Het Nederlandse voetbal heeft jaren gestaan voor een kwaliteitsmerk, voor de Hollandse school. Echter, nood breekt wet en dit WK stapt Oranje toch echt af van het traditionele 4-3-3 en zal met een 5-3-2 formatie spelen. Een verloochening van het eigen voetbalerfgoed of een noodzakelijk kwaad in de moderne voetbalwereld? De groepsronde verliep goed, maar de rest van het WK zal waarschijnlijk een antwoord geven op deze vraag.
Sterkte van het land
De prijzenkast in Nederland bestaat vooral uit lege plekken, met een grote beker in het midden. Alleen het EK van 1988 werd gewonnen en verder is Oranje nog nooit gekomen. Wel was het Nederlands elftal meer dan eens dichtbij de overwinning op een WK, maar tot drie keer toe werd de finale verloren. Desondanks wordt Nederland over de hele wereld als een groot voetballand gezien en dat komt vooral door de stijl van voetballen en de grote voetballers die het heeft voortgebracht. De Hollandse school in zowel voetballen als opleiden is wereldberoemd en is in het verleden gekopieerd door vele landen en clubs. Echter, het Nederlandse voetbal lijkt te zijn blijven hangen in zijn gloriejaren en is vooral op tactisch en fysiek gebied niet meegegroeid met het moderne voetbal. Het land dat ooit toonaangevend was, moet het weer gaan bewijzen.
Historie
De KNVB, voluit de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond, werd opgericht op 8 december 1889. Onder de KNVB vallen alle varianten van voetbal, waaronder ook het zaalvoetbal en het strandvoetbal. In 1904 richtte de nationale voetbalbond samen met die van Frankrijk, België, Denemarken, Spanje, Zweden en Zwitserland de internationale organisatie voor het voetbal op, beter bekend als de FIFA. Het Nederlands elftal speelde haar eerste interland op 30 april 1905 tegen België. Na de reguliere speeltijd stond het 1-1, waarna er verlengd moest worden. In deze verlenging scoorde Eddy de Neve driemaal en won Nederland met 1-4.
In 1908 nam het Nederlands elftal voor het eerst deel aan een officieel toernooi. Op de Olympische Spelen in London werd in de troostfinale Zweden verslagen en ging de nationale ploeg naar huis met een bronzen medaille. In 1928 werden de Olympische Spelen in Nederland gehouden, maar wist het thuisland niet door de eerste ronde te komen.
Johan Cruyff op het WK 1974. Foto van het Nationaal Archief.
Slechts één keer werd er een WK of EK gewonnen. In 1988 was de Sovjet-Unie de tegenstander in de finale. Door goals van Gullit en van Basten werd het 2-0 voor Nederland. Dit was ook meteen de enige keer dat het Nederlands elftal in de finale van een EK stond. In de periode 1950 tot 1970 nam Nederland niet deel aan of kwalificeerde het zichzelf niet voor zowel de wereldkampioenschappen als de Europese kampioenschappen. In 1974 plaatste het land zich wel voor het eindtoernooi en werd ook verrassend de finale gehaald. In die finale was gastland West-Duitsland met 2-1 te sterk. Vier jaar later was het weer raak voor Nederland. Weer werd de finale van het WK gehaald, en nu moest er gespeeld worden tegen gastland Argentinië. Na 90 minuten was het 1-1 en moest er verlengd worden. Uiteindelijk stond Nederland weer met lege handen, nadat Argentinië tweemaal wist te scoren.
Dat het Nederlands Elftal in WK-finales niet al te gelukkig is, bleek in 2010. Ook toen werd er in de verlening verloren. Ditmaal was Spanje met 1-0 te sterk al had het Nederlands elftal ook in de reguliere speeltijd de wedstrijd al naar zich toe kunnen trekken. Na dit sterke WK was het laatste grote toernooi een enorme teleurstelling voor Oranje. Een uitschakeling in de groepsronde was het einde van het EK 2012.
Stadion
Waar in het echt de interlands van het Nederlands elftal in verschillende stadions worden gespeeld, is er in FM maar één stadion aangewezen: de Amsterdam ArenA. Met een capaciteit van net geen 53.000 man en als stadion van de Nederlandse recordkampioen lijkt het ook de meest logische keuze als stadion voor de nationale ploeg.
Amsterdam ArenA. Foto door Radio Nederland Wereldomroep
Verwachtingen van de bond
Plaatsing voor het WK is natuurlijk een minimumverwachting van de bond. Dit zou geen problemen moeten zijn. Op het WK zelf verwacht de bond echter een plaatsje in de kwartfinales en dat geeft wat meer problemen. Uitgaande van de huidige loting betekent dat de groep met Australië, Spanje en Chili moet worden overleefd en dat daarna een ploeg uit groep A de tegenstander wordt. Aangezien in deze groep ook thuisland Brazilië zit, kan het nog wel eens een zware dobber worden om door te komen naar de kwartfinales.
Beste spelers
Van Persie: De aanvoerder en aanvalsleider van het Nederlands elftal is een spits van wereldformaat. Fysiek is hij niet onverslaanbaar, maar technisch en mentaal is het een van de beste spelers ter wereld. Zijn vorm is dan ook zeer bepalend voor de productie van het Nederlands elftal.
Robben: De buitenspeler van Bayern München zal het komende toernooi als spits worden gebruikt en ook dat kan hij prima. Arjen is snel en beweeglijk en heeft bovendien een mooie traptechniek, maar blijft natuurlijk kwetsbaar.
Sneijder: Wesley is niet meer de speler die hij was op het WK van 2010, maar heeft nog altijd de pass in zijn benen die een wedstrijd open kan breken. Nu maar hopen dat hij zijn draai binnen het elftal zal vinden.
Grootste talenten
Depay: Hij lijkt bijna een kopie van Lens, maar dan nog feller en onberekenbaarder in zijn acties. De jonge PSV’er heeft alles in zich om uit te groeien tot een wereldtopper als hij zijn rendement op kan gaan schroeven.
Martins Indi: De verdediger van Feyenoord heeft al een indrukwekkend fysiek, maar is ook nog wel eens op een foutje te betrappen. Als Bruno zich kan verbeteren aan de bal en de foutjes tot een minimum kan beperken, ligt ook voor hem een mooie toekomst klaar.
Kongolo: De benjamin van dit Nederlands elftal. Speelde pas een half jaar in de basis bij Feyenoord voordat hij voor dit WK werd opgeroepen. Op de zwak bezette positie van linksback ziet Van Gaal hem echter als een welkome versterking al lijkt in de toekomst een plaats in het centrum van de verdediging meer geschikt voor de kwaliteiten van Kongolo.
Robben en Van Persie. Foto door Tsutomu Takasu.
Beste Opstelling
DM: Tim Krul
VVR: Daryl Janmaat
VC: Ron Vlaar
VC: Joël Veltman
VC: Bruno Martins Indi
VVL: Daley Blind
MC: Nigel de Jong
MC: Jordy Clasie
AMC: Wesley Sneijder
SP: Arjen Robben
SP: Robin van Persie
Spelplezier
Voor Nederlanders heeft het leiden van het Nederlands elftal natuurlijk altijd een speciaal tintje. Toch is er genoeg aan te merken. Zo is de selectie echt niet meer zo sterk als in het verleden en hangt dus veel af van de overgebleven topspelers. Nederland brengt echter jaarlijks nieuwe talenten voort, waardoor je nooit kan weten of er niet weer een nieuwe generatie op zal staan en weer voor nieuw groot succes zal zorgen.