Hoe speel jij FM: xPeejay

HomeFootball Manager 2021Hoe speel jij FM: xPeejay

Auteur

Datum

Categorie

In hoe speel jij FM vragen wij om de week een forumlid om een aantal vragen en stellingen te beantwoorden over Football Manager. Welk type FM spelers zijn er allemaal actief op het forum? Wordt er voornamelijk met ‘Lower League Management’ teams gespeeld, worden spelers opgeleid om voor veel geld door te verkopen, of wordt er voor de makkelijke weg gekozen, door voor een team met veel financiële mogelijkheden te kiezen? Alles is mogelijk en wij proberen er achter te komen hoe er in de community FM wordt gespeeld. In deze editie voelen we forumlid xPeejay aan de tand.

Introductie

Forumnaam: xPeejay
Lid van het forum sinds: 24 november 2020.
FM ontdekt dankzij: Had vroeger wat kameraden die het speelde, ben er zo ingerold.
Eerste FM: FM11, daarna lang aan de kant geschoven maar door Covid heb ik het terug opgenomen.

Vragenlijst

Welke FM editie is jouw favoriet?
FM21 is naar mijn mening een mooie verbetering ten opzichte van vorig jaar, dus ik moet gaan voor de huidige editie.

Wat is je favoriete club in FM?
KRC Genk, de club waar ik sinds klein al voor support. Daarnaast beschikken ze ook over een sterke kern en een zeer goede jeugdwerking waardoor ze klaar zijn voor succes.

Wie is je favoriete speler in FM?
Zonder twijfel Kevin De Bruyne! Ik zag hem in zijn debuutjaar in Genk elk weekend spelen en vanaf dat moment is de liefde wel ontstaan en deze vertaalt zich ook virtueel in FM.

Wie is je standaard aankoop in FM 21?
Ik ben nog steeds met mijn eerste save in FM21 bezig, maar mijn favoriete aankoop tot nu toe is David Carmo van Braga.

Wat is je voorkeursformatie?
Mijn voorkeur gaat normaal gezien naar een 4-2-3-1, maar tegenwoordig ben ik ook wel fan van een 3-4-1-2. Ik ga meestal ook gewoon uit van de selectie die ik ter beschikking heb om zo de sterke punten er goed uit te laten komen.

Wat voor type FM speler ben jij? (bijvoorbeeld bouwer, nationalist, clubhopper)
Ik hou ervan om de club waar ik terechtkom een regelrechte Europese grootmacht te maken, met de focus op binnenlandse spelers aan trekken of eigen jeugd door te laten stromen.

Wat is je beste prestatie ooit in FM en in welke editie?
Het winnen van de Champions League met KRC Genk tegen Liverpool op FM21. Het was een zeer spannende wedstrijd die eindigde in 3-2. Het uitschakelen van Manchester City, Chelsea en Real Madrid in de rondes ervoor zorgde voor een prachtig traject.

Welke uitdaging zou je ooit nog in FM willen aangaan?
Ik zou graag eens de Pentagon of Hexagon challenge willen doen, om zo toch eens uit het vertrouwde Europa te gaan. Dit combineren met een journeyman en ik ben uren zoet denk ik.

Wat zou je ooit nog in FM willen zien dat er nu nog niet in zit?
Ik zou het wel tof vinden mochten er echte sponsors in het spel zitten die we dan ook kunnen terugvinden op de kits van de ploegen. En dat deze kits elk jaar ook zouden veranderen. Ook het realistischer maken van de gezichten van newgens zou voor mij een leuke toevoeging zijn.

Welke verbetering in FM 21 ten opzichte van FM 20 vind je het beste?
De match engine heeft een zeer goede verbetering gehad. Daarnaast zijn er ook leuke features toegevoegd zoals het makkelijk wisselen tijdens wedstrijden of de verschillende opties qua het toespreken van je speler(s).

Stellingen 

Behaalde prestaties: delen in United / delen in Verhalen
Ben al heel wat tijd bezig met mijn novelle Geboren en getogen. Dat is ook de eerste keer dat ik me aan zoiets waag. Het was voor mij puur een test om te kijken of ik me amuseer door zo mijn updates te delen en heb er nog geen seconde spijt van!

Oefenwedstrijden: zelf / overlaten aan assistent
Deze doe ik altijd zelf. Om zo verschillende formaties en instructies uit te proberen en iedereen genoeg minuten te geven.

Persconferenties: zelf / overlaten aan assistent
Vraag me niet waarom, is eigenlijk gewoon een gewoonte geworden. Na ze een x-aantal keer te doen ben je er ook met een halve minuut door.

Scouting: zelf / overlaten aan hoofd scouting
In-game laat ik het standaard door het hoofd scouting doen, maar ik heb aan het begin van elk seizoen wel altijd een paar dingen die ik overloop. Zo ga ik altijd kijken in de jeugdelftallen van de betere landen en bepaalde clubs over heel de wereld. Van daaruit kan ik vaak talentjes vinden die voor een spotprijs op te halen zijn.

Speelwijze: aanvallend / verdedigend
De focus ligt voor mij steeds op het aanvallend voetbal met de voorkeur op het Tiki-taka van Barcelona in zijn glorietijd. Toch ben ik niet vies om tegen grotere ploegen of op het einde van belangrijke wedstrijden de knop om te draaien en puur op resultaat te spelen.

Staf: de best mogelijke opties / mensen met een verleden bij de club
Dit is iets waar ik eigenlijk zelf veel te weinig mee bezig ben. Ik behoud meestal de staf die er op dat moment is, tenzij er echt toevoegingen moeten gebeuren. Als dit het geval is zie je me toch wel rechtstreeks tussen het favoriete personeel, de iconen of de legendes van die club kijken.

Tactiek: gedownload / zelf gecreëerd
Bezig zijn met de tactiek is het belangrijkste van heel het spelletje. Ik ben van mening dat het bijna verplicht is om zelf iets op poten te zetten. Wat ik wel doe is soms een gedownloade tactiek openen, puur om te zien hoe de maker bepaalde insteken geeft en hoe ze het resultaat beïnvloeden.

Trainingen: zelf / overlaten aan assistent
Met de algemene trainingen hou ik me totaal niet bezig. De individuele doe ik wel zelf om zo te zorgen dat ik elke speler naar mijn hand zet (voor zover het mogelijk is natuurlijk).

Transferbeleid: eerst op de transfermarkt kijken / eerst in eigen jeugd kijken
Eerst in de eigen jeugd kijken is voor mij toch wel “the way to go”. Mocht ik van mening zijn dat het gewenste niveau niet te vinden is in de eigen jeugdafdeling, ga ik op zoek naar een speler uit eigen land om de kern te vervoegen. Hoe jonger de speler, hoe beter zeg ik altijd. Maar een iets oudere speler halen die al een historie bij je club heeft is ook altijd prachtig om te doen!

Wedstrijdbesprekingen: zelf / overlaten aan assistent
Ik moet bekennen dat ik meestal gewoon de optie aanduid die de assistent voorstelt dus in principe kan je het teamwerk noemen.

Wedstrijden: kijken in 3D / kijken in 2D
Kijken in 3D is voor mij toch dat tikkeltje extra wat ik nodig heb. Het visuele aspect is voor mij altijd belangrijk, dus ook in deze kwestie.

Afsluitende tip(s)

Welke afsluitende tip(s) zou jij nog willen meegeven aan je mede forumleden?

– Om te starten zou ik willen meegeven dat je naar mijn mening het meeste plezier haalt uit je saves als je er echt mee bezig bent. Zoek de wereld af naar leuke spelers, investeer tijd in jouw perfecte formatie, laat jouw ploeg spelen zoals jij dat wilt. Maar vergeet je niet aan te passen aan de kern die je hebt. Iedereen heeft zijn filosofie over hoe dat voetbal gespeeld moet worden, probeer deze gedachte om te zetten naar iets moois.

– Praat met soortgenoten. Zit je ergens in jouw save vast of gaat het niet zoals je wilt, spreek dan iemand aan of vraag hulp. Mensen met soortgelijke ervaringen kunnen zorgen dat je neus weer in de juiste richting staat en dat je wel weer positief ertegenaan kijkt. Zie je dat iemand echt zotte resultaten haalt en ben je benieuwd hoe hij of zij dat voor elkaar krijgt? Stuur een berichtje en hoor eens hoe die persoon dat gedaan heeft. Zo kan je deze dingen implementeren en leer je zelf ook bij.

Andere artikelen in de serie Hoe speel jij FM?

MNie
Bingbangboem
Neva
Nom de Guerre
V-Traxx

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen