Kerstboomtactiek (4-3-2-1)

HomeFootball Manager 2022Kerstboomtactiek (4-3-2-1)

Auteur

Datum

Categorie

De tijden waarin je met een ogenschijnlijk eenvoudige basistactiek de complete wereld aan je voeten kon leggen in FM lijkt inmiddels jaren achter ons te liggen. Elk jaar zijn er nieuwe facetten aan het spel toegevoegd en zelfs de meest doorwinterde manager bijt zich soms nog vast op wat nou de beste aanpak is. We zijn dus maar wat blij met de tactische input van anderen. Vandaag deelt forumuser Fantasy een tactiek met een aanvallend karakter. Tot dusver leverde het hem als de dienstdoende manager prachtige resultaten op. Veel overwinningen, veel goals en veel plezier. Wat wil een coach nog meer?

Co Adriaanse zal ongetwijfeld zeggen deze formatie te hebben uitgevonden, maar wij weten natuurlijk wel beter. Inmiddels ben ik zelf al heel wat jaren actief in IJsland met Afturelding en over de jaren heen heb ik verschillende tactieken en speelwijzen gehanteerd. De laatste jaren ben ik gaan experimenteren met een 4-2-3-2-1. Of 1-4-3-2-1, zoals Louis van Gaal zou zeggen.

Het idee is simpel. Door de grote overmacht in eigen land beschik ik inmiddels ook over het beste spelersmateriaal van de competitie en dus kan ik het mijzelf veroorloven volle bak op de aanval te gaan. Nu win ik niet dagelijks met 16-0, maar doelpunten vallen er over het algemeen genoeg. Het idee is namelijk dat we in balbezit slechts twee man achterin houden en dat eigenlijk zo goed als de rest van de ploeg (excl. de doelman) zich met de aanval gaat bemoeien om zo een overtalsituatie op de helft van de tegenstander te creëren.

1207557670_9tactischplan.png.76bd9eb974cc25aa1e279027d4e805d2.png

In balbezit 

Onze backs gaan veelvuldig mee naar voren om in de as van het veld zo ongeveer terecht te komen waar de mezalla’s vandaan vertrekken. Zij houden het spel juist weer breed om in de gaten op de vleugels te duiken. Vanuit het centrum van het veld wil ik de bal verdelen richting de vrije ruimtes. En of dat nu via een dieptepass vanuit de achterhoede is of via een steekbal vanaf het middenveld, dat is mij om het even. Voorin zijn de mezalla’s en schaduwspitsen in beweging om de vrije ruimtes op te zoeken, terwijl de spits rustig zijn kansen afwacht. Voorzetten vanaf de vleugel zijn zijn domein en hij zorgt voor de combinaties met de overige (aanvallende) middenvelders. Zijn voornaamste taak is echter doelpunten maken, daar staat ‘ie tenslotte voor naar voren geschoven.

image.png.9b968a58c55fa8ccd2a0204d6ae594c9.png

In de omschakeling 

Ik heb ervoor gekozen om counter wel aan te zetten. Wanneer wij de bal hebben veroverd na een sporadische tegenaanval van de tegenstander, staan zij waarschijnlijk met veel spelers voor de bal en liggen er ruimtes op de helft waar wij naartoe voetballen. Dan kan het geen kwaad om een beetje tempo te maken in het spel om snel de bal bij onze voorwaartsen te krijgen.

image.png.3f1b9471f3046862e92a1a1d6093d0d5.png

Zonder bal

We staan alsnog lekker hoog druk te geven, maar we gaan niet blind naar voren rennen om alle ballen af te jagen. We moeten natuurlijk nog wel een beetje energie overhouden voor het moment dat we zelf weer – wat vaak vrij snel is – de bal hebben.

image.png.2ca765b2fe260d8fd33ede72f3514090.png

Wil je deze tactiek downloaden, heb je tips om hem nog verder te perfectioneren, of wil je delen welke resultaten jij hiermee behaalde? Snel je dan naar dit topic​​​​​​​ op het forum!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen