Op dit forum circuleren screenshots waarin een spits meer dan 110 doelpunten per seizoen scoort, en laat dat nu toevallig mijn spits zijn. Ik krijg veel vragen over hoe ik dat nu precies doe. Het antwoord is simpel: met een zelf gemaakte 4-3-2-1 tactiek.
Waarschuwing! Deze tactiek is gemaakt aan de hand van spelers die de benodigde kwaliteiten hebben om goed in het systeem te functioneren. Hebben jouw spelers dat niet en degradeer je, dan neem ik GEEN verantwoordelijkheid op mij.
De opstelling:
De keeper: De speler met de simpelste taak van de hele ploeg, namelijk de bal uit het doel houden.
Belangrijk voor de keeper:
De centrale verdedigers: Deze spelers moeten de aanvallers van de tegenpartij uit de wedstrijd houden. Bij balbezit zullen zij opschuiven om afvallende ballen op te pikken en de aanval opnieuw op te kunnen zetten.
Belangrijk voor de centrale verdedigers:
Het kan nuttig zijn om linksbenige centrale verdedigers ook als linker centrale verdediger op te stellen en rechtsbenige centrale verdedigers als rechter centrale verdediger.
De rechts- en linksachter: In tegenstelling tot vele andere tactieken, bevinden zich in mijn tactiek geen pijltjes vooruit voor deze spelers. Ze hebben een iets aanvallendere mentaliteit dan de centrale verdedigers maar een pijltje vooruit zou te veel van het goede zijn.
Belangrijk voor de links- en rechtsachter:
Het is aan te raden om linksbenige spelers links op te stellen en rechtsbenige spelers op rechts.
De centrale middenvelder: Samen met de spits is deze man met afstand de belangrijkste speler in de ploeg. Stel hier een speler op die het niet aankan en de hele tactiek zakt in elkaar. Hij is de schakel tussen aanval en verdediging; hij zorgt voor defensieve zekerheid maar ook voor de opbouw van een nieuwe aanval. Hij moet tegelijk een verdedigende middenvelder als een aanvallende middenvelder kunnen zijn. Kortom, het is erg belangrijk om hier een goede speler te hebben.
Belangrijk voor de centrale middenvelder:
De linker- en rechtermiddenvelder: In deze tactiek wordt verwacht van deze spelers wat in Nederland verwacht wordt van een typische buitenspeler: snelle, creatieve dribbels en goede voorzetten. Dit zijn erg belangrijke schakels in de stroom naar de spits. Deze spelers zijn eigenlijk zo aanvallend ingesteld, dat zij ook als buitenspelers functioneren.
Belangrijk voor de linker- en rechter middenvelder:
Opnieuw, linksbenige spelers op links en rechtsbenige spelers op rechts.
De aanvallende middenvelders: Gaat de aanval niet via mijn flanken, dan gaat hij wel door het centrum -maar dat is logisch-. Daarom zijn de aanvallende middenvelders ook héél erg belangrijk. Ze voorzien de spits van steekpassen, ze maken driehoekjes en één-twee'tjes met de flankspelers, de spits en de andere aanvallende middenvelder en ze scoren zelf ook regelmatig van afstand, ondanks dat ze worden opgedragen om niet zo veel van afstand te schieten.
Belangrijk voor de aanvallende middenvelders:
De spits: De man waarom alles draait. Zit deze man niet in de wedstrijd, dan wordt het een drama. Heeft hij zijn dagje wel, dan zal de tegenstander het weten. Omdat er geen tweede spits is die hem kan aanvullen moet deze man eigenlijk alles kunnen wat je normaal van een complementair duo zou verwachten. Tevens is hij je wapen bij corners, daaruit zal hij ook ieder seizoen een aanzienlijk aantal doelpunten scoren.
Belangrijk voor de spits:
Behaalde resultaten:
Seizoen 2018/2019 KRC Genk door mijzelf
Seizoen 2012/2013 Romorantin door Mastarhh
Seizoen 2013/2014 Romorantin door Mastarhh
Nawoord
Klamp je niet té fel vast aan de screenshots. Eén of twee punten minder of zelfs een erg lage waardering voor een eigenschap die ik als belangrijk heb aangegeven, hoeft nog geen ramp te zijn. Probeer en experimenteer.
Heb altijd alle posities dubbel bezet met spelers die kwalitatief niet te veel verschillen van je basisspelers. Dit bespaart je veel leed bij blessures en schorsingen.
Vragen of suggesties? Laat gerust een reactie achter!