Hoe speel jij FM: Michiel RAFC (winnaar MU Lockdown Cup)

HomeFootball Manager 2021Hoe speel jij FM: Michiel RAFC (winnaar MU Lockdown Cup)

Auteur

Datum

Categorie

In ‘hoe speel jij FM’ vragen wij om de week een forumlid om een aantal vragen en stellingen te beantwoorden over Football Manager. Welk type FM spelers zijn er allemaal actief op het forum? Wordt er voornamelijk met ‘Lower League Management’ teams gespeeld, worden spelers opgeleid om voor veel geld door te verkopen, of wordt er voor de makkelijke weg gekozen, door voor een team met veel financiële mogelijkheden te kiezen? Alles is mogelijk en wij proberen er achter te komen hoe er in de community FM wordt gespeeld. In deze editie voelen we forumlid Michiel RAFC aan de tand, winnaar van de MU Lockdown Cup.

Introductie

Forumnaam: Michiel RAFC
Lid van het forum sinds: 7 februari 2007.
FM ontdekt dankzij: Via het forum op Online Soccer Manager.
Eerste FM: Ik geloof Football Manager 2005 of 2006, in eerste instantie op de PSP en daarna op PC.

Vragenlijst

Welke FM editie is jouw favoriet?
Ik heb niet specifiek een voorkeur, want ik vond sowieso elke editie telkens beter en beter. Maar ik ga kiezen voor Football Manager 2020, omdat dit de eerste FM was die ik gekocht heb in drie jaar. Door de lockdown ben ik terug helemaal verslaafd geraakt aan het spelletje.

Wat is je favoriete club in FM?
In eerste instantie Antwerp, maar de Belgische competitie wordt nogal snel saai. Ik speel het liefst in Engeland en heb daar al heel leuke games gehad met Leeds, Sunderland en Oldham.

Wie is je favoriete speler in FM?
Een favoriete speler heb ik niet echt. Ik merk wel dat ik sneller voor regens ga dan voor echte spelers. Vorig jaar in mijn Leeds game had ik het trio Tonali – Almada – Esposito gedurende 5 à 6 seizoenen en dat waren echt helden. Ik merk dat ik nu ook steeds in het oog houd of één van deze spelers te halen is.

Wie is je standaard aankoop in FM 21?
Momenteel heb ik nog maar één game gehad, zijnde Antwerp. Daar zit ik momenteel zeven seizoenen ver en heb ik de Champions League net gewonnen. Ik heb daar in seizoen één Arezo gehaald, en nog geen second spijt van gehad. Wanneer ik nieuwe games start met kleinere ploegen, ga ik zeker kijken of ik hem kan halen.

Sergio Gomez van Dortmund is ook wel zo’n speler die ik al een aantal jaren gratis kan halen na één of twee seizoenen, en echt goed kan worden. Die ga ik in komende games ook weer oppikken vermoed ik.

Wat is je voorkeursformatie?
Redelijk saai: 4-2-3-1. Ik heb al dikwijls geprobeerd andere formaties te bouwen, maar om de één of andere reden krijg ik geen enkele formatie zo goed aan de praat als deze. Daarenboven is dit mijns inziens ook gewoon de meest gebalanceerde formatie én sluit je zo geen enkele type speler uit. Ik heb in het verleden ook al wel in een 4-1-2-2-1 gespeeld, zonder ’10’ maar dan vind ik het altijd zo zonde dat je geen 10 kan halen.

Wat voor type FM speler ben jij? (bijvoorbeeld bouwer, nationalist, clubhopper)
Sowieso hou ik ervan om te bouwen bij een club en mijn betrachting is steeds om met die club de nummer één van de wereld te worden. In het verleden ben ik enkele keren in een game overgestapt naar een andere club, maar dat beviel me eigenlijk nooit.

Verder hou ik ervan om met heel jonge spelers te spelen, met als ideaalbeeld natuurlijk jongens uit de eigen jeugd, alsook met zoveel mogelijk spelers van het eigen land. Maar resultaten behalen is wel sowieso prioritair.

Wat is je beste prestatie ooit in FM en in welke editie?
Vorig jaar heb ik met Sunderland de Champions League een aantal keer gewonnen, dus dat was sowieso wel een mooie game. Al heb ik het daar nooit helemaal kunnen schoppen tot beste club van de wereld: ik wisselde de Premier League titels af met Manchester United en ook het WK voor clubs heb ik nooit kunnen winnen doordat Manchester United me eruit kegelde.

In FM 2016, geloof ik, heb ik met Oldham ook de Champions League gewonnen. Dat was ook wel een mooie game, maar daar weet ik verder niet meer heel veel over.

Welke uitdaging zou je ooit nog in FM willen aangaan?
Ik zou graag eens één miljard op mijn bankrekening hebben staan, haha.

Wat zou je ooit nog in FM willen zien dat er nu nog niet in zit?
Ik vind FM al zo uitgebreid, dat ik eigenlijk niet onmiddellijk iets kan bedenken. Ik vind het wel jammer dat je nu geen spelers meer individueel kan laten begeleiden door een andere speler, maar steeds in mentorgroepen moet onderverdelen. Dat lijkt – bij mij althans – minder effect te hebben.

Ook zou ik graag meer inspraak krijgen in het kiezen van een satellietclub. Na acht seizoenen bij dezelfde club mocht ik nog steeds niet zelf kiezen. Maar zelfs als je zelf mag kiezen, weigeren clubs het nogal vaak.

Welke verbetering in FM 21 ten opzichte van FM 20 vind je het beste?
Ik vind het wisselen tijdens de wedstrijd wel handiger, maar anderzijds vind ik het vervelend dat je geen spelers onderling van positie kan wisselen onderaan de balk (tenzij ik hierover kijk). Dus als je een speler inbrengt en je wil die met een andere speler van positie wisselen, moet je alsnog naar je tactiek gaan tijdens de wedstrijd.

Stellingen 

Behaalde prestaties: delen in United / delen in Verhalen
Ik bekijk wel graag verhalen van anderen, maar ik heb zelf geen tijd om dit te doen, alsook hou ik ervan om door te spelen. Ik kan geen twee games tegelijk spelen, dus ik zou snel veel te ver voor lopen op het verhaal.

Oefenwedstrijden: zelf / overlaten aan assistent
In het eerste seizoen bij een nieuwe club, speel ik ze meestal wel zelf om mijn tactiek optimaal te kunnen testen. In de latere seizoenen laat ik het quasi altijd aan mijn assistent over.

Persconferenties: zelf / overlaten aan assistent
Daar steek ik mijn tijd niet in. Zoals gezegd, speel ik graag door op de momenten dat ik kan spelen en ik heb ook niet het idee dat dit ergens een invloed op heeft.

Scouting: zelf / overlaten aan hoofd scouting
Ik probeer zoveel mogelijk scouts aan te stellen en deze naar alle grote jeugdtoernooien of bepaalde continenten te sturen. Anderzijds doe ik ook veel zelf, door bijvoorbeeld de jeugdinstroom om de zoveel tijd te checken, of bijvoorbeeld in de Braziliaanse competitie bij iedere clubfiche het grootste talent te bekijken. Dit laatste heeft me al mooie talenten opgeleverd.

Speelwijze: aanvallend / verdedigend
Sowieso aanvallend. Dat blijkt ook uit de vele tegendoelpunten in COTT of de MU Lockdown Cup.

Staf: de best mogelijke opties / mensen met een verleden bij de club
Doorgaans de best mogelijke opties. Degene met een verleden bij de club, zijn vaak gewoon slechte trainers in mijn games.

Tactiek: gedownload / zelf gecreëerd
Al speel ik wel al twee jaar met quasi dezelfde tactiek.

Trainingen: zelf / overlaten aan assistent
Aan dit aspect moet ik misschien meer tijd spenderen. Als ik een nieuwe speler haal, zet ik wel vaak een individuele focus op een eigenschap die hij moet verbeteren.

Transferbeleid: eerst op de transfermarkt kijken / eerst in eigen jeugd kijken
Sowieso eerst eigen jeugd, aangezien dit financieel veel interessanter is.

Wedstrijdbesprekingen: zelf / overlaten aan assistent
Het is misschien een soort bijgeloof, maar ik heb in mijn instellingen niet aangevinkt dat de assistent de teambespreking doet. Ik klik bij elke wedstrijd zelf op de instructie die de assistent manager voorstelt. Dus vandaar durf ik ook niet helemaal te zeggen dat ik dit zelf doe haha.

Wedstrijden: kijken in 3D / kijken in 2D
Sowieso 3D. We moeten mee met de tijd. Voor de MU Lockdown Cup werd FM Touch gebruikt, en dat ziet er toch een pak minder uit.

Afsluitende tip(s)

Welke afsluitende tip(s) zou jij nog willen meegeven aan je mede forumleden?
– Probeer zelf een tactiek te creëren op basis van jouw eigen ideeën op voetbal. Dit maakt het spel 10x leuker. Je hoeft hiervoor absoluut geen tactisch genie te zijn. Ik heb in FM 20 een tactiek ontwikkeld door dezelfde wedstrijd 10-15 keer te spelen, tot ik uiteindelijk bij een goede tactiek kwam. Tutorials op Youtube kunnen hierbij ook helpen.

– Wanneer je twijfelt tussen spelers, kies altijd voor de speler waar jij het meeste een band mee hebt, ook al zijn zijn eigenschappen misschien minder.

Benieuwd naar de prestaties van Michiel RAFC tijdens de MU Lockdown Cup? Check dan het MU Lockdown Cup board.

Andere artikelen in de serie ‘Hoe speel jij FM?’

van der Water
Rossini’
Nummerke10
mattihamstra

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen