KV Oostende

Afgelopen zomer slaagde één man erin de Belgische voetbalwereld gedurende enkele weken op zijn kop te zetten. De toenmalige CEO van Zulte Waregem, dat net tweede was geëindigd in de competitie, speelde met plannen om met het stamnummer te verhuizen naar Antwerpen, waar Beerschot AC failliet was gegaan. Daarnaast opperde Patrick Decuyper ook plannen om te fusioneren met KV Kortrijk. Onverwachts werd ook KV Oostende bij deze soap betrokken, toen bleek dat Decuyper een voorakkoord had om hoofdaandeelhouder van de club te worden. Opnieuw deden geruchten van een fusie met Zulte Waregem of een verhuis naar Antwerpen de ronde. KV Oostende was net kampioen geworden in Tweede Klasse en zou dus promoveren, waardoor het voor Decuyper sowieso onmogelijk werd om het stamnummer van beide clubs in handen te houden. Onder publieke druk en golven van kritiek verkocht hij uiteindelijk al zijn belangen in de twee voetbalclubs. Ben jij de manager die samen met nieuwe sterke man Marc Coucke KV Oostende een toekomst geeft in de Jupiler Pro League?

Stad en omgeving
Oostende is de grootste stad aan de Belgische Kust en telt ongeveer 70.000 inwoners. De roots van de Koningin der Badsteden liggen op het eiland Testerep. Het eiland werd afgesneden van de rest van de kust door getijdengeulen en werd oorspronkelijk vooral door herders gebruikt. Oostende ontstond op het oostelijke uiteinde van dit eiland, vandaar ook de naam. Vanaf de elfde eeuw werden maatregelen getroffen om de geul droog te leggen en het gebied in te polderen. Hierdoor kon Oostende zich beter ontwikkelen. In 1266 kreeg Oostende stadsrechten van de Gravin van Vlaanderen en mocht een halle opgericht worden, waardoor de kuststad zich economisch kon ontplooien. Deze groei werd echter bemoeilijkt doordat het gebied geregeld te kampen had met overstromingen, waardoor de inwoners meermaals gedwongen werden de stad meer landinwaarts her op te bouwen. In de volgende eeuwen werd Oostende dan weer geteisterd door oorlogen. Zowel het Beleg van Oostende in de Tachtigjarige oorlog, waarna de stad in handen van Spanje kwam, als de Spaanse Successieoorlog, waarna Oostende zich overgaf aan de Oostenrijkse keizer, vernielden de stad bijna volledig.


De kustlijn van Oostende bij zonsondergang. Foto genomen door Wolfgang Staudt

Vanaf de middeleeuwen was de ontwikkeling van Oostende sterk verbonden met die van zijn haven. Onder het Oostenrijkse bewind was er bloei door handel met Indië en onafhankelijkheid in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, maar onder Napoleon en als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden verloor de haven aan belang. Napoleon liet wel het Fort Napoleon bouwen ter bescherming. Pas na het ontstaan van België bloeide Oostende echt open en kreeg het de bijnaam Koningin der Badsteden. Leopold I zorgde voor een treinverbinding met Brussel en een veerdienst naar Dover. Onder Leopold II kreeg de stad een echt belle époque-karakter: hij bouwde onder andere het Kursaal, de Koninklijke Gaanderijen, de Wellingtonrenbaan en de Sint-Petrus-en-Pauluskerk. Deze architecturale pareltjes zijn tot op de dag van vandaag belangrijke bezienswaardigheden.

Clubhistorie
Het huidige KV Oostende is een fusieclub, ontstaan in 1981 uit het samengaan van KVG Oostende en AS Oostende. De club nam het stamnummer eenendertig over van KVG Oostende, dat in 1904 werd opgericht als het Van Neste Genootschap Oostende. Voor het vijfentwintigjarige bestaan van de club kreeg VG Oostende de koninklijke titel. Tot op dat moment had de club één seizoen in Tweede Klasse gespeeld, de rest in de Derde Klasse. Ook midden jaren dertig speelde de club weer even in de tweede afdeling van het Belgische voetbal, maar zakte daarna weer af naar de Derde en later zelfs naar Vierde Klasse. In 1964 werd de club kampioen in de laagste nationale divisie en in 1974 werd opnieuw promotie naar de Tweede Klasse afgedwongen. Na vier seizoenen zakte de club echter opnieuw.

AS Oostende werd in 1911 opgericht en droeg het stamnummer drieënvijftig. Van 1922 tot 1969 werkte de ploeg de meeste van zijn wedstrijden af in de Tweede Klasse, hoewel een paar keer de degradatie niet kon vermeden worden. Gelukkig kon de club altijd vlug een nieuwe promotie afdwingen. In 1969 speelde AS Oostende zelfs kampioen in de tweede divisie en mocht het naar de hoogste afdeling verhuizen. De vreugde was van korte duur, want de club werd troosteloos laatste en eindigde het volgende seizoen zelfs als voorlaatste in Tweede Klasse. Even vlug als de club gezakt was, klom hij echter weer op. In 1973 en 1974 werden de Oostendenaars twee keer kampioen, respectievelijk in Derde en Tweede Klasse. De club bleek echter een sportieve jojo en degradeerde in de seizoenen 1976-1977 én 1978-1979, zodat ze weer op het derde niveau uitkwam. Op dat moment speelden de twee Oostendse clubs in dezelfde afdeling en in 1981 werd de fusie tot KV Oostende een feit. De club combineerde de rood-groene kleuren van AS met de rood-gele van KVG en zou starten in Derde Klasse.

De eerste seizoenen eindigde KVO altijd bovenaan het klassement, maar de club kon pas in 1992 voor het eerst de titel en de promotie naar Tweede Klasse vieren. De ploeg kende duidelijk goed zijn voorgeschiedenis, want het volgende seizoen zou via de eindronde meteen de promotie naar de Eerste Klasse behaald worden. De club bleef echter jojo spelen, en ook op vlak van trainers was het een komen en gaan. In 1995 degradeerde de kustploeg weer naar Tweede Klasse. In de seizoenen 1998-1999 en 2004-2005 kwam Oostende opnieuw uit in de hoogste divisie, tussen 2001 en 2003 in de derde afdeling. Na een stabielere periode op het tweede niveau ruilde in februari 2011 toenmalig speler Frederik Vanderbiest zijn voetbalschoenen voor een plaats langs de zijlijn. Als trainer van de ploeg leidde hij zijn spelers in zijn eerste volledige seizoen naar de eindronde. Het seizoen daarop haalde Oostende de kwartfinales van de Beker van België en werd het overtuigend kampioen. De kustploeg mag zich dus opmaken voor een nieuw avontuur in de hoogste regionen van het Belgische voetbal.

Faciliteiten
De Oostendse club werkt zijn thuismatchen af in het Albertpark. Het stadion in de Oostendse deelgemeente Mariakerke kan achtduizend kijklustigen huisvesten. In FM14 zijn ongeveer 4.800 van deze plaatsen zitplaatsen, maar in het echte leven telt het Albertpark eerder 5.800 zitplaatsen. Ondanks enkele aanpassingen om aan de normen voor Eerste Klasse te voldoen, is het stadion niet in al te beste staat. De grasmat zelf is wel van zeer goede kwaliteit maar heeft geen veldverwarming.

De kern van de kustploeg kan voor zijn trainingen slechts op adequate voorzieningen beroep doen. Ook de jeugdspelers moeten het met eenvoudige accommodatie zien te stellen, maar de opleiding zelf is wel van een redelijk niveau. Ook de scouting van jeugdspelers is voor verbetering vatbaar, want het huidige niveau is nogal bescheiden. Zeker met nog vier andere West-Vlaamse clubs in de hoogste afdeling zal er verbetering nodig zijn om jeugdspelers van een degelijk niveau te ontwikkelen.

Samenwerkingsverbanden
Op dit moment heeft KV Oostende geen samenwerkingsverbanden. Voor uitleenbeurten van spelers die onder contract staan bij Belgische topclubs is dit niet echt een probleem, maar misschien kan een samenwerking zoals die tussen Cercle Brugge en Sporting Lissabon wel nuttig zijn.

Verwachtingen
Als pas gepromoveerde club, verwacht het bestuur enkel dat je niet meteen opnieuw degradeert. Als je hiermee akkoord gaat, mag je 3,6 miljoen euro per jaar besteden aan het salaris van je spelers en krijg je het kleine bedrag van 75.000 euro als transferbudget. Je salarisbudget wordt wel al volledig opgeslorpt door de huidige kern van KV Oostende. Als je denkt in de linkerkolom te kunnen eindigen wordt enkel je transferbudget iets verhoogd naar 95.000 euro. Dat is dus misschien niet meteen het risico waard. In de Belgische Beker zou het bestuur graag hebben dat je de zevende ronde haalt.

Financiën
De kustploeg heeft momenteel 270.000 euro in kas. De club heeft wel een uitstaande schuld van 2,16 miljoen euro en moet hiervoor gedurende één seizoen 160.000 euro per maand afbetalen. Aangezien de club verwacht van ferm in het rood te duiken tegen het einde van het seizoen, kan het dus geen kwaad wat extra inkomsten te proberen vergaren. Als je spelers verkoopt gaat dan ook zestig procent naar de clubkas, de rest mag je opnieuw investeren.

Technische staf
De staf is duidelijk nog op het niveau van Tweede Klasse. Zowel de technisch directeur als de assistent manager zijn eigenlijk geen meerwaarde voor jou als manager. Hun advies neem je dus best met een korreltje zout, of je kunt gewoon alle taken zelf vervullen en wat loonbudget vrij maken, want ook hun trainingsvaardigheden stellen niet veel voor. Dit is des te schrijnender aangezien je geen veldtrainers hebt, enkel twee keeperstrainers. Gelukkig genoeg beschikken zij wel over de goeie eigenschappen, dus veldtrainers aanwerven is zeker jouw eerste prioriteit. Verder beschik je nog over één fysiotherapeut in je staf en één scout. Als er zich een geschikte kandidaat aanbiedt is het dus zeker de moeite om je staf op deze vlakken ook wat uit te breiden.

Elftal/Selectie-analyse
Tussen de palen beschik je met Didier Ovono over een meer dan degelijke doelman met een heel pak ervaring. Het dertigjarige sluitstuk speelde namelijk al 56 keer voor zijn vaderland Gabon. Doublure Dumesnil is dan weer van een bedenkelijk niveau, en in tegenstelling tot in het echte leven zul je keeperstrainer Cédric Berthelin niet kunnen opstellen bij een blessure van je nummer één. Ook in de jeugdelftallen heb je niet meteen een speler die Ovono zijn schoenen kan vullen als die uitvalt.

De keuze voor het centrale duo in de verdediging is ook vrij simpel. De twee beste kandidaten zijn de Fransen Frédéric Brillant en Baptiste Schmisser. Het zijn allebei stevige mandekkers, die vooral op vlak van snelheid wat tekort schieten. Je laat dus best niet te veel ruimte in hun rug voor de aanvallers van de tegenpartij. Het ontbreekt echter wel aan een volwaardige vervanger voor deze twee, alhoewel verdedigende middenvelder Denis Dessaer of linksback Jimmy Hempte eventueel kunnen depanneren. Links van de twee Franse bonken kies je het best voor laatstgenoemde of voor Georgios Kaminiaris, die zeker op termijn de vervanger van de eenendertigjarige Hempte kan worden. Je beschikt ook nog over Jordan Lukaku, die gehuurd wordt van Anderlecht, maar die is op dit moment nog iets minder dan de andere twee. Aan de rechterkant is Gertjan Martens duidelijk de nummer één omwille van zijn allround capaciteiten. Je kan ook nog opteren voor Xavier Luissint of Niels De Schutter, maar zij lijken toch iets te kort te schieten voor Eerste Klasse. Een polyvalente centrale verdediger die ook op de flanken uit de voeten kan zou dus een mooie aanvulling zijn.

Op het middenveld hangt veel af van de opstelling waarin je je team wil laten aantreden. Wie echter altijd zal spelen is Andile Jali. De Zuid-Afrikaan is bij de FM-speler al enkele jaren gekend als een groot talent en is in het echte leven nu bij KV Oostende neergestreken. In het spelletje is hij misschien wel te goed voor deze ploeg, maar dat kan je niet beletten om hem op te stellen. Met Michiel Jonckheere beschik je trouwens over een Belgische en iets minder ontwikkelde versie van Jali. Voor een puur verdedigende rol op het middenveld lopen ook nog de ervaren Denis Dessaer en Tom Van Imschoot rond. Speel je echter liever met de punt naar voren, dan moet je kiezen tussen twee huurlingen van Anderlecht voor de positie van aanvallende middenvelder. Zowel Canesin Matos als Fede Vico zijn grote talenten en kunnen zeker al meedraaien bij KV Oostende. De Braziliaan lijkt op dit moment iets verder te staan dan zijn Spaanse concurrent.


Andile Jali bij zijn voorstelling in Oostende.

De Oostendse voorlinie wordt aangevoerd door Laurent Depoitre. De sterke spits is misschien niet de technisch meest begaafde voetballer maar hij heeft wel een neus voor goals, is kopbalsterk en is voor zijn 190cm en 96kg best wel snel. Als Depoitre zijn rol van targetspits niet kan invullen, kun je het best Nyasha Mushekwi opstellen. Derde spits Sébastien Siani volgt op duidelijke afstand in de pikorde. Op de flanken zijn de plaatsjes op dit moment voor Franck Berrier, gehuurd van Zulte Waregem, en Jonathan Wilmet. Beiden spelen in principe het liefst op rechts maar kunnen ook aan de overkant hun kunstjes laten zien. Waar Wilmet een pure flankspeler is met een dribbel langs de lijn en een voorzet, is Berrier een spelverdeler die met zijn inzicht en creativiteit kansen creëert voor de ploeg. Als backups lopen onder anderen Thomas Foket, op huurbasis van Gent, en Peter Sladek rond. Ook Vico, Canesin Matos en eventueel Lukaku kunnen depanneren op de flanken. Er is echter geen speler die het Berrier en Wilmet echt moeilijk maakt en zeker als Berrier het volgende seizoen vertrekt moet je hier een alternatief vinden.

Er is bij de kustploeg zeker een goeie basis aanwezig maar op sommige posities is de spoeling nogal dun. Veel zal echter ook afhangen van hoe je wil aantreden. Een systeem met één spits lijkt met het huidige materiaal het meest aangewezen, maar het middenveld kan dan nog op veel manieren worden ingevuld. Ook een meer gewone 4-4-2 is mogelijk en kan zeker in het eerste seizoen een optie zijn. Als je het team vlug wil uitbouwen, ook in de breedte, is het een optie om topspeler Jali te verkopen en met het geld meerdere spelers aan te trekken.


Schmisser en Vico in actie tegen Anderlecht. Foto genomen door Royal Sporting Club Anderlecht

Beste opstelling
DM: Didier Ovono
VL: Jimmy Hempte
VCL: Frédéric Brillant
VCR: Baptiste Schmisser
VR: Gertjan Martens
VM: Denis Dessaer
MCL: Andile Jalie
MCR: Michiel Jonckheere
AML: Jonathan WIlmet
AMR: Franck Berrier
SC: Laurent Depoitre

Spelplezier
Spelen met een pas gepromoveerd team is altijd een leuke uitdaging. Meestal is het team nog in opbouw met hier en daar een zwakke plek. Financieel is zeker niet alles van bij het begin mogelijk. KV Oostende past perfect in dit plaatje. Met een goede manager aan het roer en met eventueel wat steun van nieuwe sterke man Marc Coucke is er echter veel mogelijk. Een spel met de kustploeg in de Belgische Eerste Klasse kan dus heel leuk worden. Zorg jij ervoor dat KV Oostende niet opnieuw een sportieve jojo wordt?

Officiële website
http://www.kvo.be

Deze gids werd geschreven met FM14.3.0

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here