In deze serie een ode aan de winnaar van de Novelle van het Jaar 2015. Dat doe ik niet zomaar. Normaliter werd het gehele traject van het kiezen tot de winnaar besproken. Echter mogen we dit jaar van een jubileum spreken. De winnaar pakt de verkiezing met dezelfde novelle voor het derde jaar op rij! Een unieke prestatie. Iets dat niet onder stoelen of banken mag worden gestoken. In novellenland zou je kunnen spreken dat er een standbeeld mag worden gemaakt. Doordat ik hier niet toe in staat ben houd ik het bij een woorden-ode voor één van de beste, zo niet de beste, novellist van Managers United.
Corrupte bende!!! Is dat niet wat jij dacht toen je de winnaar van de Novelle van het Jaar 2015 las? Dan ben je submoderator van de Novellenbundel, de populairste afdeling van Managers United, en krijg je voor het derde achtereenvolgende jaar de mooiste bekroning op je werk. De Novelle van het Jaar is dat toch voor elke novellist? Met deze betiteling ben je zowel door de staf, als door de onafhankelijke jury, als door de lezers tot beste novelle van het forum benoemd. Nee, laat ik dan ook snel terugkomen op mijn eerste twee woorden van deze alinea. Al sinds jaar en dag volg ik dit prachtige verhaal met een ingewikkelde, maar sterk uitgedachte verhaallijn. Er is werkelijk niemand op het forum die zo mysterieus en intrigerend kan schrijven als Yves. Mijn grote complimenten dan ook voor dit meesterwerk. Het meesterwerk dat sinds afgelopen week al drie jaar lang lezers op het puntje van hun stoel weet te krijgen. Lezers worden zowat hun beeldscherm ingezogen. Het is dan ook geen wonder dat Yves de overwinning naar zich toe trok. Natuurlijk, er was grote concurrentie. Het niveau lag hoog, maar niets is opgewassen tegen zo’n grandioos verhaal.
Voor de Novelle van de Week en de verkiezing tot In De Schijnwerpers, moest ik al eens eerder wat over deze novelle vertellen. Niet dat ik dat erg vond, maar je weet van hoeveelheid content bijna niet wat je moet schrijven. Het kan over werkelijk van alles gaan. Of dit nou de toewijding van deze vreemde Belgische eend is, zijn schrijfkunsten of juist de consistente grafische klasse van de beste man, eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Alles wat Yves in zijn novelle laat zien doet menig novellist, liefhebber en lezer versteld staan. Maar je vraagt je af wat het is waarom zoveel mensen deze novellen volgen en zo waarderen? Eigenlijk kan ik dit niet goed uitleggen. Daarvoor dien je toch echt de novelle zelf door te nemen. Wat ik echter wel eens bij zijn novelle heb is dat ik het overzicht verlies. Daarvoor dien ik dan terug te grijpen op gebeurtenissen in eerdere ‘werken’. Yves is namelijk al aan zijn twaalfde werk begonnen. Een ongekende prestatie, maar daarom misschien ook wel toe aan een samenvatting. Laat ik dat nou net wel kunnen geven.
Werk 1: Buffalo Power
Het begon allemaal met Buffalo Power. Het doel: win met je favoriete club de Champions League. Voor Yves mag het duidelijk zijn dat deze club AA Gent is. Het winnen van de Champions League is echter een enorm zware opgave en heeft veel tijd nodig bij een club als AA Gent. Vandaar dat dit als korte introductie van zijn enorme novelle mag worden gezien. Zeg maar, het eerste seizoen van Game Of Thrones. Het gehele verhaal kon nog niet worden verteld, omdat andere zaken belangrijker waren. In dit geval het winnen van de Champions League. Het duurde voor Yves slechts zes seizoenen toen zijn favoriete de cup met de grote oren omhoog mochten tillen. Het was de kind van de club, Kevin de Bruyne, die in de dying seconds AA Gent naar de overwinning schoot. En zo was het plotseling tijd voor een nieuw werk.
Werk 2: Brieven aan mijn vader
Hier begon het verhaal van de twaalf werken dan echt. Het idee: word de beste Belgische manager ooit. Met zijn trainerschap bij AA Gent was Yves al goed op weg, maar die behaalde resultaten waren nog niet eens genoeg om dit doel te bereiken. Het leek Yves dan ook een goed idee om een trainer met een amateuristische reputatie de Belgische onderwereld van het voetbal te laten betreden. VV Gooreind was de bestemming van de trainer, genaamd: Danny Crommen. Met brieven aan zijn vader vertelde hij zijn verhaal. Na drie seizoenen en twee kampioenschappen op zak besloot Crommen de club te verlaten. Hij kreeg de kans om bij Lommel United in de tweede divisie aan de slag te gaan. Behoeden voor degradatie was de opdracht, maar via play-offs promoveren naar de hoogste divisie was het resultaat. Na vier jaar werd met Lommel United het eerste zilverwerk via de Belgische beker binnengehaald. Het zou het begin van een succeswerk vormen. In drie jaar tijd pakte hij met Lommel United vele prijzen, waaronder tweemaal de Champions League. In het laatste seizoen won Crommen zelfs alles wat maar kon worden gewonnen. Zo werd Danny Crommen de beste Belgische Manager allertijden. Echter draaide het hier in werk 2 niet om. Het tweede werk kwam aan een abrupt einde met de dood van zijn vader en moeder. Het plot stond al vanaf begin af aan vast. Hiervoor zijn meerdere malen hints gegeven. We maakten met z’n allen kennis met de mysterieuze schrijver, Yves. De novelle was nu echt los!
Hiermee komt er een einde aan werk 1 van de vier werken van het beschrijven van de Novelle van het Jaar 2015, ‘De 12 werken van Yves.’ Morgen verschijnt werk 2 op de website. Zie je dan! Tot die tijd, neem gerust een kijkje in de Novelle van het Jaar. Yves is nog altijd actief in ‘de 12 werken van Yves!’
Voor de andere delen, klik op de link hieronder:
Werk 2/4
Werk 3/4