutphen en Wesley91 die de volgende ronde wisten te behalen.

De tweede ronde
De veertien beste spelers van ronde 1 hadden zich geplaatst voor de tweede ronde. In deze tweede ronde werd er gespeeld in twee poules van ieder zeven spelers. Ook in deze ronde plaatsten de bovenste twee zich voor de volgende ronde, te weten de halve finale. In de eerste poule werd er gespeeld met het Portugese Torreense in de Portugese tweede divisie centraal. In de tweede poule werd er gespeeld met Salgaocar in de Indiase National Football League. Ook hier speelden de deelnemers een seizoen met hun club en werd de competitiestand gebruikt om te bepalen wie er doorgingen. Uiteindelijk waren het Orentis, Marco van Zutphen, El Guimenez en Martijn die de halve finales wisten te behalen.

De halve finale
In de halve finales mocht El Guimenez het opnemen tegen Marco van Zutphen en nam Martijn het op tegen Orentis. Marco van Zutphen en El Guimenez gingen een seizoen aan de slag met Bucaramanga. Deze twee kemphanen lieten zien waarom zij in de halve finale stonden, er werd allang niet meer naar punten gekeken. Doelsaldo ging het verschil maken. Met een doelsaldo van plus 170 wist El Guimenez de finale net niet te halen. Hij kon zich gaan opmaken voor de kleine finale. Marco van Zutphen trok aan het langste eind en ging richting de finale.

In de andere halve finale gingen Orentis en Martijn hoefde niet al te lang te reizen en gingen met Southampton aan de slag om te kijken wie er uiteindelijk in de finale ging komen. Uiteindelijk was het Orentis die de finale wist te behalen.

De finale
Bij het ingaan van de finale lijkt het erop dat Marco van Zutphen de grote favoriet is. Vooral omdat hij tot dan toe al zijn wedstrijden won en de toendertijd legendarisch El Guimenez had uitgeschakeld. Orentis werd wel benoemd in de lijst van favorieten maar werd toch iets meer als de underdog gezien. De finale werd afgewerkt in de Finse competitie bij RoPS. Net zoals tijdens de rest van het toernooi werd er gekeken naar het aantal punten dat behaald werd in de competitie. Uiteindelijk was het Orentis die het toernooi wist te winnen en zich daarmee de allereerste Nederlands Kampioen Football Manager mocht noemen.

Wil jij ook meedoen? En kans maken op de mooie prijzen?
Meld je dan aan via het forum door in het volgende topic te laten weten dat je mee wil doen. Let op: inschrijven kan nog tot en met vrijdag 20-01-2023!

https://manutd.nl/forum/topic/57869-officiële-aankondiging-obk-fm-23-aanmeldplek/

Meedoen belangrijker dan winnen? 

Natuurlijk, maar winnen is natuurlijk het leukst. En daarom wint iedereen een kortingscode bij Mystery United. Mystery United werd in 2020 opgericht met als doel het verbinden én verrassen van voetballiefhebbers in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Wij geloven dat een voetbalshirt niet zo maar een stukje stof is. Een voetbalshirt heeft áltijd een verhaal: de historie, de kleuren, de cultuur, de trots. Ieder shirt heeft zijn charme! En zij bezorgen dat verhaal gewoon bij jou thuis. Met de code manutd ontvang je tot en met 11 februari a.s. 10% korting op jouw bestelling!

Andere NK-verhalen lezen?

Check dan dit subboard eens, dat terug te vinden is in de archieven van MU.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen