Heb je last van veel blessures in je team en kun je wel een paar tips gebruiken op dit gebied? Volg dan deze gids om je blessures in toom te houden en je concurrentie voor te blijven. Speciaal geschreven voor Football Manager 2015.
Introductie
Blessures kunnen je Football Manager save-game aardig verpesten. Natuurlijk is het onmogelijk om blessures volledig te voorkomen (tenzij je cheats gebruikt), maar er zijn verschillende manieren om ze verminderd voor te laten komen. Het is belangrijk om je te realiseren dat er voornamelijk drie redenen zijn waarom je spelers een blessure kunnen oplopen.
Ten eerste is dat de blessuregevoeligheid van een speler. Hoewel dit eigenlijk een verborgen attribuut is van een speler, kan je technische staf je vertellen of een speler blessuregevoelig is of niet. Als je een speler hebt die heel gauw een blessure oploopt, is het waarschijnlijk het beste om snel afscheid van hem te nemen. Maar dit zullen we later in meer detail uitleggen.
De tweede reden is de training. Echte voetbalteams spenderen de eerste paar weken van het seizoen voornamelijk aan zware krachttraining. Zodra de competitie van start gaat, gaat de trainingsintensiteit (vooral van de krachttraining) weer omlaag, daar de teams 1 tot 3 wedstrijden per week zullen spelen. Hoe je met je training in het voorseizoen omgaat, is van cruciaal belang.
De derde reden is geluk. Toegegeven, hier valt weinig concreet aan te doen, maar er zijn wel degelijk een paar maatregelen die je kunt treffen om jezelf een paar goede opties te verschaffen en je zo in een zo goed mogelijke positie te manoeuvreren indien je te maken krijgt met blessures binnen je team.
Het verkopen van blessuregevoelige spelers
Een goede eerste taak als manager zou zijn om je selectie eens goed te bekijken en te overwegen of blessuregevoelige spelers het behouden waard zijn. Als een belangrijke speler een tijd lang niet kan spelen, kan dit je team ernstige schade toebrengen.
Spelers die snel een blessure oplopen hebben geen mogelijkheid om dat te verbeteren. Spelers die tot de meest optimale leeftijdscategorie behoren, welke van positie tot positie kan verschillen, zullen minder last hebben van hun blessuregevoeligheid. Als je staf opmerkt dat een speler snel geblesseerd kan raken, kun je dit negeren; maar als ze zeker van hun zaak zijn, zou je er misschien goed aan doen deze speler zo gauw mogelijk van de hand te doen.
Als je van plan bent zulke spelers te verkopen, is het goed om te letten op hun leeftijd en of ze op dat moment geblesseerd zijn. Spelers ouder dan een jaar of 28 of juist hele jonge spelers (onder 19) zullen hun waarde nog niet veel gezakt zien hebben, omdat ze nog een goede reputatie hebben waardoor veel clubs ze willen hebben of omdat ze nog geen zware blessures gehad hebben. Zo weet je zeker dat je de maximale waarde uit die spelers kunt halen. Daar komt bij dat spelers van deze leeftijd ook makkelijker te vervangen zullen zijn.
Merk wel op dat je een speler niet kunt transfereren als hij een blessure heeft, omdat hij de medische test van zijn nieuwe club niet zal doorstaan. Dus als je een blessuregevoelige speler wilt verkopen, zorg er dan voor dat hij geen wedstrijden speelt en geef hem een licht trainingsschema (of zelfs helemaal geen training). Natuurlijk is er niks mis met het gebruiken van sterspelers die enigszins gevoelig zijn voor een blessure, maar zorg goed voor deze spelers.
Thomas Vermaelen is een typisch voorbeeld van een blessuregevoelige speler. Foto: Paul Blank
Intensiteit van de training
Als je je spelers een zwaar trainingsprogramma geeft, gaat de conditie van je spelers sneller omlaag, wat meer blessures tot gevolg zal hebben. Het is een simpele regel, maar het is niet zo simpel om daarmee de trainingsbalans in je team te bewaren.
Tijdens de voorbereiding op het seizoen is het van groot belang om het uithoudingsvermogen van je spelers op te bouwen, zodat ze de rest van het seizoen zo goed mogelijk kunnen doorstaan. Dit kan je ook een paar blessures gedurende het seizoen besparen. Tussen de seizoenen door zullen je spelers op vakantie gaan of aan een internationaal toernooi deelnemen. Het is dus van groot belang om je spelers hierna weer op conditie te brengen. Het is goed om tijdens de seizoensvoorbereiding al je spelers te laten focussen op zware conditietraining tot ongeveer twee weken voordat de competitie van start gaat. Als sommige spelers nog steeds niet klaar zijn voor de competitie als die op het punt van starten staat, kun je hun persoonlijk trainingsniveau aanpassen totdat ze er wel klaar voor zijn. Zo kunnen ze rustig aan hun conditie werken totdat ze op hetzelfde niveau zitten als de rest van je selectie.
Aan het einde van een seizoen krijg je als manager ook de vraag hoe lang de voorbereiding op het volgende seizoen moet zijn. Een lange voorbereiding zal de attributen van een speler niet te ver laten zakken. Bij een korte voorbereiding zullen je spelers moeite hebben om hun conditie op niveau te brengen en zo een grotere kans op blessures hebben. Een goed hulpmiddel hierbij zijn vriendschappelijke wedstrijden; een stuk of twee per week zou goed genoeg moeten zijn. Zelfs als de competitie al van start is gegaan, kan het helpen vriendschappelijke wedstrijden te organiseren voor spelers die hun conditie nog niet op peil hebben gebracht.
Een goed trainingsschema is essentieel voor het fit houden van je spelers.
Rekening houden met fitheid bij je opstelling
Het is belangrijk goed te kijken naar de conditie van je spelers als je ze opstelt. Met het zakken van de conditie tijdens een wedstrijd, wordt de kans ook groter dat een speler een blessure op zal lopen. Het is handig om als regel te onthouden dat al je basisspelers een conditie moeten hebben van tenminste 90 procent. Een conditie onder die grens zal sneller zakken en daarmee de kans op blessures flink vergroten.
Wedstrijdfitheid wordt alleen beïnvloed door het spelen van wedstrijden en het trainen na een blessure. Het heeft een behoorlijk effect op de conditie van je spelers. Met een lage wedstrijdfitheid zal een speler zijn conditie sneller zien zakken, wat het risico op blessures laat toenemen. Als regel zou je hier kunnen hanteren dat een speler tenminste 80 procent wedstrijdfitheid moet hebben om in je basis te mogen staan en je van plan bent hem de volledige wedstrijd te gebruiken. Met spelers die een wedstrijdfitheid van lager dan 70 procent hebben, moet je goed uitkijken, want die spelers hebben een grotere kans om geblesseerd te raken. Om de wedstrijdfitheid van een speler op te krikken, is het handig om ze wedstrijden in het tweede elftal te laten spelen of ze te laten invallen in het eerste.
Samenvattend is het dus goed om alleen spelers die tenminste een conditie van 90 procent en een wedstrijdfitheid van 80 procent hebben op te stellen, vooral als je trainingsfaciliteiten van een laag niveau zijn en je veel wedstrijden moet spelen.
Bij je opstelling is het natuurlijk ook van belang er rekening mee te houden of een wedstrijd belangrijk is of niet. Negen van de tien besturen waarvoor je zult werken vinden een bekercompetitie niet heel belangrijk. Deze wedstrijden zou je dus kunnen gebruiken om je eerste elftal wat rust te gunnen als hun conditie niet op peil is. Gebruik in hun plaats bijvoorbeeld jonge talenten. Andere wedstrijden die je zou kunnen gebruiken om je eerste elftal rust te geven, zijn bijvoorbeeld Europese groepswedstrijden na plaatsing voor de volgende ronde en competitie- en bekerwedstrijden tegen zwakke tegenstanders. Houd echter wel rekening met fans die kunnen gaan protesteren na uitschakeling omdat je een zwakker team hebt opgesteld, wat op zijn beurt ook weer een negatief effect op je spelers zal hebben.
Een handig ezelsbruggetje bij het bepalen van je opstelling, is de sterrenbeoordeling van je assistent te gebruiken en vervolgens voor iedere 10 procent onder de 100 een halve ster ervan af te trekken. Stel bijvoorbeeld dat Mesut Özil 4 sterren van de assistent krijgt en Santi Cazorla 3,5. Als ze beiden een conditie van 80 procent hebben zou je ze een sterrenbeoordeling van respectievelijk 2 en 1,5 kunnen geven. Als je tegelijkertijd Tomas Rosicky met een sterrenbeoordeling van 3 en een conditie van 99 procent hebt, is het waarschijnlijk het beste om hem op te stellen en Özil of Cazorla in te laten vallen.
De wedstrijdfitheid van een speler kan zijn conditie gedurende de wedstrijd snel laten zakken (wat het risico op blessures laat toenemen). Daarom is het het beste om een speler die net terug is van een blessure niet meteen op te stellen. Laat hem eerst eens een wedstrijd of vijf invallen zodat hij zijn wedstrijdfitheid kan opbouwen. Bij een lange blessure kun je zelfs denken aan een (korte) verhuurperiode.
Tot slot is het belangrijk om op meer dan één formatie voor je basisopstelling te trainen. Als een speler niet beschikbaar is of een lage conditie heeft en je hebt geen directe vervanger klaar, kan het zeer handig zijn om een andere opstelling te gebruiken, zodat je er zeker van bent dat al je spelers op een voor hun natuurlijke positie spelen. Het is het beste om spelers op hun eigen positie te laten spelen in plaats van vast te houden aan een formatie waarin niet iedereen op zijn eigen positie speelt.
Daarmee komen we aan het einde van deel één. In het volgende deel van deze gids lees je onder andere hoe je je blessuregevoelige spelers het beste beschermt, hoe je goede vervangers kunt regelen als je tegen een blessuregolf aanloopt en hoe je je wisselstrategie kunt gebruiken om blessures te voorkomen.
Dit artikel is met toestemming vertaald door Platina32. Het origineel is afkomstig van FMScout en geschreven door Stam. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.