MU’s Hulpgids: Spelerskwaliteiten (PPM’s) uitgelegd (deel 3)

HomeFootball Manager 2024MU’s Hulpgids: Spelerskwaliteiten (PPM’s) uitgelegd (deel 3)

Auteur

Datum

Categorie

Spelerskwaliteiten, ook wel PPM’s (naar het Engelse Player Preferred Moves), zijn eigenschappen welke je kan beschouwen als neigingen of gewoonten van spelers. In deze gids nemen we jullie mee op een uitgebreide reis door de spelerskwaliteiten, waarbij we uitleggen wat elke kwaliteit inhoudt en waar je op moet letten. Omdat het zo’n uitgebreide lijst is, hakken we hem wel even in stukjes. Vandaag deel 3: het tweede (en laatste) deel van de technische spelerskwaliteiten.

Technische eigenschappen

De meeste eigenschappen hebben betrekking op de technische voorkeuren van spelers. Denk hierbij aan bepaalde voorkeuren met betrekking tot passing of een bepaalde manier van schieten. 

Probeert omhaal

Spelers die een omhaal proberen kunnen soms van de moeilijkste ballen toch iets maken. Ook spelers die graag met de rug naar het doel spelen kunnen hier profijt van hebben, maar verder is het iets dat je in ieder geval niet op een laag niveau terug wil zien. Dat spelers het proberen is één ding, maar een prima kopkans verpesten omdat het zo nodig mooi moet, dat is natuurlijk not done.
Sprongkracht, anticiperen, techniek, afwerken en flair zijn belangrijke attributen bij deze kwaliteit.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Haller, Embolo, Belotti.

Probeert schoten in één keer

Spelers die schoten in één keer nemen hebben de kwaliteit nodig om de doelman te verrassen. In één keer schieten is vaak iets wat de doelman niet snel verwacht en vaak zijn dit soort schoten ook lastig te stoppen als ze op doel zijn. Áls ze op doel zijn. Want technisch gezien is het vaak erg lastig om een goed getimede volley af te leveren, waardoor spelers dus echt moeten bezitten over goede attributen. Techniek, flair, afwerken, anticiperen en beslissingen vallen hier zeker onder.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Haaland, Lau. Martinez, Pavard

Probeert trucjes

Wie iets probeert, die heeft vaak het publiek mee. Tenzij het mis gaat. Spelers die trucjes proberen te doen houden ervan om hun tegenstander voor schut te zetten en wat ‘schwung’ in de ploeg te brengen. Of het allemaal qua rendement ook positief uitpakt is natuurlijk maar de vraag, dus je wil niet dat teveel spelers deze kwaliteit bezitten. Voor sterke spelers betekent het ook dat ze de defensie van de tegenstander kunnen openbreken, juist omdat ze onvoorspelbaar zijn. Voor de minder sterke spelers is het juist extra kans op balverlies. Zorg maar dat ze goed scoren op techniek, dribbelen, flair en lef.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: C. Ronaldo, Neymar, Mbappé

image.thumb.png.dc010f9aacce1a32cfc1382861967a80.png

Voor een bescheiden bedrag laat Ronaldo af en toe een trucje zien.

Probeert vaak splijtende passes

De man van de splijtende dieptepass is normaal gesproken de creatieve man binnen jouw team. Dit is dus eigenlijk vrijwel altijd een positieve kwaliteit, tenzij de attributen totaal niet overeenkomen met hetgeen je wil zien in een spelmaker. Denk dan aan passing, techniek, inzicht, teamgeest en beslissingen. Dit soort spelers kunnen met hun kwaliteiten net dat ene gaatje in de defensie van de tegenstander vinden waar je zo naar op zoek bent.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: De Bruyne, Kane, Messi

Schiet krachtig

Deze kwaliteit spreekt voor zich, deze spelers schieten hard. En soms is dat goed, want als je hard schiet komt de bal hard op de keeper af en is deze lastig te stoppen. Alleen vaak gaat het ook wel ten koste van de nauwkeurigheid. Ideaal om de combineren met ‘schiet van afstand’ en ‘krult schoten’, voor een soort nieuwe Roberto Carlos. Toch moet niet iedereen dit leren, want spelers moeten op z’n minst goed scoren voor techniek en kracht. En misschien is afwerken ook wel handig.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: C. Ronaldo, Casemiro, Lukaku

