In deze serie een ode aan de winnaar van de Novelle van het Jaar 2015. Dat doe ik niet zomaar. Normaliter werd het gehele traject van het kiezen tot de winnaar besproken. Echter mogen we dit jaar van een jubileum spreken. De winnaar pakt de verkiezing met dezelfde novelle voor het derde jaar op rij! Een unieke prestatie. Iets dat niet onder stoelen of banken mag worden gestoken. In novellenland zou je kunnen spreken dat er een standbeeld mag worden gemaakt. Doordat ik hier niet toe in staat ben houd ik het bij een woorden-ode voor één van de beste, zo niet de beste, novellist van Managers United.
Vandaag, in het tweede werk over de Novelle van het Jaar 2015, werk 3 t/m 6 van de 12 werken van Yves. In het vorige stuk begon het met een introductie over deze prachtnovelle. Na het tweede werk kwamen meteen al de suggesties om tot Novelle van het Jaar te worden bekroond. Het was slechts nog maar het begin. Yves ging verder en besloot voor zijn derde werk het land centraal te staan, waar in de twee voorgaande werken de club en trainer centraal werden gesteld. Een Duivels plan werd weer gesmeed.
Werk 3: Een Duivels plan
Het concept was simpel. Win zowel een WK als EK met je geboorteland. Met dit doel werd de onbekende trainer Jonas Anderson bondscoach van België. Gekozen door de lezers. Hij schuwde de pers, maar betrok de lezers zelfs bij de opstelling van het nationale elftal van België. Bij elke update kon er via een stemming inspraak worden gemaakt. Het zorgde voor een grote betrokkenheid onder de lezers. Nu wisten we dat België een talentvolle lichting kreeg en dat het zeker mogelijk was om het WK van 2014 en het EK van 2016 te winnen. Echter is het toch ongelooflijk dat er ook niet meer tijd nodig was om beide kampioenschappen te winnen. En zo kwam er vrij snel een einde aan werk 3. Één van de simpelste werken van deze novelle, maar daarmee ook één van de meest populaire werken. Er was een ongekende betrokkenheid van de lezers dat daarmee voor menig novellist de ogen open liet staan. Voor Yves stond echter werk 4 op het punt te beginnen.
Werk 4: Back in the U.S.S.R.
Tijdperk België werd afgesloten en het was tijd voor een nieuw verhaal. Een verhaal dat zich ging afspelen in het oosten van Europa. Wellicht ook wel weer het Oostblok te noemen, want er waren snode plannen gesmeed in het voormalige Sovjet-Unie. Het oude U.S.S.R. werd opnieuw samengevoegd voor, zogenoemde, economische en sociale belangen. De USSES was een feit. Yves kroop in de huid van de Belgische trainer Leekens en vestigde zich in Wit-Rusland bij FC Minsk, dat uit zou komen in de Tweede Divisie West van het nieuwe USSES. Hier zou er worden gewerkt om een bucketlist af te strepen. En er zat nog al wat in de bucketlist om af te strepen. Na zeven seizoenen bereikte hij al zijn tien doelen. Het was weer tijd voor een nieuw hoofdstuk in de 12 werken van Yves.
Werk 5: Crossing Europe
Een voetbalmanagersreis door Europa met soort van Risk-regels. Opnieuw was er aan creativiteit niet gebrek. Als trainer zou Yves door Europa ‘crossen’ door kampioen te worden in de hoogste divisie. Van de Faöroer Eilanden tot Cyprus. Een aantal interessante regels maakten het concept nog weer wat leuker. Het bracht Yves bij Vikingur Gøta (Faöroer Eilanden), Alta I.F. (Noorwegen), Gornik Zabrze (Polen), Slovan Liberec (Tsjechië), Red Bull Salzburg (Oostenrijk), Sampdoria (Italië), OFI Kreta (Griekenland) en uiteindelijk AS Omonoia Nicosia (Cyprus). Overal werd hij kampioen en met Slovan Liberec en Sampdoria won hij zelfs de Champions League. Een schitterende successenreeks dat pas in het jaar 2023 tot een einde kwam. Je begrijpt dus wel wat voor een enorme drive er in deze man schuilt.
Werk 6: Het Orakel
En toen, toen begonnen de mysterieuze werken. Verhalen die je af en toe drie keer over moest lezen om te begrijpen wat er nou daadwerkelijk werd verteld. Bij het slechts bekijken van de lay-outs denk je een verhaal in de onderwereld aan het lezen te zijn. Het is ook wel een vreemde waarborging. Een trainer die bij tijd en wijle met ‘Het Orakel’ (een soort van stem in het achterhoofd denkt ‘De Man’) communiceert die hem vertelt wat hij dient te doen in zijn trainersloopbaan. Het draait hier allemaal rondom één thema: de ooit zo ‘grote’ natie Litouwen laten herrijzen. De Man kwam via verschillende clubs, waar de ene na de andere Litouwse toptalent binnenstroomde, bij de job waar hij van begin af aan op aasde: bondscoach van Litouwen. Na een introductie op het EK van 2026 moest het op het WK van 2028 in de Verenigde Staten gebeuren. En zo geschiedde. Litouwen was weer op de kaart gezet, maar ook in dit werk was dat niet het enige verhaal waar het om draaide. Met het slot liet Yves wederom zien hoe sterk hij is in het maken van onopvallende twists. Wat worden de lezers verwend…
Hiermee komt er een einde aan werk twee van de vier werken van het beschrijven van de Novelle van het Jaar 2015, De 12 werken van Yves. Morgen verschijnt werk 3 op de website. Zie je dan! Tot die tijd, neem gerust een kijkje in de Novelle van het Jaar. Yves is nog altijd actief in de 12 werken van Yves!
Voor de andere delen, klik op de link hieronder:
Werk 1/4
Werk 3/4