Novelle van het Jaar 2014

nvhj14 avatarOnze Novellenbundel van het seizoen 2014 kunnen we pas echt afsluiten na de uitreiking van de Novelle van het Jaar. Om dit mooie gebeuren meer in de verf te zetten dan de voorgaande edities besloten we een nieuw kiessysteem op poten te zetten. Met twee rondes zowaar en een heuse vakjury om het allemaal wat serieuzer te maken.

Vooreerst dienen we iedereen die een novelle startte en/of er regelmatig volgde te bedanken want anders zou het maar een saaie boel zijn. Plus de waarde van een Novelle van de Week of IDS zou tot nihil geleid worden.

Iedereen die het tot In de Schijnwerpers schopte, mag zich terecht op de borst kloppen maar in de Eerste Ronde van de NvhJ werd het kaf van het koren gescheiden. Door middel van een poll stemden 27 mensen hun voorkeursstem uit. Negen novelles kregen een streepje achter hun naam. Voor DolleDogKeeza en Wallemme kwamen met hun stem net te kort voor de volgende ronde.

We kregen dus 6 novelles in de Tweede Ronde. Daarin moesten leden, die konden stemmen via pm, en ook een jury – gevuld met notabelen uit Novellenland – uitmaken wie met de grootste eer mocht weglopen.

Vergelijkbaar met de voorgaande jaren was er weer behoorlijke eensgezindheid. Dit zorgde ervoor dat de novelle van coma_303Titan en mhwk geen punten wisten te sprokkelen en dat deze verdeeld werden over de novellisten op het podium. Rest ons enkel nog de volgorde…

Messidonna schopte het met zijn Tiqui-taca in no time tot Nvdw en IDS. Een grafische novelle die ook inhoudelijk bijzonder sterk was. Het leverde hem de bronzen plak op.

Als er één plek vooraf al gekend was, dan was het wel de tweede. De Poulidor van MU krijgt immers voor de 3e keer op rij de zilveren medaille om zijn nek. We hopen van harte dat het zilver blijft stijgen in waarde… Scoiattolo begon in 2010 A Blue Sky with Black Stars met zijn alter ego, de eigenwijze Italiaanse Canadees Senne Rossi. Zijn novelle met Coventry City en Ghana lijkt ook nu FM15 zijn intrede maakte een vervolg te krijgen.

Nu we het toch over mannen hebben die zichzelf graag opvolgen, dan vinden we er ook zo één terug op het hoogste schavotje. Hiermee zorgt onze zeer gewaardeerde submoderatorYves voor een unicum. Nooit kon een Novelle van het Jaar zichzelf opvolgen… Meestal treedt na de winst een gevoel van opperste genoegdoening op. Voor Yves echter geen decompressie… nee, zijn onweerstaanbare drang om zijn 12 werken af te werken voorkwam de decompressie. Daarbij bleek zijn originaliteit onuitputtelijk en zijn vlotlezende teksten bleven doorspekt met zijn aparte gevoel voor humor.
Voor zij die Rob Vanoudenhoven niet kennen… geen nood, zijn opvolger heeft hem inmiddels overtroffen.
En voor zij die ambities hebben voor de Novelle van het Jaar 2015… slecht nieuws, de meedogenloze Oost-Vlaming gaat verder met zijn 10e werk en is allerminst van plan de kans op een hattrick met De 12 werken van Yves te laten liggen!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here