Hoe verbeter ik de jeugdinstroom in Football Manager

mu-standaard-strategiegidsen-kleinVele virtuele managers blijven zich maar afvragen waarom er uit de jeugdopleiding van hun club maar geen nieuwe Messi of Cristiano Ronaldo opstaat. Hoewel steeds meer mensen geïnteresseerd lijken te zijn in hoe de jeugdopleiding in elkaar steekt en hoe deze betere newgens kan afleveren, lijken ook vele mensen het hier aardig lastig mee te hebben. Buiten het feit dat het een enorme voldoening geeft om een enorm talent in jouw jeugdelftal te verwelkomen, is het natuurlijk ook financieel gezien erg aantrekkelijk om ieder jaar weer een aantal spelers met potentie terug te zien tussen de jeugdexponenten. Door middel van deze gids willen we iedere Football Manager op weg helpen om een exceptionele jeugdopleiding neer te zetten, die jaar na jaar potentiële topspelers kan afleveren.

Een selectie van spelers uit eigen jeugd, ieder jaar weer een aantal talentvolle spelers.
Een selectie van spelers uit eigen jeugd, ieder jaar weer een aantal talentvolle spelers.

Factoren met invloed

Er zijn een aantal factoren waarover een club moet beschikken om een constante en kwalitatief goede jeugdinstroom te krijgen. Deze factoren staan geen van allen op zichzelf, dus aan bijvoorbeeld alleen een goede Hoofd Jeugdopleding heb je niets. Welke factoren zijn nou daadwerkelijk van belang en wat voor een invloed hebben deze nou eigenlijk op de kwaliteit van de jeugdinstroom?

Laten we beginnen bij het begin. De echt grote talenten worden vaak al op zeer jonge leeftijd bij de plaatselijke FC weggehaald om deel te nemen aan de academie van een professionele voetbalclub. Dit wordt ook wel de jeugdwerving of het jeugdscoutingnetwerk genoemd. Hoe beter de waardering van je de jeugdwerving is, des te groter is het gebied waarin wordt gezocht naar nieuwe, talentvolle pupillen. Krijgt jouw jeugdwerving bijvoorbeeld een vijf, dan wordt er alleen lokaal gezocht naar nieuwe talenten. Als de jeugdwerving de hoogst haalbare waardering krijgt (20, uitstekend), zoekt de club wereldwijd naar jongens die aan de jeugdopleiding mogen deelnemen. Tevens vergroot een goede jeugdwerving de kans op een hoog potentieel niveau van nieuw gegenereerde spelers.

Het Hoofd Jeugdopleiding (of de persoon die jij hebt ingesteld als verantwoordelijke voor de jeugdopleiding) is een belangrijk persoon in het bepalen welke type spelers er zullen doorkomen bij de jeugdinstroom. Let op zijn voorkeursformatie, omdat het aannemelijk is dat hij spelers zal zoeken die in dit systeem passen. Zijn persoonlijkheid is een ander belangrijke eigenschap omdat hij probeert spelers binnen te halen met een vergelijkbaar karakter. Ik probeer altijd stafleden te vinden die de volgende persoonlijkheid hebben: Model Prof, Professioneel, Resoluut, Vastberaden of Redelijk Vastberaden. De persoonlijkheid van een speler is heel belangrijk voor het bepalen van de snelheid waarmee hij zich ontwikkeld.

hoofd-jeugd

Een goede hoofd jeugdopleiding beschikt over goede beoordelingskwaliteiten, kan goed omgaan met jeugdspelers en heeft een zeer positieve persoonlijkheid.

Nadat het Hoofd Jeugdopleiding zijn talenten heeft gevonden en deze zijn binnengehaald door de jeugdwerving, komen deze jongens terecht in de jeugdopleiding. Deze jeugdopleiding doorlopen ze voordat ze terecht komen in je jeugdelftal. Tijdens deze opleiding krijgen ze al professionele trainingen en scholing. De jeugdopleiding wordt gebruikt als ‘trainingscentrum’ voor jouw jeugdspelers. Hoe beter deze faciliteit is, hoe hoger de kwaliteit van de trainingen zal zijn. Een goede jeugdopleiding zal je jeugdspelers helpen om zich meer en sneller te ontwikkelen.

Ook de jeugdtrainers hebben invloed op de jeugdinstroom. Dit komt omdat de jeugdcoaches zich ook bemoeien met de jeugdopleiding. Zij geven tenslotte de training aan deze jonge talenten, ook als ze nog niet in het jeugdteam zitten! Hoe beter je jeugdtrainers zijn, des te meer effect zullen ze hebben op de ontwikkeling van je spelers. Dit komt omdat goede trainers een betere training geven ook aan de talenten die nog in moeten stromen. Ook de persoonlijkheden van de jeugdtrainers zijn van belang. Een positief karakter kan de ontwikkeling van een talent enorm beïnvloeden en ook zijn jonge spelers vaak geneigd om karaktertrekken van hun begeleiders over te nemen. Het is bewezen dat het karakter van een talent de meest invloedrijke eigenschap is voor het verloop van zijn ontwikkeling.

Als laatste is je jeugdaccommodatie aan de beurt. Talenten die nog in de opleiding zitten, maken ook gebruik van de jeugdaccommodatie. Het is dus logisch dat als je dit goed voor elkaar hebt, dit ervoor zorgt dat ze beter kunnen trainen en het huidige vermogen (CA) van je nieuwe spelers hoger zal zijn. Eigenlijk is de jeugdaccommodatie het trainingscomplex van spelers voordat ze gegenereerd worden als 14/15 jarigen.

De faciliteiten in combinatie met de jeugdstaff zijn uiterst belangrijke factoren voor het produceren van talent.
De faciliteiten in combinatie met de jeugdstaff zijn uiterst belangrijke factoren voor het produceren van talent.

Overige factoren

Naast de factoren waaraan je kunt werken, zijn er ook een aantal factoren waaraan je minder kunt veranderen. Zo speelt bijvoorbeeld in welk land je club actief is een rol. In Brazilië is de kans op een wereldklasse newgen vele malen groter dan in bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Stel je neemt de rijkste club in de wereld met de beste faciliteiten en het coachingteam en plaatst deze in Groenland, verwacht je dan dat zij continu gouden generaties spelers zullen ontwikkelen?

Ook de reputatie van de competitie waarin de club actief is, speelt een kleine rol en zelfs de reputatie van jou als manager kan een invloed hebben. Ook valt mij op dat na een succesvol seizoen, de kans op een groot talent een stuk groter is geworden maar dit zijn slechts mijn eigen aannames.

Het blijft natuurlijk altijd een loterij en zelfs bij de grootste clubs ter wereld komt er niet elk seizoen een nieuwe Messi om de hoek kijken. Je moet een hoop geluk hebben om een écht wonderkind te genereren, maar met de bovenstaande factoren in je achterhoofd waaraan gewerkt kan worden, vergroot je de kans aanzienlijk om ieder seizoen iets leuks de virtuele voetbalwereld in te slingeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here