Het was de bedoeling dat we rond deze tijd een hoop content voor FM25 zouden kunnen publiceren. Helaas is het daar niet van gekomen en moeten we nog enkele maanden wachten. Dat betekent niet dat we helemaal stilzitten, want hoewel veel spelmechanismen in de komende edities anders zullen zijn, blijven bepaalde essentiële zaken in de basis hetzelfde. Eén daarvan is wat we met een duur woord selectiemanagement noemen: de kunst om een selectie neer te zetten die zowel kwalitatief als kwantitatief goed is en ook nog eens steevast een hoge moraal heeft.
Wanneer we het hebben over selectiemanagement, belanden we al snel in een grijs gebied. Er is geen één manier om dit aan te pakken, het zijn er meerdere. Sommige methoden werken goed voor de één, maar minder voor de ander. Het is daarom ook lastig om er veel eenduidige informatie over te vinden, maar wij laten onze ervaring spreken en geven een aantal inzichten die jouw carrière vooruit kunnen helpen.
Onderverdeling
De structuur van je selectie kun je onderverdelen in twee gedeelten: de demografische structuur en de spelersprofilering. Bij de demografische structuur van je selectie kijk je globaal naar wat je in huis hebt. Zo houd je rekening met de grootte van je team, de leeftijden van je spelers, de contracten van de spelers en de onderlinge chemie en moraal. Bij de spelersprofilering ga je een laag dieper en richt je je op de attributen van de spelers en de veelzijdigheid in zowel rollen als posities.
Demografische structuur
Wat altijd belangrijk is, is dat je selectie kwalitatief op orde is, maar deze moet ook kwantitatief voldoende zijn om een heel seizoen door te komen. Uiteraard is het een en ander afhankelijk van het aantal wedstrijden dat je van plan bent te spelen, maar dit kan al snel oplopen naar vijftig officiële duels per jaar. Dat betekent dat het team in de diepte groot genoeg moet zijn om blessures, vormdips en vermoeidheid op te vangen. Daarnaast is het handig als spelers langere contracten hebben, zodat niet alles tegelijkertijd afloopt. Let wel, dit zijn richtlijnen en geen keiharde regels, want er zijn ook situaties waar je snel moet kunnen doorselecteren, waarbij kortlopende contracten wel handig kunnen zijn. Hier komen we later kort op terug.
Selectiegrootte
Doorgaans gaat onze voorkeur uit naar een selectie van 26 man, maar dit hangt van verschillende factoren af. Zo is het prettig als er sprake is van een tweede elftal waar bepaalde spelers wedstrijden kunnen spelen. Het heeft geen nut om een selectie van dertig spelers te hebben als je maar 26 duels speelt in een jaar. Een selectie van dertig man kan nog wel, maar meer dan dat wordt lastig te managen.
Hoe de selectie is opgebouwd hangt natuurlijk af van de formatie waarin je speelt. Idealiter heb je voor elke positie twee spelers, aangevuld met een derde doelman. Dan kom je tot 23, waarbij je met een veelbelovende jeugdspeler in elke linie het totaal oprekt naar 26. Met een aantal multifunctionele spelers erbij, zou je nooit in de problemen moeten komen met je opstelling.
Let wel op de eventuele competitieregels die van toepassing zijn, want soms kan je maar een beperkt aantal spelers registreren.
Leeftijd en ervaring
De ideale selectie heeft een fijne mix van talent en ervaring. Wat die mix precies inhoudt, is echter niet altijd eenduidig. Uit ervaring blijkt dat één ervaren speler per linie, bij voorkeur in het centrum, prettig is om te hebben. Met een elftal vol wonderkids kan het namelijk al snel wisselvallig worden, terwijl ervaren spelers doorgaans de rust hebben om het team op moeilijke momenten bij de hand te nemen. Leeftijd zegt echter niet alles. Ook het karakter van een speler speelt een grote rol, net als het fysieke profiel van oudere spelers, die wellicht langere tijd zonder club of zonder speeltijd hebben gezeten.
Hierbij komt ook de ervaringsmatrix om de hoek kijken, welke je kan vinden bij de opstellingsplanner:
Via deze ervaringsmatrix kan je goed in de gaten houden hoe de (verwachte) ontwikkeling van je spelers loopt en of er nog ergens ervaring nodig is. Laat je niet afleiden door het kopje ‘ervaren’ en het lege vlak er onder, zoals in bovenstaand scherm, want spelers als Mathew Ryan en Jordy Clasie zijn zeker ook ervaren, alleen zitten zij nog op hun top. Als de spelers over hun top zijn zullen ze pas als ‘ervaren’ worden neergezet.
Contracten
In Football Manager wil je je team doorgaans lang bij elkaar houden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld als je op lager niveau speelt en snel door wilt selecteren, maar vaak gaat dat ten koste van de stabiliteit binnen je selectie. Te veel veranderingen zorgen voor een verminderde teamcohesie, wat sneller leidt tot fouten en ander ongemak. Wees er daarom op tijd bij met de contracten. Spelers vinden het niet altijd van vertrouwen getuigen als ze maar een jaarcontract hebben. Sterker nog, soms geven spelers al anderhalf jaar voor afloop van hun contract aan dat ze hun opties willen overwegen en dus tot die tijd geen nieuw contract zullen ondertekenen. Dit zorgt niet alleen voor onzekerheid over je selectie, maar ook financieel kan dit je miljoenen kosten. Bij een klein team in een kleine competitie, waarbij je zo snel mogelijk wilt doorselecteren zorgt het natuurlijk voor wat meer regie om niet met een te grote en ontevreden selectie te zitten als je wél met kortlopende contracten werkt. Toch is dit vooral voor bepaalde LLM-carrières handig en niet hoe een voetbalteam idealiter wordt gerund.
Moraal
Wat belangrijk is om goede resultaten te halen, is een goede moraal. Een team dat voor elkaar vecht en met een gelukkig gevoel traint en speelt, haalt doorgaans betere resultaten dan een team dat met de ziel onder de arm rondloopt. Belofte is een vaak onderschatte factor. Vooral beloftes over speeltijd of de rol van een speler kunnen funest zijn voor je team. Onze tip is dan ook om voorzichtig te zijn met het geven van beloftes. Je kunt bijvoorbeeld alleen beloven om de coachingstaf te versterken als dit daadwerkelijk iets is wat je al van plan was en het haalbaar is. Belofte over een positie of rol is eveneens riskant en dient eigenlijk vermeden te worden.
Onderlinge chemie
De chemie tussen je spelers sluit aan bij de moraal. Als je spelers goed in hun vel zitten, komt de onderlinge chemie vanzelf. Ook hier geldt: een gelukkig team is een winnend team, dus dit is zeker iets om in de gaten te houden. Het ‘dynamiek’-scherm biedt inzicht in de hiërarchie, de onderlinge verstandhoudingen en de tevredenheid van spelers. Een betere onderlinge chemie zal ook helpen bij het rouleren, want als je te veel wijzigt wanneer de spelers nog niet op elkaar ingespeeld zijn, kan dat nadelige effecten hebben voor je resultaten.
Zoals je het graag zou willen zien; spelers die bereid zijn voor elkaar door het vuur te gaan.
Spelersprofilering
Kwaliteit
Het is van cruciaal belang dat je selectie kwalitatief goed op peil is om in de competitie mee te kunnen draaien. Je kunt met minder kwaliteit misschien goede resultaten behalen, maar dan moet alles kloppen. Het is essentieel om bepaalde specifieke kwaliteiten in je team te hebben. Bijvoorbeeld, een speler met een sterke kopbal kan je met een goede cornertactiek zomaar vijftien doelpunten per seizoen opleveren. Daarnaast moet de kwaliteit goed verdeeld zijn. Het heeft geen zin om drie geweldige linksbuitens te hebben als je centraal achterin tekortkomt.
Karakters
Het is ideaal om professionele en ambitieuze spelers in je team te hebben, omdat zij meer geneigd zijn om alles uit hun carrière te halen. Wees echter voorzichtig met ambitieuze spelers, want zij kunnen sneller geneigd zijn om een transfer te forceren als ze denken dat dit hun carrière ten goede zal komen. Spelers met een hoge vastberadenheid zijn belangrijk, omdat zij niet snel de moed opgeven als het tegenzit.
Rollen en veelzijdigheid
Bij grotere selecties ben je wellicht minder afhankelijk van veelzijdige spelers, maar in een kleinere selectie zijn ze een zegen. Multifuntionele spelers kunnen blessures en schorsingen opvangen, wat de diepte van je selectie vergroot. Hoe fijn is het bijvoorbeeld als je spelers hebt die op meerdere posities kunnen spelen? Dit biedt flexibiliteit en voorkomt dat je jeugdspelers moet inzetten die wellicht nog niet klaar zijn voor de volle verantwoordelijkheid.
Daley Blind, een schoolvoorbeeld van een veelzijdige speler.
Rouleren
Als je je spelers fit wilt houden, ontkom je niet aan het rouleren. Het tijdig rust geven van bepaalde spelers voor de juiste wedstrijden voorkomt overbelasting en verkleint de kans op blessures. Wanneer je besluit om te rouleren is aan jou, maar doorgaans is het goed om zoveel mogelijk fitte spelers met een volledig hartje te selecteren. In het voorbeeld hieronder zouden de spelers zonder een groen en vol hartje niet in actie komen, tenzij het echt niet anders kan. Voor Dornisch is dat overigens uitgesloten, zijn energieniveau is echt te laag. De andere drie jongens kunnen in geval van nood meespelen, maar liever niet langer dan een uur.
Niet alleen de energieniveaus zijn interessant, ook de veelzijdigheid van enkele spelers valt op.
Conclusie
Selectiemanagement in Football Manager is een kunst die verder gaat dan het simpelweg samenstellen van een team. Het vereist een zorgvuldige afweging tussen kwantiteit en kwaliteit, waarbij zowel de demografische structuur van je selectie als de individuele spelersprofielen essentieel zijn voor succes. De juiste balans tussen ervaring en talent, gekoppeld aan een goede moraal en onderlinge chemie, zorgt ervoor dat je team niet alleen presteert, maar ook vecht voor elk resultaat. Door je selectie met oog voor detail en met een vooruitziende blik samen te stellen, en door slim te rouleren, kun je blessures en vermoeidheid minimaliseren en tegelijkertijd je beste spelers optimaal benutten. Hoewel er geen eenduidige aanpak is voor het selectiemanagement, is het belangrijk om met deze inzichten een fundament te leggen dat je gedurende je carrière in Football Manager blijft gebruiken. Uiteindelijk is het een proces van continu evalueren en aanpassen, maar met de juiste strategie ben je goed op weg naar het succes.
Ben je benieuwd geworden hoe we je verder kunnen helpen? Via ons forum zijn er talloze tips en tricks te vinden en kun je jouw vragen stellen aan andere leden van onze community. Verder is er ook nog onze handige MU Hulpgids-pagina, met nog tal van andere zeer behulpzame artikelen.