We kregen een tijdje terug een zeer terechte vraag over een bepaald onderdeel van contracten binnen Football Manager, dat in veel gevallen genegeerd wordt: de loyaliteitspremie. In veel gidsen over contractonderhandelingen wordt deze premie (of het tekengeld als evenknie bij het vastleggen van een nieuwe speler) ingezet om een lager loon af te dwingen bij een speler. Maar hoe zit deze premie in elkaar? Wanneer wordt deze uitbetaald? En op welke plaats drukt dit in je budget? Op deze en andere vragen zullen we proberen antwoord te geven.
Het opnemen van premies of bonussen van welke soort dan ook in contracten zul je te allen tijde zorgvuldig moeten overwegen, dus ook de hoogte van de loyaliteitspremie of het tekengeld. Zulke premies kunnen namelijk ongemerkt voor een flinke kostenpost zorgen. Tel de premies die je aan al je spelers hebt toegezegd maar eens op. De lonen zijn al snel duidelijk in het loonbudget, maar wat je betaalt aan loyaliteitspremies zie je pas als je echt je financiën in duikt. Hier staat bij de uitgaven namelijk exact genoemd hoeveel er door jou is uitbetaald op maand- en seizoensbasis.
Hoe wordt de premie verdeeld/uitbetaald?
De totale loyaliteitspremie wordt uitbetaald in maandelijkse bedragen, verspreid over de looptijd van het contract.. We zullen eens een rekenvoorbeeldje gebruiken. Een speler staat op het punt een nieuw contract te tekenen bij jouw club. Hij wil graag een contract voor vier jaar met een tekenpremie van 480K. Als we er even vanuit gaan dat het contract exact 48 maanden zal duren, betekent dat dat je de speler voor elke maand dat hij onder contract staat een bedrag van 10K uit gaat betalen.
Maar welk budget wordt aangesproken voor het betalen van deze premies? Dat is jouw transferbudget. Bij het vastleggen van een speler of het verlengen van een contract zal de premie voor de zaakwaarnemer direct van je budget af worden getrokken en zal de loyaliteitspremie voor de speler verdeeld over de looptijd van het contract in mindering komen op je beschikbare transferbudget. Let hierbij wel even op als je zelf gaat rekenen: voor de uitsplitsing in welk seizoen dat een bepaald deel van de premie van een speler valt, wordt niet de meest voor de hand liggende datum gebruikt. Er wordt namelijk niet gerekend vanaf het begin van de transferperiode, de start van het nieuwe seizoen of de algemene afloopdatum van contracten, maar de datum dat het bestuur de budgetten voor het nieuwe seizoen bekend maakt. Dit valt meestal binnen een paar dagen na de laatste competitiewedstrijd van het seizoen.
Nieuw contract of transfer
En als een speler een nieuw contract tekent, wat gebeurt er dan met de oude loyaliteitspremie? Hier hoef je je weinig zorgen over te maken. Op het moment dat een speler instemt met een vernieuwd contract, komt het oude contract te vervallen. Dit is dus ook inclusief de oude loyaliteitspremie. Vanaf het moment dat het nieuwe contract ingaat, ga je de speler dus ook de premie betalen die is afgesproken in zijn nieuwe contract.
Maar wat nu bij een transfer? Een speler wordt dan namelijk door de club van de hand gedaan waarmee zijn contract ook ten einde komt. Je zult een speler dan ook de nog openstaande loyaliteitspremie van zijn lopende contract moeten betalen op het moment dat hij vertrekt. Dit wordt weer per direct in mindering gebracht op je transferbudget (of op de ontvangen transfersom voor de speler, net hoe je het wilt zien). Er is echter één uitzondering: als de speler zelf heeft gevraagd om op de transferlijst te worden geplaatst, vervalt daarmee ook zijn recht op zijn loyaliteitspremie zodra je hem verkoopt. Een speler die je echt kwijt wilt en die al ongelukkig is, kan dus beter zelf vragen om op de transferlijst te worden geplaatst dan dat jij hem uit eigen beweging hierop zet.