Hoe speel jij FM: V-Traxx

HomeFootball Manager 2021Hoe speel jij FM: V-Traxx

Auteur

Datum

Categorie

In hoe speel jij FM vragen wij om de week een forumlid om een aantal vragen en stellingen te beantwoorden over Football Manager. Welk type FM spelers zijn er allemaal actief op het forum? Wordt er voornamelijk met ‘Lower League Management’ teams gespeeld, worden spelers opgeleid om voor veel geld door te verkopen, of wordt er voor de makkelijke weg gekozen, door voor een team met veel financiële mogelijkheden te kiezen? Alles is mogelijk en wij proberen er achter te komen hoe er in de community FM wordt gespeeld. In deze editie voelen we forumlid V-Traxx aan de tand.

Forumnaam: V-Traxx
Lid van het forum sinds: 2 januari 2008.
FM ontdekt dankzij: een ander forum.
Eerste FM: FM 2007.

Vragenlijst

Welke FM editie is jouw favoriet?
De Football Manager die het meest vooruit gegaan is vond ik tot nu toe FM20. Nadat FM met de 3D Engine kwam, is dit de eerste FM waarvan ik niet het gevoel had dat het een overgangseditie was zoals FM18 en FM19.

Wat is je favoriete club in FM?
Mijn favoriete club in FM is uiteraard OH Leuven. Sinds FM14 is dit mijn vaste jaarlijkse game die ik opstart. Na wat wilde saves die ik dan tussendoor start, keer ik toch steeds weer terug.

Wie is je favoriete speler in FM?
Moeilijke vraag, vermits ik bij OHL vaak moet kijken naar vrije spelers of aflopende contracten. Als ik deze editie zou moeten kiezen, dan neem ik Kristiyan Malinov. Het is een speler waarvan ik zelf, zowel in het echt als in FM, van geschrokken ben hoe goed hij wel is. Hij is al 26 jaar en dan verbaast het me nog meer dat deze jongen nooit op de radar heeft gestaan van andere clubs in de Benelux.

Kleine kanttekening, je moet wel een back-up voorzien want het is een kaarten pakker.

Wie is je standaard aankoop in FM 21?
Standaard aankopen doe ik niet vaak. Ik kijk vooral naar spelers die beschikbaar zijn voor weinig geld en die passen in mijn manier van spelen. Naar namen kijk ik amper, tenzij dat het mij ook voordeel kan opleveren in verband met merchandising en dergelijke.

Wat is je voorkeursformatie?
Mijn ploegen beginnen steeds met een 4-3-2-1 met de punt in het middenveld naar achter. Ik speel graag met een CVM die rust kan geven voor de verdediging. Al hangt het ook af van de tegenstander of ik niet eerder kies voor een AMC of soms zelfs twee spitsen.

Jammer genoeg heeft de AI van FM nog geen machine learning, waardoor ik wel vaak het gevoel heb dat je met dezelfde tactiek enkele jaren kan doorgaan. Waar de systemen van Guardiola en Klopp in de loop der jaren toch ook zijn gekraakt.

Wat voor type FM speler ben jij? (bijvoorbeeld bouwer, nationalist, clubhopper)
Als je start met OHL ben je altijd een bouwer. Ik vind het ook heel moeilijk om de club te verlaten als je net alle puzzelstukjes hebt gelegd. Tijdens deze games probeer ik zoveel mogelijk eerst de Belgische markt af te schuimen, maar dat mag niet primeren boven het financiële.

Wat is je beste prestatie ooit in FM en in welke editie?
Mijn beste prestatie dateert van FM20 waar ik na negen jaar OHL naar de Champions League overwinning heb kunnen brengen. Dit was mij in de eerdere edities met OHL nog niet gelukt.

Welke uitdaging zou je ooit nog in FM willen aangaan?
Momenteel ben ik met de researchers van België aan het kijken voor een overhaul van OHL in FM, de meeste aanpassingen zullen toch pas gebeuren in FM22. Als dit allemaal goed loopt zou ik wel eens de “Geef de jeugd een kans” uitdaging met OHL willen aangaan.

Wat zou je ooit nog in FM willen zien dat er nu nog niet in zit?
De grootste verandering die ik zou willen zien in FM is hoe FM omgaat met het “multi club ownership” principe. Op dit moment is het spel gebaseerd op “one owner, one club”, maar in het echt zijn er momenteel al diverse eigenaars met meerdere clubs. Hier zijn Leicester City en OHL een voorbeeld van en ik hekelde mij er enorm aan dat Paul Balsom bijvoorbeeld twee keer in het spel zat, omdat hij zowel bij Leicester als Leuven tewerkgesteld was.

Daarnaast zou ik ook graag de greenkeepers in het spel willen zien. Momenteel wordt dit bepaald aan bepaalde weersomstandigheden zoals temperatuur, maar ik kan vijf seizoenen spelen op dezelfde grasmat.

Welke verbetering in FM 21 ten opzichte van FM 20 vind je het beste?
De meest aangename verrassing vind ik de toevoegingen in de 3D Match Engine. De schoten van de aanvallers en reddingen van de doelman lijken niet meer allemaal stereotiep.

Stellingen 

Behaalde prestaties: delen in United / delen in Verhalen
Prestaties deel ik liever in verhalen. Ik vind het ook leuk om zo andere prestaties van andere forumleden te lezen, het voegt iets toe aan het geheel.

Oefenwedstrijden: zelf / overlaten aan assistent
Ik speel al mijn oefenwedstrijden zelf, omdat ik vaak kijk naar de positionering van ons team als dat van de tegenstander.

Persconferenties: zelf / overlaten aan assistent
De persconferenties doe ik allemaal zelf, al moet ik toegeven dat het na twee seizoenen wel verveelt.

Scouting: zelf / overlaten aan hoofd scouting
Beide in dit geval. In het begin van mijn games zit ik meestal opgescheept met wat mindere scouts en laat ik mijn hoofd scouting zijn ding doen. Later in de game neem ik dit dan over wanneer ik deze kan uitbreiden.

Speelwijze: aanvallend / verdedigend
Aanvallend, zonder twijfel. Een wedstrijd verdedigend beginnen heb je sowieso verloren.

Staf: de best mogelijke opties / mensen met een verleden bij de club
Vermits OHL nog geen rijke geschiedenis heeft is dit een makkelijke. Ik wil het beste van het beste, maar ex-spelers die bij mij afzwaaien en waar ik wel potentieel in zie zet ik in mijn jeugdteams.

Tactiek: gedownload / zelf gecreëerd
Veelal begin ik van mijn standaardformatie 4-3-2-1 en test ik wat instructies uit. Waarbij ik het zeker niet nalaat om ook eens te kijken bij andere tactieken wat ik daaruit kan meenemen. Al download ik af en toe ook eens een tactiek en daar is niets mis mee. In het echt zijn er ook trainers die tactieken overnemen van andere trainers.

Trainingen: zelf / overlaten aan assistent
Beide. De algemene training laat ik over aan mijn assistent en hier en daar voeg ik wel wat toe, zoals trainen op standaardsituaties en team buildings. De individuele trainingen bekijk ik zelf.

Transferbeleid: eerst op de transfermarkt kijken / eerst in eigen jeugd kijken
Ik probeer zoveel mogelijk eigen jeugd mee te nemen in mijn eerste team. De voorbije jaren was dat met Leuven wat moeilijker vanaf het begin, maar sinds dit jaar is er toch wat meer weelde.

Wedstrijdbesprekingen: zelf / overlaten aan assistent
De wedstrijdbesprekingen doe ik eigenlijk niet, ik vind het zelf een verwarrende kwestie. Vermits je vaak je eigen instructies gaat tegenspreken.

Wedstrijden: kijken in 3D / kijken in 2D
De Match Engine is de laatste twee versies toch fel verbetert op vlak van positionering van de spelers, dat ik vooral in 3D kijk.

Afsluitende tip(s)

Welke afsluitende tip(s) zou jij nog willen meegeven aan je mede forumleden?
– Besteed voldoende tijd aan je standaardsituaties, deze FM (tot nu toe) heeft het moeilijk met het incalculeren van bijvoorbeeld een lange inworp. Iemand met een 9 voor inworpen werpt deze nog altijd een half veld over. De standaardsituaties leveren punten op in FM21.

– Op voorgaande tip bouwend; las trainingsmomenten op je hoekschoppen en vrije trappen regelmatig in, het loont!

– Geniet vooral van elke game die je opstart. Ook al gaat het minder goed of word je zelfs ontslagen, misschien heb je dan wel een speler of staflid ontdekt die je in een latere game nog wel eens kan gebruiken.

Andere artikelen in de serie Hoe speel jij FM?

Michiel RAFC (Winnaar MU Lockdown Cup)
van der Water
Rossini’
Nummerke10
mattihamstra

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen