Hoe speel jij FM: Nom de Guerre

HomeFootball Manager 2021Hoe speel jij FM: Nom de Guerre

Auteur

Datum

Categorie

In hoe speel jij FM vragen wij om de week een forumlid om een aantal vragen en stellingen te beantwoorden over Football Manager. Welk type FM spelers zijn er allemaal actief op het forum? Wordt er voornamelijk met ‘Lower League Management’ teams gespeeld, worden spelers opgeleid om voor veel geld door te verkopen, of wordt er voor de makkelijke weg gekozen, door voor een team met veel financiële mogelijkheden te kiezen? Alles is mogelijk en wij proberen er achter te komen hoe er in de community FM wordt gespeeld. In deze editie voelen we forumlid en podcast host Nom de Guerre aan de tand.

Introductie

Forumnaam: Nom de Guerre
Lid van het forum sinds: onder deze naam sinds 2010. Daarvoor ook onder diverse andere namen, sinds het begin eigenlijk wel.
FM ontdekt dankzij: Championship Manager zelfs. Uit een aanbiedingenbak van Bart Smit geplukt.
Eerste FM: CM Italia.

Vragenlijst

Welke FM editie is jouw favoriet?
01/02 of 03/04, al was het toen nog Championship Manager. Dat waren van die games waar je, als het eenmaal liep, op een dag of wat een seizoen kon afmaken.

Wat is je favoriete club in FM?
Haha, dat is echt een onmogelijke vraag. Ik heb zoveel mooie avonturen beleefd met zoveel verschillende clubs… Ik kan niet zeggen dat er echt één club mijn voorkeur zou krijgen. De club waar ik het meest mee gespeeld heb is overigens mijn eigen cluppie, Fortuna Sittard. Als ik moet kiezen, dan wordt het Fortuna.

Wie is je favoriete speler in FM?
Carl Laurie. Een Engelse D/DM/RLC van 16 jaar van Crewe Alexandra. Dit was CM3, denk ik. Voor zo’n beetje elke club haalbaar, overal inzetbaar achterin, goedkoop en hij groeide eigenlijk altijd uit tot een wereldtopper. In real life was het niet echt top, maar in die CM-versie was hij geniaal.

Wie is je standaard aankoop in FM 21?
Ik denk niet dat ik er echt eentje heb, maar anders zou ik wel Anel Ahmedhodzic van harte aanbevelen. Een sterke en snelle verdediger uit de Zweedse competitie, die ook op het allerhoogste niveau meekan.

Wat is je voorkeursformatie?
5-2-3-0 of 4-1-2-3-0.

Wat voor type FM speler ben jij? (bijvoorbeeld bouwer, nationalist, clubhopper)
Ik kan het denk ik allemaal wel. Ik speel meestal maar één save en die trek ik dertig á veertig jaar door, dus al die elementen komen in een save wel aan bod. Je gaat bouwen totdat je de beste club bent, dan ga je doorselecteren om alleen maar eigen jeugd op te stellen en als dat ook lukt, vertrek je naar de volgende club.

Wat is je beste prestatie ooit in FM en in welke editie?
Ik heb in FM15 of FM16 het WK gewonnen met Indonesië. Drie pogingen voor nodig gehad, dat was wel echt gaaf. Ik heb toen geprobeerd zoveel mogelijk Nederlands-Indonesische jongens over te halen om voor Indonesië te kiezen, dat leverde best een lekkere ploeg op. Een beetje wat je met Suriname of de Curaçao in deze FM ook zou kunnen bereiken.

Welke uitdaging zou je ooit nog in FM willen aangaan?
Ik ben ooit begonnen met iets wat ik de Ego-challenge noem. Ik wil op ieder continent een stadion hebben dat mijn naam draagt. Uiteraard allemaal binnen dezelfde save. Het is mij nog nooit gelukt.

Wat zou je ooit nog in FM willen zien dat er nu nog niet in zit?
Pfff… Ik kan je zo een hele waslijst geven, maar laten we eens voorzichtig beginnen. Als je xG invoert, ga dan met datzelfde bedrijf ook praten over xA of de packing-value van passes. Internationaal management moet ook nodig bijgewerkt worden. Daarnaast wil ik een targetman als aanvallende middenvelder kunnen opstellen. Het kan op een vleugel, het kan in de punt van de aanval, waarom niet als aanvallende middenvelder? Daarnaast vind ik de user interface van FM21 echt ruk.

Welke verbetering in FM 21 ten opzichte van FM 20 vind je het beste?
Ondanks een aantal glitches moet ik zeggen de match engine. Deze versie speelt gewoon soepeler.

Stellingen 

Behaalde prestaties: delen in United / delen in Verhalen
De ellenlange verhalen bewaar ik in het algemeen voor Strikerless, dus dan doe ik wat korte updates of fragmenten in United.

Oefenwedstrijden: zelf / overlaten aan assistent
De oefenwedstrijden zijn belangrijk om nieuwe tactieken te testen of nieuwe spelers in te passen. Dan wil ik wel zien wat er gebeurt.

Persconferenties: zelf / overlaten aan assistent
Dodelijk saai, vrijwel altijd dezelfde vragen en amper verschil tussen zelf doen of de assistent laten doen. Nou, dan weet ik het wel. Laat de assistent zijn salaris maar verdienen in de spotlight.

Scouting: zelf / overlaten aan hoofd scouting
Mijn scouts zijn alleen goed om attributen zichtbaar te maken, verder kunnen ze vrij weinig. Ik doe het wel zelf, thank you very much.

Speelwijze: aanvallend / verdedigend
Eigenlijk ligt het vooral aan de wedstrijd en ben ik vooral sterk in de omschakeling. We scoren vaak dus dan zal het wel aanvallend zijn.

Staf: de best mogelijke opties / mensen met een verleden bij de club
Het liefst allebei, maar kwaliteit boven sentimenteel gedoe. Bij gelijke kwaliteit telt een verleden bij de club natuurlijk wel zwaarder.

Tactiek: gedownload / zelf gecreëerd
Een no-brainer.

Trainingen: zelf / overlaten aan assistent
Trainingen zijn idiotproof. De assistent kan er niks aan verzieken. Soms vind ik het leuk om er zelf iets mee te doen, maar meestal is het gewoon te veel werk.

Transferbeleid: eerst op de transfermarkt kijken / eerst in eigen jeugd kijken
Eigen jeugd is gratis, dus daar kijken we eerst. Nou moet ik wel zeggen dat ik vaak een jeugdselectie heb van 50 spelers of meer, dus er zit altijd wel iets in. Ik ben van de Ajax-doctrine, zeg maar. Veel talenten halen en dan noemen we ze eigen jeugd.

Wedstrijdbesprekingen: zelf / overlaten aan assistent
Een beetje hetzelfde als de persconferenties. Saai en het voegt weinig toe.

Wedstrijden: kijken in 3D / kijken in 2D
Gewoon omdat het kan. Ik vind het leuker.

Afsluitende tip(s)

Welke afsluitende tip(s) zou jij nog willen meegeven aan je mede forumleden?
– Denk eens na voordat je een tactiek bouwt. De analysis overlay van FM is er niet voor niks. Als je overal rode en oranje vlakken ziet, dan ben je niet lekker bezig.
– Gebruik je gezonde verstand. Klaas-Jan Huntelaar is traag, dus die moet je vooral niet in de loop gaan aanspelen. Trage verdedigers en een buitenspelval met een hoge defensive line is ook vragen om problemen. Je hoeft geen tactisch genie te zijn om dit soort zaken te verhelpen.
– Download niet alleen tactieken, maar geef de makers ook feedback en dan niet alleen resultaten, maar ook echt opmerkingen omtrent wat er goed gaat en wat er niet lijkt te kloppen.

Andere artikelen in de serie Hoe speel jij FM?

V-Traxx
Michiel RAFC (Winnaar MU Lockdown Cup)
van der Water
Rossini’
Nummerke10

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen