Hoe speel jij FM: Nummerke10

HomeFootball Manager 2021Hoe speel jij FM: Nummerke10

Auteur

Datum

Categorie

In ‘hoe speel jij FM’ vragen wij om de week een forumlid om een aantal vragen en stellingen te beantwoorden over Football Manager. Welk type FM spelers zijn er allemaal actief op het forum? Wordt er voornamelijk met ‘Lower League Management’ teams gespeeld, worden spelers opgeleid om voor veel geld door te verkopen, of wordt er voor de makkelijke weg gekozen, door voor een team met veel financiële mogelijkheden te kiezen? Alles is mogelijk en wij proberen er achter te komen hoe er in de community FM wordt gespeeld. In deze editie voelen we forumlid Nummerke10 aan de tand.

Introductie

Forumnaam: Nummerke10
Lid van het forum sinds: 11 november 2013, maar pas echt actief vanaf begin 2020.
FM ontdekt dankzij: Carrièremode op Fifa was te gemakkelijk en niet realistisch, toen FM gekocht in aanbieding bij de Intertoys.
Eerste FM: Ik dacht 2005.

Vragenlijst

Welke FM editie is jouw favoriet?
Pfoe lastig, misschien rond de periode van FM 2008-2011. Ook de versies van de afgelopen jaren heb ik ontzettend veel gespeeld weer. FM 19 het minste van de afgelopen 10 jaar.

Wat is je favoriete club in FM?
Tottenham Hotspur. Zij zijn dankzij FM mijn favoriete team geworden in real life, naast PSV. Ik zocht een team dat niet de druk had van een echte topclub, maar wel enkele topspelers. Tottenham voldeed aan dat profiel, hoewel dat sinds de komst van Pochettino wel is veranderd. Ze zitten nu dichter tegen de top aan, waardoor de uitdaging er sneller vanaf is.

Wie is je favoriete speler in FM?
Pfoe lastig, ik denk dat ik toch voor Ilsinho ga. Een Braziliaanse wingback die ook nog op 204 andere posities uit de voeten kon. In één van de FM’s was hij in balverlies een rechtsback en met balbezit een centrale of aanvallende middenvelder. Cuisance is ook een kandidaat, ik houd wel van dit soort spelmakers.

Wie is je standaard aankoop in FM 21?
Ik heb tot nu toe Normann Williamsen bij beide carrières gekocht, voor de rest heb ik nog geen echte standaardaankoop. Arezo doet het nu bij PSV ook erg goed en is ook een standaardaankoop natuurlijk. Moriba was een held in FM20, maar die heb ik nu nog niet gehaald.

Wat is je voorkeursformatie?
Komt vaak weer neer op 4-2-3-1. Vleugelspelers die naar binnen komen, overlappende backs en natuurlijk een nummer 10. Bij Tottenham begon ik met een asymmetrische 2-3-2-2-1, met vleugelbacks, een aanvallende middenvelder en een linksbuiten. Als ik een tactiek bouw kijk ik vaak naar de kwaliteiten van de beste spelers en daar probeer ik de tactiek omheen te bouwen. Op deze manier kon ik bij Tottenham spelers als Son, Kane en Alli op hun beste positie kwijt.

Wat voor type FM speler ben jij? (bijvoorbeeld bouwer, nationalist, clubhopper)
Bouwer, met nadruk op transfers. Ik vind het heerlijk om door te selecteren, jonge spelers te kopen, te verhuren en in te passen in het team om hen uiteindelijk weer te verkopen. Natuurlijk vind ik het geweldig als er een toptalent doorkomt uit de eigen jeugd, alleen dit is toch vrij zeldzaam.

Wat is je beste prestatie ooit in FM en in welke editie?
Ik denk de prestaties met Preston North End van FM20. Een middenmoter in de Championship opwerken naar de absolute wereldtop en uiteindelijk de stap maken naar een grotendeels Britse signatuur. In het verleden heb ik ook weleens met PSV de prijzenkast van Ajax geëvenaard en verbeterd, dat was ook een lekker gevoel.

Welke uitdaging zou je ooit nog in FM willen aangaan?
Pfoe, ik wil gewoon leuke carrières hebben. Of dat nou PSV, Tottenham of een team met een rijk verleden is. Ik vind het heel lastig om een club in de steek te laten dus misschien dat ik dat ooit ga proberen, maar ik ben erachter gekomen dat ik toch vaak weer met hangende pootjes terugkeer of stop met de carrière.

Wat zou je ooit nog in FM willen zien dat er nu nog niet in zit?
Wat meer persconferenties! Nee misschien wat realistischere contractonderhandelingen. In het echte leven duurt het soms maanden voordat een speler een nieuw contract tekent, in FM zijn de onderhandelingen altijd dezelfde dag afgelopen. Misschien ook leuk om de zaakwaarnemers wat invloedrijker te maken.

Welke verbetering in FM 21 ten opzichte van FM 20 vind je het beste?
Ik vind de xG en andere statistieken interessant en leuk geïmplementeerd. Als ik in de voorbereiding of aan het begin van het seizoen slechte resultaten behaal, of nipte zeges en de xG is gewoon goed, dan blijf ik toch vasthouden omdat ik weet dat de goals dan vanzelf moeten komen.

Stellingen 

Behaalde prestaties: delen in United / delen in Verhalen
Ik heb wel weer plannen voor een verhaal maar op dit moment deel ik mijn voortgang vooral in United.

Oefenwedstrijden: zelf / overlaten aan assistent
In het begin doe ik dit zelf, om een tactiek te testen. Als deze goed genoeg is laat ik het aan de assistent over, zodat ik in de voorbereiding de focus kan leggen op transfers en het samenstellen van een mooie selectie.

Persconferenties: zelf / overlaten aan assistent
De assistent is gewoon niet te vertrouwen. Ik ben zelf al amper te vertrouwen, omdat ik er wel snel doorheen klik en dan soms ineens een belofte heb gedaan aan een speler. Maar die assistent vertrouw ik al helemaal niet.

Scouting: zelf / overlaten aan hoofd scouting
De scoutingsopdrachten laat ik over aan mijn hoofd scouting, maar ik ga zelf wel ontzettend vaak teams langs bij bepaalde teams om te kijken of er iets interessants bij staat. Brazilië O20, Argentinië O20, landenteams van Ecuador, Chili, Noorwegen etc., ongelukkige spelers, spelers op de transferlijst en ga maar door.

Speelwijze: aanvallend / verdedigend
Ik speel uiteindelijk vaak voor topclubs dus dan wordt het vanzelf aanvallend.

Staf: de best mogelijke opties / mensen met een verleden bij de club
Het liefst een combinatie van beiden, maar we leven helaas niet in een ideale wereld. Kwaliteit staat wel voorop.

Tactiek: gedownload / zelf gecreëerd
Soms download ik een tactiek om te kijken hoe deze in elkaar zit qua pressing en spelersrollen, maar uiteindelijk vind ik het toch het leukst om zelf een tactiek in elkaar te zetten.

Trainingen: zelf / overlaten aan assistent
Individuele trainingen doe ik wel vaak zelf.

Transferbeleid: eerst op de transfermarkt kijken / eerst in eigen jeugd kijken
Ik geef jonge spelers kansen. Dus als er een groot talent in de eigen jeugd staat ga ik hiervoor geen vervanger halen op de transfermarkt, maar ik vind het handelen wel heerlijk. Als er een speler met drie sterren potentie in de jeugd zit en ik kan een speler met vier sterren potentie kopen dan doe ik dat.

Wedstrijdbesprekingen: zelf / overlaten aan assistent
Tenzij als het enkele keren fout gaat, dan grijp ik in en motiveer ik ze zelf wel.

Wedstrijden: kijken in 3D / kijken in 2D
Vind het een stuk beter geworden in 3D, dus sinds FM 2019 ben ik om wat dat betreft.

Afsluitende tip(s)

Welke afsluitende tip(s) zou jij nog willen meegeven aan je mede forumleden?
– Als je talentvolle spelers voor een lagere prijs wil halen, loop dan eens de nationale teams van Peru, Uruguay, Chili, Colombia etc. af. Ook landen uit de Balkan hebben vaak talenten die een fractie kosten van de spelers uit bekende voetballanden als Brazilië, Nederland en Spanje.

– Zet het individuele belang van een jonge speler voor die van het team. Ik verhuur soms spelers die ik zelf in principe al zou kunnen gebruiken. Door een volledig jaar als basisspeler groeien ze vaak meer door dan met vijf basisplaatsen en twintig invalbeurten. Het seizoen daarna heb jij er weer profijt van.

Andere artikelen in de serie ‘Hoe speel jij FM?’

mattihamstra

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen