MU’s hulpgids: Het aan- en afleren van spelerskwaliteiten (PPM’s)

HomeFootball Manager 2024MU's hulpgids: Het aan- en afleren van spelerskwaliteiten (PPM's)

Auteur

Datum

Categorie

De laatste weken stonden in het teken van de verschillende spelerskwaliteiten welke aan te leren zijn in Football Manager 2024. Deze zijn onderverdeeld in vijf delen, waarin we uitleggen welke kwaliteiten er bestaan en wat voor attributen een speler moet hebben om optimaal gebruik te maken van deze kwaliteiten. Wat we niet hebben behandeld, is hoe we nu deze kwaliteiten aan- of afleren. Dat gaan we nu doen.

Uiteraard is het slim om, voordat je begint met het aan- of afleren van een spelerskwaliteit, kijkt waarom je dit zou willen doen. Voegt de spelerskwaliteit wel wat toe of heeft de speler of tactiek er baat bij? Daarnaast zijn niet alle spelerskwaliteiten aan- of af te leren. Mocht je de beslissing nemen om iets te veranderen aan de spelerskwaliteiten kan dit via het ontwikkelingscherm. Hierbij is het wel handig om te weten dat het aan- of afleren van een spelerskwaliteit niet altijd zal lukken en van meerdere factoren afhankelijk is. Zo zal de kwaliteit geleerd worden door een van de trainers uit je staf en is het makkelijker om jonge spelers nieuwe speelstijlen te leren dan de wat meer ervaren spelers.

Voor de eerste stap selecteer je de speler bij wie je iets wil laten veranderen aan de spelerskwaliteiten en ga je naar zijn profiel. Vervolgens druk je op de knop ‘Ontwikkeling’, waarna je direct al de knop ‘Bespreek nieuwe rol’ tegenkomt.

image.thumb.png.b5289b8ea4a090cd0990c3155148486a.png

Vervolgens kan je een trainer vragen om een nieuwe rol voor te stellen, waarbij de trainerskeuze belangrijk is om je missie te doen slagen. Zo zal een trainer die gespecialiseerd is op het verdedigende vlak minder succes hebben bij een poging om je aanvaller te leren de doelman te omspelen bij het afronden. Uiteraard moeten de attributen van de speler ook goed genoeg zijn om de nieuwe rol succesvol aan te leren. Zo zal Souffian El Karouani uit de screen hierboven weinig succes boeken als we hem willen leren om lange, strakke inworpen te nemen.

image.png.be6d956daa20d4c31acbca2a9f784222.png

Gelukkig helpt Football Manager je een handje, hoewel enig subtiliteit ver te zoeken is:

image.png.1c3c3cbb89b48c3cc05dc38b8fdd5816.png

Uiteraard staat het je vrij om het alsnog door te zetten, waarna het maar de vraag is of het lukt. Ook kan je het idee laten varen, maar je kan ook aan de coach vragen of hij een alternatief idee heeft om het spel van jouw speler verder te ontwikkelen.

image.png.94874325a360bd69025cfcc1ee7b10b1.png

Vervolgens zien we dan ook op de Ontwikkeling-pagina van Souffian El Karouani dat hij momenteel druk bezig is met zijn nieuwe training:

image.thumb.png.a6161185e5cb378afa4af517f4611570.png

Soms wil iets ook gewoon niet werken omdat een speler te oud is. Nick Viergever bijvoorbeeld, is al zo ervaren, dat iets dat enorm ingebakken zit in zijn manier van spelen niet meer afgeleerd kan worden:

image.png.7d9c962a677014d5d38592f6722817f1.png

Het is af en toe wat passen en meten, maar PPM’s kunnen zeer zeker een verrijking zijn voor je elftal. We hopen in ieder geval met deze gids je een eind op weg te hebben geholpen. Mochten er nog vragen zijn kunnen deze uiteraard altijd op ons forum gesteld worden.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen