MU’s Hulpgids: Karakters

HomeMU's HulpgidsenMU's Hulpgids: Karakters

Auteur

Datum

Categorie

De persoonlijkheid of het karakter van een speler is wat een speler kan maken of breken. Een speler met een negatief karakter zal veel minder vaak het meeste uit zijn carrière halen dan een speler met een positief karakter. En dan hebben we het nog niet eens over de invloed van karakters op de rest van de spelersgroep. Daarom lijkt het ons zeer zinvol om eens wat dieper te duiken in de verschillende karakters, hoe deze zijn opgebouwd en hoe je deze kunt beïnvloeden.

De achterliggende eigenschappen

Er komen een aantal attributen kijken bij het vormen van iemands karakter, maar daarvan zijn eigenlijk alleen vastberadenheid en leiderschap zichtbaar. De overige eigenschappen zijn verborgen en alleen met bijvoorbeeld de in-game editor te bekijken.

Vastberadenheid
Hoe hoger de beoordeling voor vastberadenheid is bij een speler, hoe groter zijn wil om te winnen is. Hij geeft niet op bij het verlies van een persoonlijk duel, maar ook niet bij tegenslag als een achterstand.

Leiderschap
Cruciaal voor een echte aanvoerder is een goede beoordeling voor leiderschap. Een speler die dat heeft is in staat om de lijnen uit te zetten op het veld en de boel op scherp te houden.

Ambitie
De rij met verborgen eigenschappen begint bij ambitie. Een hoge beoordeling voor ambitie betekent dat de speler zo hoog mogelijk wil komen in de voetballerij. Gunstig, want hij zal sneller geneigd zijn om zichzelf te verbeteren. Toch kan een te ambitieuze speler sneller besluiten een transferverzoek in te dienen.

Controverse
Een speler met een hoge beoordeling voor controverse is op z’n zachtst gezegd uitgesproken. Als een speler een hoge rating heeft voor controverse zal hij sneller geneigd zijn om direct de media op te zoeken als hij wat te klagen heeft. Daarnaast zal hij ook minder terughoudend zijn naar teamgenoten met betrekking tot kritiek. Om even een voorbeeld te geven: Ibrahimovic en Balotelli scoren hier nogal hoog.

Druk
De spelers die het beste met grote wedstrijden om kunnen gaan hebben een goede beoordeling voor druk gekregen. Vanuit een scout- of trainersrapport kan je een indicatie krijgen van deze beoordeling, doordat ze vaak zien of een speler wel of niet van grote wedstrijden houdt.

Loyaliteit
Een speler die hoog scoort voor loyaliteit zal minder snel geneigd zijn om zijn club of trainer in de steek te laten. Het is minder gebruikelijk voor een loyale speler om lastig te gaan doen om een verbeterd contract af te gaan dwingen of een transferverzoek in te dienen.

Professionalisme
Spelers met een goede beoordeling voor professionalisme hebben de meeste kans om te slagen. Zij zullen alles uit hun carrière willen halen en kunnen daar het meeste voor laten. Het liefst heb je dan ook voornamelijk professionals in je selectie.

Sportiviteit
Sportieve spelers zullen minder snel geneigd zijn om vervelende overtredingen te maken, maar zullen dit ook eerder nalaten als het wél nodig is om even aan de noodrem te trekken. Zij willen dus vooral ‘lekker voetballen’.

Temperament
Spelers met een hoge waardering voor temperament zijn er goed in om zichzelf onder controle te houden. Zij zullen minder snel vervelende uitspattingen hebben dan spelers die een lage beoordeling hebben en dus erg temperamentvol zijn.

Karakters

De karakters in Football Manager 2024 zijn op te splitsen in drie delen: de negatieve karakters, neutrale karakters en de positieve karakters. Het goede nieuws is dat iedereen die standaard in het spel zit een positief of neutraal karakter heeft. De negatieve karakters kunnen dus alleen voorkomen bij newgens.

image.thumb.png.12019ce1ff2a5148c4cc081aa1ef6428.pngHarry Kane is een modelprof, één van de meest positieve karakters die je kan hebben in het spel.

Positieve karakters

Ambitieus (Raheem Sterling)
Bevlogen (Thibaut Courtois)
Charismatische Leider (-)
Geboren Leider (-)
Gedreven (Lionel Messi)
Heel ambitieus (Arda Güler)
Leider (Dusan Tadic)
Modelprof (Harry Kane)
Onverwoestbaar (Virgil van Dijk)
Perfectionistisch (Cristiano Ronaldo)
Professioneel (Kevin de Bruyne)
Redelijk professioneel (John Stones)
Redelijk vastberaden (Neymar)
Resoluut (Frenkie de Jong)
Vastberaden (Andrea Belotti)
Voorbeeldige burger (Mo Salah)
Wilskrachtig (Ederson)

Hoewel dit allemaal positieve karakters zijn, pikken we er drie uit welke net even boven de rest staan: voorbeeldige burger, modelprof en geboren leider. Als je spelers (of stafleden) met deze persoonlijkheid in je selectie hebt kan je zomaar een streepje voor hebben op je concurrenten.

Neutrale karakters

Eerlijk (-)
Gebalanceerd (Adrien Rabiot)
Hartelijk (Mauro Icardi)
Heel trouw (Artem Bondarenko)
Luchthartig (Raphaël Varane)
Onsportief (-)
Realistisch (-)
Redelijk ambitieus (Phil Foden)
Redelijk loyaal (Alvaro Morata)
Redelijk sportief (Julian Brandt)
Sportief (Bruno Petkovic)
Toegewijd (Mahmut Tekdemir)
Trouw (Rafa)

Negatieve karakters (alleen bij newgens)

Geldwolf
Grillig
Laf
Laks
Makkelijk ontmoedigd
Niet ambitieus
Nonchalant
Temperamentvol
Weinig vastberadenheid
Weinig zelfvertrouwen

Beïnvloeden

Karakters kun je op meerdere manieren beïnvloeden. Zo is de kans groot dat als jouw complete staf over goede persoonlijkheden beschikt, je newgens die instromen eveneens over een positief karakter beschikken. Wat je verder kan doen als je toch een speler met een negatief karakter krijgt, is hem proberen te beïnvloeden door middel van mentorschap. Hoe dat werkt kan je vinden in deze gids.

Heb jij een elftal vol professionals? Of zoek je net de tip om juist die ene newgen dusdanig te beïnvloeden dat hij meer uit zijn carrière haalt? Haast je dan naar ons forum en deel je eigen ervaringen en gebruik de ervaring van de andere managers.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen