Hoe speel jij FM: neva

HomeFootball Manager 2021Hoe speel jij FM: neva

Auteur

Datum

Categorie

In hoe speel jij FM vragen wij om de week een forumlid om een aantal vragen en stellingen te beantwoorden over Football Manager. Welk type FM spelers zijn er allemaal actief op het forum? Wordt er voornamelijk met ‘Lower League Management’ teams gespeeld, worden spelers opgeleid om voor veel geld door te verkopen, of wordt er voor de makkelijke weg gekozen, door voor een team met veel financiële mogelijkheden te kiezen? Alles is mogelijk en wij proberen er achter te komen hoe er in de community FM wordt gespeeld. In deze editie voelen we forumlid neva aan de tand.

Introductie

Forumnaam: neva
Lid van het forum sinds: 1 februari 2006.
FM ontdekt dankzij: Championship Manager. En dit weer ontdekt door ouderwets te googelen naar “football games”. Ik heb het een kans gegeven en vrijwel nooit meer losgelaten.
Eerste FM: CM01/02

Vragenlijst

Welke FM editie is jouw favoriet?
Heel stiekem ben ik nog steeds groot fan van de oudere CM’s. Eens in de zoveel tijd installeer ik weer even CM01-02, CM4 of CM03-04 om wat nostalgische gevoelens op te halen. Als ik dan moet kiezen, ga ik voor CM03-04. Van de FM serie vond ik 2005 heel gaaf. Van de wat latere versies springen FM2010 en nu FM21 er bovenuit.

Wat is je favoriete club in FM?
Mijn favoriete club in het echt: PSV. Ik speel elke FM wel minimaal 1 game mee. Verder sta ik voor veel open, laatste jaren ben ik meer aan het experimenteren en aan het zwerven. Maar die PSV game blijft altijd wel lopen.

Wie is je favoriete speler in FM?
Orri Freyr Óskarsson, CM03/04, die was zwaar overpowered. 23 jaar, scoorde maximaal aantal punten op verschillende belangrijke attributen. Kostte vrijwel niets en speelde nog in IJsland.

Verder wel fan van Clint Leemans, die ik in FM20 international probeerde te maken. Won alle prijzen bij Manchester City, ook individueel (topscorer, meeste assists, speler van het jaar), maar werd helaas nooit opgeroepen.

Wie is je standaard aankoop in FM 21?
Gek genoeg heb ik deze nog niet. Heb een game met PSV lopen en verder wat sidegames, maar het verschil (en continent) is zo verschillend, dat ik geen echte standaardaankoop heb.

Wat is je voorkeursformatie?
In principe 4-2-3-1, met 2 CM’s en buitenspelers, maar dit jaar wijk ik ook daar iets van af en speel ik regelmatig een asymmetrische 4-2-2-2 (met AML en AMC achter 2 spitsen).

Wat voor type FM speler ben jij? (bijvoorbeeld bouwer, nationalist, clubhopper)
Voornamelijk een bouwer, maar voor speciale uitdagingen sta ik ook open, zoals de Pentagon Challenge. Dan is het z.s.m. succes boeken en door naar de volgende.

Wat is je beste prestatie ooit in FM en in welke editie?
In wat volgens mij FM16 was, werd ik 10 jaar op rij ongeslagen Eredivisie kampioen, Champions League winnaar en wereldkampioen. Toen sloeg ik m’n sidegame verkeerd op en was ik het spel kwijt.

Welke uitdaging zou je ooit nog in FM willen aangaan?
Ik zou dolgraag de Pentagon Challenge nog eens op de juiste manier willen doen. Dit jaar heb ik hem voltooid in FM Touch, maar doordat daar niet alle regeltjes in het spel zitten en het beduidend minder uitgebreid is, heb ik daar niet de voldoening uitgehaald die ik zou willen. Helaas zijn mijn PC en mijn geduld niet toereikend genoeg om dit in de volledige versie te doen.

Wat zou je ooit nog in FM willen zien dat er nu nog niet in zit?
Heel eerlijk gezegd kan ik weinig écht nieuwe features bedenken en hoop ik vooral dat ze nog het een en ander kunnen verbeteren (al zal het nooit perfect zijn natuurlijk).

Hoewel het me wel gaaf lijkt om zonder zichtbare attributen te spelen. Je kan er nu een hoop verbergen, maar uitgaan van kwaliteiten door wat je van je staf hoort en je op het veld ziet, zou ik heel gaaf vinden. Ook met betrekking tot scouten van nieuwe spelers.

Welke verbetering in FM 21 ten opzichte van FM 20 vind je het beste?
Het totaalpakketje klopt beter. Maar om er iets uit te kiezen: de Match Engine.

Stellingen 

Behaalde prestaties: delen in United / delen in Verhalen
Helaas onvoldoende tijd om alles in verhaalvorm te delen, al vind ik het wel leuk. Daarom maar in United.

Oefenwedstrijden: zelf / overlaten aan assistent
Eerste seizoen altijd zelf. Inplannen sowieso altijd zelf. Als ik meerdere seizoenen met dezelfde tactiek speel laat ik de wedstrijden wel over aan de assistent; ik weet dan dat het werkt.

Persconferenties: zelf / overlaten aan assistent
De assistent vertrouw ik niet. Al moet ik zeggen dat ik eigenlijk altijd op de tweede optie van links druk, zonder te lezen waar het over gaat.

Scouting: zelf / overlaten aan hoofd scouting
Deze is een beetje 50/50, omdat ik zelf ook regelmatig ingrijp. Maar grootste gedeelte mogen ze zelf uitvogelen.

Speelwijze: aanvallend / verdedigend
Aanvallend. Ik sta open voor verdedigend spelen, maar vind dat tactisch lastiger.

Staf: de best mogelijke opties / mensen met een verleden bij de club
Bij voorkeur de best mogelijke opties. Al laat ik enkele clubiconen ook altijd wel toe in een of andere nutteloze rol.

Tactiek: gedownload / zelf gecreëerd
Doorgaans creëer ik ze zelf. Al gebruik ik soms bepaalde elementen (zoals dode spelmomenten) uit andermans tactieken ter inspiratie.

Trainingen: zelf / overlaten aan assistent
Het enige waar ik me mee bemoei is af en toe het omtrainen naar een andere positie. Verder mag de staf aan de slag.

Transferbeleid: eerst op de transfermarkt kijken / eerst in eigen jeugd kijken
Jeugdspelers heb je al, die zijn vaak gewend aan het systeem dat je speelt. Als ze goed genoeg zijn of mogelijk kunnen worden, probeer ik ze in te passen.

Wedstrijdbesprekingen: zelf / overlaten aan assistent
Altijd zelf. Al volg ik soms wel wat de assistent aanbeveelt.

Wedstrijden: kijken in 3D / kijken in 2D
2D. Omdat ik 3D op mijn PC niet in maximale details kan spelen en dan niet mooi vind.

Afsluitende tip(s)

Welke afsluitende tip(s) zou jij nog willen meegeven aan je mede forumleden?

– Plezier is het allerbelangrijkste. Doe vooral waar je jezelf goed bij voelt. Maar schroom vooral ook niet om hulp te vragen als je ergens vastloopt. En kijk gerust op het forum bij de uitdagingen & challenges als je aan iets nieuws toe bent. Van kortlopende uitdagingen (1 seizoen om Thomas Verhaar uit te laten blinken in De Kuip) tot uitdagingen waar je een hele editie mee zoet kan zijn (Geef de jeugd een kans-scenario), er is van alles om uit te kiezen.

Andere artikelen in de serie Hoe speel jij FM?

Nom de Guerre
V-Traxx
Michiel RAFC (Winnaar MU Lockdown Cup)
van der Water
Rossini’

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen