Managen in Engeland: De eigenzinnige regelgeving

Naam:     VlagEngeland_zpsa4738df0.png Bekeken:  17 Groote:   782 BytesVoor veel mensen staat de Barclays Premier League bekend als het walhalla der competities. De goed gevulde stadions, de enorme geldbedragen en het hoge niveau zorgen ervoor dat de meeste managers in hun FM-carrière vroeg of laat in Engeland terecht komen. Wat veel aspirant-managers echter niet weten, is dat er een aantal haken en ogen aan een Brits dienstverband kleven. In dit artikel worden issues zoals werkvergunningen, het aantrekken van huurlingen en de home grown-regel in Engeland uitgelegd. Daarnaast worden er enkele tips gegeven die je helpen om zo goed mogelijk met deze randzaken om te gaan.

Werkvergunningen
Allereerst zijn er de werkvergunningen. Hiermee krijg je te maken wanneer je een nieuwe speler wil kopen. Wanneer je een speler op het oog hebt die uit een EU-lidstaat komt, is er voor jou niets aan de hand. Europese wetgeving maakt het namelijk mogelijk dat er vrij verkeer binnen de EU is van werknemers. In Football Manager houdt dit in dat spelers die uit een EU-land afkomstig zijn, geen werkvergunning nodig hebben om voor Engelse clubs uit te mogen komen. Elke speler die niet uit een EU-land afkomstig is, heeft echter wel een werkvergunning nodig om in Engeland te mogen voetballen. Spelers die geen werkvergunning hebben gekregen, mogen niet ingezet worden tijdens wedstrijden. Hierdoor kan het zo zijn dat die Braziliaanse technicus of Argentijnse dribbelaar die je op het oog had plotseling onhaalbaar wordt.

Om een werkvergunning te krijgen, moet een speler aan één van de volgende eisen voldoen. De eerste regel waar naar wordt gekeken is of de speler de afgelopen twee jaar hun land in 75% van alle interlands heeft vertegenwoordigd. Als dit zo is, komt hij sowieso in aanmerking voor een vergunning. Naast deze harde eis zijn er echter ook een aantal ‘zachte’ criteria die ervoor kunnen zorgen dat jouw potentiële aanwinst een werkvergunning binnensleept. Zo hebben grote talenten, de zogenoemde wonderkinderen, een grotere kans op een werkvergunning dan spelers die je enkel kunt gebruiken ter opvulling van je selectie. Een ander criterium is de belangrijkheid van de speler binnen je team. Zo krijgt een speler die door jou als bepalende speler zal worden aangemerkt eerder een werkvergunning dan bijvoorbeeld een nieuwe derde keeper. Al deze ‘zachte’ voorwaarden maken dat de scheidslijn tussen het wel of niet verkrijgen van een werkvergunning flinterdun is.

Ben je benieuwd of je transferdoelwit wel of niet een werkvergunning krijgt wanneer hij jouw club komt versterken? Stuur dan je scout op hem af! In het scoutingsverslag van deze speler kun je lezen wat de kansen zijn op het toekennen van een werkvergunning. Bij een aantal spelers zal hierbij ongetwijfeld de zin ‘Wordt waarschijnlijk in beroep toegekend’ verschijnen. Dit betekent dat bij het afronden van de transfer de speler in eerste instantie geen werkvergunning zal krijgen. Echter kun je tegen deze beslissing in beroep gaan. Uitsluitsel op dit beroep zal een aantal dagen op zich laten wachten, maar de kans is groot dat je aanwinst uiteindelijk in tweede instantie alsnog een werkvergunning zal krijgen.

Zoals gezegd zal lang niet elke speler een werkvergunning ontvangen. Dit wil echter niet zeggen dat spelers zonder werkvergunning in de toekomst nooit meer voor jouw team kunnen uitkomen. Deze spelers kunnen aan een werkvergunning komen wanneer ze een EU-paspoort hebben of het benodigde aantal interlands spelen. Een Europees paspoort kunnen spelers bemachtigen wanneer ze een aantal jaar in een ander EU-land spelen. In de meeste West- en Zuid-Europese landen, zoals Italië, Portugal en Nederland bedraagt deze termijn vijf jaar. Je kunt dus wachten met het aantrekken van jouw transferdoelwit totdat hij een EU-paspoort heeft. Tegen die tijd is echter de waarde van de speler in kwestie veranderd, waardoor de kans groot is dat je veel meer geld moet betalen om hem binnen te hengelen. Er is een manier om jouw speler sneller aan een werkvergunning te helpen, waarbij hij tegelijkertijd al bij jouw club onder contract staat. Dit kun je bewerkstelligen door de speler zonder werkvergunning eerst te kopen en hem vervolgens gedurende drie seizoenen te verhuren aan een satellietclub uit een land als Servië. In dergelijke landen geldt er een gunstige regeling voor het verkrijgen van een EU-paspoort. Spelers krijgen hier een EU-paspoort binnen drie jaar en dit is aanzienlijk korter dan de termijn in andere EU-landen, zoals Italië en Nederland. Let op dat het salaris van de door jou verhuurde speler wel door jouw club betaald moet worden! Daarom is het niet verstandig om deze speler tot grootverdiener te maken binnen jouw selectie.

Wanneer het circus van de werkvergunningen eenmaal voorbij is, hoef je je verder geen zorgen meer te maken over deze speler. Een verkregen werkvergunning blijft namelijk geldig tijdens de rest van zijn verblijf bij jouw club.


Sta jij straks ook met die Premier League in handen?

Selectie-inschrijving
De Engelse competities maken gebruik van een regeling waarbij teams hun selecties moeten inschrijven. In Football Manager kun je dit elk moment van het jaar doen, maar je krijgt in ieder geval een aantal keer per jaar het bericht dat je jouw selectie moet doorgeven. Spelers die je inschrijft, zijn speelgerechtigd voor jouw club in de betreffende competitie terwijl uitgeschreven spelers dat simpelweg niet zijn. Zo eenvoudig als het hier gesteld wordt, is de selectie-inschrijving echter niet. Er zijn namelijk wat aanvullende regels die ervoor zorgen dat het samenstellen van een selectie-inschrijving soms een heuse puzzel wordt. Zo mag je in de Barclays Premier League maar maximaal 25 spelers inschrijven. Bovendien moet je selectie minimaal acht spelers bevatten die voor hun 21e verjaardag minstens drie jaar van hun jeugdopleiding in Engeland hebben doorgebracht. Hiertegenover staat dan weer dat je spelers die jonger zijn dan 20 jaar niet hoeft in te schrijven. Jonge talenten worden dus niet meegenomen in de selectie-inschrijving waardoor je tijdens je wedstrijden eindeloos kunt experimenteren met verschillende ‘youngsters’.

Het reglement van de selectie-inschrijving in de Premier League probeert clubs te stimuleren om meer jonge en Engelse spelers te kopen. Chauvinistische managers die ervan houden om de jeugd de kans te geven zullen dan ook weinig hinder ondervinden van deze regels. Ben je echter een manager die graag vedettes en veteranen koopt, dan zul je meer moeite hebben met het inschrijven van je selectie. Waak ervoor dat je niet al te veel ervaren spelers koopt, omdat je anders niet al je spelers kunt inschrijven. Oude uitgeschreven spelers kosten je onnodig veel salaris en zullen naar verloop van tijd ontevreden worden over hun gebrek aan speeltijd.

In het Championship, het op één na hoogste niveau in Engeland, gaat men nog een stapje verder in het reglement. Daar wordt je verplicht om elke wedstrijd aan te treden met zes in Engeland opgeleide spelers. Jouw achttienkoppige wedstrijdselectie moet dus ieder competitieduel weer deze zes spelers bevatten. Vanwege de kans op blessures is het handig om een stuk meer dan zes in Engeland grootgebrachte spelers in je totale selectie te hebben.


Het regelboek van het voetbalspelletje

Huurlingen
Het is altijd interessant om goede spelers van andere clubs te huren wanneer je eigen selectie niet sterk genoeg is. Zeker als je ook nog over een beperkt transferbudget beschikt, kunnen huurlingen waarde toevoegen aan jouw team. In Engeland is het mogelijk om spelers voor een korte duur te lenen. Zo komt het vaak voor dat de Britse topclubs hun talenten voor één of twee maanden verhuren aan een club in een lagere divisie. Wanneer je manager van een topclub bent, biedt dit de ideale mogelijkheid om jouw grootste talenten speeltijd te geven op een niveau dat hoger ligt dan de jeugdcompetitie. Tegelijkertijd ben je bij een korte verhuurovereenkomst je speler maar voor een beperkte duur kwijt. Bij langdurige blessures van spelers uit het eerste elftal kun je dus weer relatief snel beschikken over de door jou verhuurde talenten en ook kunnen ze zich weer snel bij jouw uitstekende trainingsstaf melden, waardoor je een betere controle blijft houden over hun ontwikkeling.

De regels omtrent huurlingen zijn in de Barclays Premier League totaal anders dan in het Championship. Voor dit tweede niveau is er een hele waslijst aan regels. Daarom beperken we ons in dit artikel tot het bespreken van de verhuurregels in de Premier League. Feit is dat elke club uit de Premier League per seizoen maximaal vier Britse spelers langdurig op huurbasis mag vastleggen. Probeer dus eerst spelers te huren die écht wat aan jouw team toevoegen. Een tweede belangrijke regel is dat je van elke individuele andere Premier Leagueclub maar één speler mag huren. Mede hierom bestaan er ook geen onderlinge samenwerkingsverbanden tussen clubs uit deze competitie.

Uit de afgelopen alinea’s is wel duidelijk gebleken dat de Engelse competities een groot aantal eigen regels hebben. Wanneer je spelers transfereert, spelers huurt of simpelweg je spelers inschrijft, zul je met deze regels te maken gaan krijgen. Kortom: wanneer je in Engeland gaat managen, ontkom je niet aan deze regelgeving. Hopelijk heeft dit artikel je voldoende handvatten gegeven om hiermee op een verstandige manier om te gaan.

CATEGORIEËN