Houd je blessures onder controle in Football Manager: Deel 2

Heb je last van veel blessures in je team en kun je wel een paar tips gebruiken op dit gebied? Volg dan deze gids om je blessures in toom te houden en je concurrentie voor te blijven. Vandaag behandelen we het tweede deel. Voor deel klik hier.

De blessuregevoelige spelers beschermen
Ieder team heeft wel een paar spelers die vaker geblesseerd raken dan anderen. Dit kan het behoorlijk lastig maken om een vast basiselftal te gebruiken, vooral als het je beste spelers betreft. En het is al helemaal erg als meerdere spelers op dezelfde positie regelmatig uitvallen, waardoor je de formatie moet aanpassen of een speler moet inpassen op een voor hem ongemakkelijke positie.

Maar wat nu als je allerbeste spelers redelijk blessuregevoelig zijn? Dan loont het om deze zo goed mogelijk te beschermen tegen blessures. Beschermen wil zeggen dat je ze af en toe rust gunt of een licht trainingsprogramma geeft. Dit laatste kan ervoor zorgen dat ze minder blessures op de training oplopen. Misschien ontwikkelen ze nu niet zo snel als je zou willen, maar het verhoogt in ieder geval wel de kans dat ze fit zijn voor de belangrijke wedstrijden. Zorg er ook voor dat je zo’n speler direct wisselt als hij een lichte blessure in een wedstrijd opgelopen heeft, of misschien zelfs al bij een paar schoppen. Dit kan voorkomen dat de blessure verergert. En als ze net terugkomen van een blessure, geef ze dan een paar extra dagen rust.

Een andere belangrijke factor in het beschermen van je speler, is goed nadenken over de instructies die je ze meegeeft over de tegenstander, omdat dit bepaalt hoe ze zich kunnen gedragen tegenover sommige andere spelers. Als je bijvoorbeeld een blessuregevoelige speler harde tackles laat maken, verhoogt dit ook zijn eigen kans op een blessure, omdat hij met meer overgave het duel in zal gaan. Gebruik deze instructie dus alleen bij de spelers van de tegenstander die koste wat het kost tegengehouden moeten worden.

Deze simpele maar doeltreffende maatregelen kunnen een groot verschil maken in een seizoen; kwetsbare spelers vereisen nu eenmaal net dat beetje extra zorg.

Goede vervangers regelen in het geval van een blessuregolf
Het is altijd belangrijk om, welk team je ook onder je hoede hebt, goede vervangers voor je basisopstelling te hebben om goed voorbereid het seizoen in te gaan. Dit geldt dubbel zo veel voor clubs die op een hoog niveau acteren en daardoor misschien wel zestig wedstrijden in een jaar spelen.


Een goed gevulde reservebank is altijd handig. Foto door Jason Bagley.

Een oplossing hiervoor is om altijd tenminste twee spelers voor één positie te hebben, vooral als je twee of drie wedstrijden per week speelt. Dit kan je belangrijkere spelers de gelegenheid geven om af en toe een paar dagen rust te pakken. Het kan echter soms zo zijn dat je budget simpelweg niet toereikend is om je twee spelers per positie te kunnen veroorloven. In dat geval loont het om zoveel mogelijk in je jeugdopleiding te investeren, waardoor je altijd wel een jeugdspeler kunt inpassen, mocht het nodig zijn.

Het is ook belangrijk om veelzijdige spelers te hebben die op meerdere posities goed uit de voeten kunnen. Vooral als je krap bij kas zit, kan het lonen om spelers te hebben die op meerdere plaatsen inzetbaar zijn, zodat je je kunt indekken in het geval van blessures op belangrijke posities. Als je wel veel geld hebt, kan het lonen om zoveel mogelijk spelers van hetzelfde niveau te hebben, zodat je team niet veel zwakker wordt in het geval van roulatie.

Het op tijd wisselen van spelers om blessures te voorkomen
Sommige spelers kunnen gewoonweg de volle negentig minuten van een wedstrijd niet aan, of ze nu volledig fit zijn of niet. Aangezien je in bijna iedere competitie slechts drie wisselspelers per wedstrijd mag gebruiken, kan dit een frustrerend gegeven zijn. Daarom wordt hier zo goed mogelijk uitgelegd hoe je effectief kunt wisselen om blessures te voorkomen, terwijl je tegelijkertijd je team zo min mogelijk verzwakt.

Dit onderwerp wordt in zes verschillende categorieën verdeeld, afhankelijk van de club waarvan je coach bent en van de situatie waarin je verkeerd.

Scenario 1: Kleine club, grote competitie, onbelangrijke wedstrijd
Het eerste voorbeeld is als je coach bent van Crystal Palace in de Premier League. Je strijdt tegen degradatie. Stel dat je een bekerwedstrijd speelt tegen Burton Albion. Omdat je je vooral zult willen richten op de Premier League, kun je het je hier best veroorloven om een B-elftal op te stellen.

In dit geval zal het verstandig zijn om je reservespelers de gehele wedstrijd te laten spelen, tenzij hun fitheid zeer laag is. Gebruik alleen een basisspeler in een wedstrijd om hem na een blessure weer klaar te stomen voor het echte werk, maar laat hem bij voorkeur alleen invallen.

Scenario 2: Kleine club, kleine competitie, onbelangrijke wedstrijd
Stel dat je een kleine club onder je hoede hebt en je speelt een bekerwedstrijd tegen een team van vergelijkbaar niveau als je eigen (bijvoorbeeld Tranmere Rovers tegen Rochdale). Ondanks dat deze wedstrijd in principe onbelangrijk is, kan een bekercompetitie veel opleveren voor een kleine club. Het is dus belangrijk om een paar reservespelers in te passen, maar de rest aan te vullen met je beste spelers.

Uiteindelijk zal het resultaat van deze wedstrijd echter weinig invloed hebben op je positie als coach, dus als één van je betere spelers al vrij moe is en redelijk blessuregevoelig, wissel hem dan meteen voor een reservespeler.

Scenario 3: Grote club, grote competitie, onbelangrijke wedstrijd
Beeld je nu in dat je een club bent als Paris Saint-Germain. Je bent de beste club van de nationale competitie, maar nu speel je een bekerwedstrijd tegen een middelmatige tegenstander (bijvoorbeeld Guingamp). De bekercompetitie is niet de meest belangrijke, maar als grote club wil je natuurlijk alles winnen wat er te winnen valt, dus gebruik je dezelfde soort opstelling als in scenario 2 (niet je beste elftal, maar toch een aantal belangrijke spelers).

Het is zeer belangrijk om in ieder geval je allerbelangrijkste spelers te sparen, vooral als je ook nog in de race bent voor de Champions League. Als een belangrijke speler zich dus niet helemaal fit voelt tijdens een wedstrijd, wissel hem dan meteen. Dit is ook goed voor het moraal, omdat je belangrijke speler dan fit is voor de wedstrijden waarin veel op het spel staat, terwijl je reservespeler ook blij is met zijn speeltijd.


Er staan drie wissels klaar, wie gaan eraf? Foto door Philippe Agnifili.

Scenario 4: Kleine club, kleine competitie, belangrijke wedstrijd
Stel dat je weer Tranmere coacht, maar nu speel je een belangrijke play-offwedstrijd voor promotie, tegen bijvoorbeeld Luton Town. Dit is natuurlijk het moment waar je het hele seizoen voor gewerkt hebt, dus wil je je beste spelers allemaal opstellen.

Maar wat nu als één van hen niet meer helemaal fit is? Normaal moet je een goede wisselspeler in kunnen passen, vooral als de wedstrijd al bijna is afgelopen en de wissel dus niet al te veel gevolgen zal hebben. Maar aangezien dit de laatste wedstrijd van het seizoen zal zijn, zal een blessure, tenzij zeer ernstig, niet al te veel gevolgen voor je hebben. Normaal gesproken is hij weer fit als het volgende seizoen begint. Maar als je in het midden van het seizoen zit en de wedstrijd is toch belangrijk, aarzel dan niet om je wisselspeler in te brengen.

Scenario 5: Kleine club, grote competitie, belangrijke wedstrijd
Beeld je nu weer in dat je Crystal Palace bent. Het is halverwege het seizoen en je speelt tegen een concurrent om degradatie te voorkomen. In dit geval doe je er goed aan om je beste team het veld in te sturen, omdat een goed resultaat op deze tegenstander je in een gouden zetel kan brengen in de strijd tegen degradatie.

Maar als een belangrijke speler niet meer zo fit is, haal hem er dan af en zet er een verdedigend alternatief voor in de plaats. Pas eventueel je tactiek aan om er zeker van te zijn dat je niets meer weggeeft. Als deze belangrijke speler een aanvaller was, dan zullen je kansen op een doelpunt drastisch afnemen. Dus tenzij de huidige stand een hevig verlies voor je zal opleveren, kun je het beste de huidige stand proberen vast te houden. Misschien dat een andere aanvaller toevallig nog een doelpunt voor je maakt. Als je belangrijke speler een verdediger was, kun je misschien het beste een nieuwe verdediger inbrengen.

Scenario 6: Grote club, grote competitie, belangrijke wedstrijd
Dit is het moment waarvan je droomt: de Champions League-finale. Hier heb je maanden of zelfs jaren naar toegewerkt, dus wil je koste wat het kost je belangrijkste spelers opstellen. En dan slaat het noodlot toe: een belangrijke speler verliest zijn conditie en je enige optie is om hem te wisselen. In deze situatie moet je wel een wisselspeler inbrengen en hopen op het beste. Maar als zijn conditie afneemt en hij staat nog steeds aardig te ballen, neem dan vooral het risico om hem te laten staan. De Champions League is de competitie der competities, niets is belangrijker. Als je ooit een risico neemt, dan wel in deze wedstrijd.

In het volgende deel van deze gids lees je onder andere hoe je het beste met rustdagen kunt omgaan, hoe je je staf kunt gebruiken om blessures te voorkomen en het herstel van je spelers te versnellen.

Dit artikel is met toestemming vertaald door Platina32. Het origineel is afkomstig van FMScout en geschreven door Stam. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

CATEGORIEËN