Schiet niet van grote afstand

Als een speler liever niet van grote afstand schiet, kan dat een positieve kwaliteit zijn. Soms hebben spelers ook helemaal niets te zoeken met een afstandsschot, behalve misschien de parkeerplaats verderop. En toch hoeft het niet per se positief te zijn, want soms valt de bal zo lekker dat een afstandsschot echt wel kansrijk is. Dan is het hopen dat de speler met deze kwaliteit over een goede teamgeest, inzicht en passing beschikt, want dan kan hij hopelijk iemand vinden die er nóg beter voor staat.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Verratti, Jurásek, Tameze

Schiet van afstand

In tegenstelling tot hierboven schieten deze spelers wél graag van afstand. Ideaal, als je speler dat kan, want soms is een zondagsschot nodig om een doorbraak te forceren. Er zijn ook spelers, denk aan Arjen Robben in het verleden, die zo hun doelpunten regelmatig meepikken. Toch moet je speler wel echt over goede kwaliteiten bezitten vooraleer dit een positieve kwaliteit is, anders zie je soms zomaar je mooie aanval in rook opgaan met een schot dat de tweede ring in vliegt. Uiteraard kijken we dan naar de score voor afstandsschoten, maar ook techniek en afwerken zullen meetellen.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Rodri, B. Fernandes, Szoboszlai.

Speelt één-tweetjes

Ideaal voor tiki-taka-voetbal, een speler die graag één-tweetjes geeft. Het stelt ze in staat om, na het versturen van een pass, direct weer vrije ruimte op te zoeken om in te duiken waar ze de bal kunnen ontvangen. Kan overigens ook heel goed bij countervoetbal, want het zorgt er voor dat je defensies kunt openbreken met snelle combinaties. Wel lastig om uit te voeren, dus het liefst leer je deze kwaliteit aan spelers met goede scores op passing, teamgeest, inzicht, flair, versnelling, anticipatie en techniek.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: B. Fernandes, Vinícius Júnior, Ødegaard

image.thumb.png.f2242142ee8e025d1fa3b3e68671e7f5.png“Speelt een-tweetjes” is één van de vijf spelerskwaliteiten van Bruno Fernandes

Speelt geen steekpasses

Deze kwaliteit overlapt voor een groot deel met ‘geeft korte, makkelijke passes’. De spelers met deze kwaliteit leveren geen steekpasses af en kiezen dus voor heel degelijk voetbal. Prima voor verdedigers die weinig risico mogen nemen, maar voor een creatieve geest in je elftal is dit toch wel een minder fijne kwaliteit en moet je overwegen om dit af te leren. Geen risico’s dus, dus de speler kan maar beter zorgen dat z’n passes alsnog aankomen, waardoor in ieder geval de score voor passing redelijk goed moet zijn.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Araujo, Savic, Muniain.

Speelt graag meermaals zijn man voorbij

Een bijzondere kwaliteit is dit, want iemand die graag z’n tegenstander voorbij wil dribbelen kan defensief openbreken met geniale acties. Het kan ook averechts werken, als een speler zijn man continu niet voorbij kán komen en dus vaak balverlies lijdt. Toch is het voor de betere voetballers een zeer positieve kwaliteit, want je in één klap verlossen van twee tegenstanders biedt weer hele nieuwe mogelijkheden. Toch dient je speler dan aan een heel arsenaal goede attributen te beschikken, zoals dribbelen, techniek, flair, versnelling, snelheid en lef. 

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Vinícius Júnior, Sané, Coman

Speelt met rug naar doel

Deze kwaliteit doet denken aan de ouderwetse targetman. Een bal vasthouden, je tegenstanders van de bal houden door je lichaam er in te zetten en de bal afleggen op een aanstormende collega (schaduw)spits, een spelletje dat we Brian Brobbey vrij regelmatig zien doen. Positief voor spelers met een wat meer ondersteunende rol, minder geschikt voor de pure afmakers. Deze spelers moeten dan wel beschikken over een fysiek pakket, want krachtevenwicht en sprongkracht zijn belangrijk, net als eerste balcontact, anticipatie, teamgeest, kalmte en beslissingen.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Mitrovic, Zirkzee, Onuachu

Stift graag over doelman

Een pure afwerkkwaliteit, de bal over de doelman stiften. Altijd leuk om te zien, maar in uitvoering wel wat lastig. Soms loont het om de bal gewoon hard of geplaatst langs de doelman te schieten. Toch is dit best een prima kwaliteit om te hebben, maar het is te hopen dat je speler niet altijd voor deze optie kiest, want het gaat ongetwijfeld ook wel eens mis. Het is in ieder geval belangrijk dat de speler over goede scores voor afwerken, techniek, kalmte en flair beschikt.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Gabriel Jesus, Nkunku, Boadu

Tikt ballen voorbij tegenstander

Deze kwaliteit is ideaal voor de razendsnelle spelers die wat minder scoren op dribbelen. Het stelt de speler namelijk in staat om de bal langs een tegenstander te tikken en er puur op snelheid voorbij te flitsen. Het is dan ook belangrijk dat de speler over goede snelheid, versnelling en behendigheid beschikt voordat hij zich deze kwaliteit aanleert.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Rashford, Leão, Martinelli

Twijfelachtig aan de bal

Dit is eigenlijk vooral een negatieve kwaliteit die je het beste zo snel mogelijk afleert. Spelers die twijfelen aan de bal nemen erg veel tijd om tot een beslissing te komen, tijd die je in het topvoetbal niet altijd krijgt. Er zijn dan ook niet echt kwaliteiten die hierbij passen, maar vaak is het een gebrek aan kwaliteiten.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Tarkowski, Akpom, Maguire

Verplaatst bal naar vleugels

Spelers met deze kwaliteit houden er van om de opening te zoeken (en te vinden) aan de andere kant van het veld. Fraaie passes van de ene naar de andere flank, om zo vrije ruimte en dus ideale mogelijkheden te creëren. Vooral vleugelspelers zullen deze kwaliteit bezitten, maar hij zou ook van pas kunnen komen bij je creatieve man op het middenveld. Zorg dan in ieder geval dat deze beschikt over een goede passing, inzicht, techniek en beslissingen.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Alexander-Arnold, Kimmich, Szoboszlai

Wordt graag in de voeten aangespeeld

Deze kwaliteit zou goed samen gaan met de speler die graag met zijn rug naar het doel speelt. Ook dit is vooral voor de ondersteunende aanvallende spelers, spelers die graag de bal in hun voeten krijgen aangespeeld en liever niet in de diepte of op hun borst of hoofd. Het is een kwaliteit die zeker positief kan uitpakken, mits je speler over de juiste attributen beschikt én de rol in je tactiek past. Let vooral op eerste balcontact, teamgeest, kracht en kalmte.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Kimmich, Foden, Gabriel Jesus

image.thumb.png.58afd485df374bc36d0e06853c2787f7.png

Joshua Kimmich heeft drie handige technische spelerskwaliteiten

Zoekt naar medespeler in plaats van zelf op doel te trappen

Dit is een kwaliteit die de kans op een doelpunt aanzienlijk kunnen vergroten. Spelers die net zo lief voor een assist gaan als voor een doelpunt, dat kan goud waard zijn in situaties waarbij iemand anders er gewoon net wat beter voorstaat. Het moet wel doen voorkomen dat een speler dit te graag wilt en twijfelt als hij zelf eens een keer de beste positie heeft om een aanval af te ronden. Ideaal voor spelers die wat slechter scoren op afwerken en juist goed scoren op passing, inzicht en beslissingen.

Enkele voorbeelden van spelers die deze kwaliteit bezitten: Verratti, Lobotka, Fagioli.

Mochten er nu nog steeds vragen zijn over deze spelerskwaliteiten, schroom dan niet om deze te delen op ons forum.

Eerder verschenen in deze serie:

Deel 1
Deel 2

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen