Hoe speel jij FM: Keko

HomeFootball Manager 2021Hoe speel jij FM: Keko

Auteur

Datum

Categorie

In hoe speel jij FM vragen wij om de week een forumlid om een aantal vragen en stellingen te beantwoorden over Football Manager. Welk type FM spelers zijn er allemaal actief op het forum? Wordt er voornamelijk met ‘Lower League Management’ teams gespeeld, worden spelers opgeleid om voor veel geld door te verkopen, of wordt er voor de makkelijke weg gekozen, door voor een team met veel financiële mogelijkheden te kiezen? Alles is mogelijk en wij proberen er achter te komen hoe er in de community FM wordt gespeeld. In deze editie voelen we forumlid en podcast host Keko aan de tand.

Introductie

Forumnaam: Keko
Lid van het forum sinds: Januari 2008
FM ontdekt dankzij: een vriendelijke medewerker van de gamewinkel waarvan ik de naam ben vergeten. Ik vond het management aspect wat er bij FIFA in kwam erg leuk, dus ik kreeg CM 04 aangeraden.
Eerste FM: CM4 dus, dit was destijds een oude versie omdat ik het gewoon wilde proberen. Eerste FM zal 2006 geweest moeten zijn denk ik.

Vragenlijst

Welke FM editie is jouw favoriet?
In feite de huidige, FM2021. Door het maken van de podcast krijg ik toch wat meer beleving bij het spelletje, en dat heeft ook geresulteerd in een heerlijke game. Verder lijken alle FM’s in mijn herinnering te veel op elkaar om daar echt een onderscheid in te maken, maar op een één of andere manier staat FM2008 mij nog wel in positieve zin bij.

Wat is je favoriete club in FM?
Dan ga ik toch voor mijn favoriete Deense club AGF. Daar zit een stukje eigen clubliefde bij en mogelijkheden om te bouwen. Verder start ik zo nu en dan met Feyenoord nog wel eens een game op, maar daar ben ik inmiddels wel een beetje op uitgekeken.

Wie is je favoriete speler in FM?
Hier kan ik uiteraard niemand anders dan Melayro Bogarde noemen. Deze cultheld heeft het voor elkaar gekregen om 9 seizoenen op huurbasis bij mij onder contract te staan. Een heerlijk veelzijdige speler ook die ik kwijt kon op 5 posities. Op een gegeven moment had ik hem ook totaal niet meer nodig omdat mijn club al verder gegroeid was, maar het werd een principekwestie.

Wie is je standaard aankoop in FM 21?
Heb ik eigenlijk al jaren niet meer omdat ik max 2 games heb per spel. Wel heb ik de afgelopen jaren meerdere keren het Vejle talent Wahid Faghir opgepikt, dus die schuif ik hier maar naar voren.

Wat is je voorkeursformatie?
Ik speel bijna altijd met een 4-3-3 opstelling. Of dat nou met de punt naar achteren of naar voren is, ligt vaak aan het materiaal wat ik ter beschikking heb. In het verre verleden heb ik nog wel eens een goed werkende 4-3-1-2 en een 4-4-2 ruit formatie gehad, maar dat krijg ik inmiddels nauwelijks meer aan de praat. Bijna elke selectie leent zich meestal wel voor een 4-3-3, dus je komt daar vaak goed mee uit de voeten.

Wat voor type FM speler ben jij? (bijvoorbeeld bouwer, nationalist, clubhopper)
Ik ben absoluut een bouwer. Ik heb wel een aantal keer een journeyman gedaan, of extra eigen regels toegevoegd dat ik enkel spelers van één nationaliteit aan mag schaffen, maar in the end haal ik het meeste plezier uit het bouwen van een team. Dat ligt voornamelijk aan het feit dat je het in al die seizoenen helemaal eigen kan maken en er je eigen narratief omheen kan creëren. Van club veranderen is voor mij dan ook een groot risico. De game ligt meestal een week erna volledig op z’n gat.

Wat is je beste prestatie ooit in FM en in welke editie?
Dat moet mijn game met Bury FC zijn geweest. Dat was met FM2016 als ik me niet vergis, en die speelden toen in de Sky Bet League 2. Vrij random op naam en clubkleuren gekozen, maar dit is een legendarische game geworden. Na 4 seizoenen promoveerde ik naar de Premier League waar ik ongeveer 5 seizoenen verder meteen de Champions League, Premier League én de FA Cup wist te winnen. Dat heb ik nog twee keer herhaald en daarna ben ik gaan clubhoppen (en ja, toen is het vrij snel doodgebloed). Die hele selectie van destijds kan ik nog zo opdreunen.

Welke uitdaging zou je ooit nog in FM willen aangaan?
Het is me, ondanks de vele pogingen, nog nooit gelukt om een Europese prijs met AGF te winnen. Dat zal toch echt een keer moeten lukken. Verder lijkt mij de Youth Only Challenge ook wel heel gaaf om te doen, maar wellicht pas ik ‘m wat aan omdat het met mijn tactische vaardigheden wel erg lastig wordt.

Wat zou je ooit nog in FM willen zien dat er nu nog niet in zit?
Ik zou het tof vinden als het gevoel en de beleving wat we als land bij een EK en WK hebben wat meer vertolkt wordt in het spelletje. Gooi er een andere lay-out in, kom met meer media-aandacht, et cetera.

Welke verbetering in FM 21 ten opzichte van FM 20 vind je het beste?
Dat is sowieso de xG (gaap, I know). Ik vind het erg fijn om te zien in hoeverre mijn spelers aanvallend renderen en dit is een goede stap in die richting.

Stellingen 

Behaalde prestaties: delen in United / delen in Verhalen
Ik heb een aantal keer geprobeerd om een novelle te starten, maar dat zorgt er helaas voor dat ik niet lekker kan doorspelen als ik dat wil. Daarom maak ik dankbaar gebruik van het FM café waar ik zo nu en dan de gekke dingetjes van mijn game kan delen.

Oefenwedstrijden: zelf / overlaten aan assistent
Oefenwedstrijden vind ik zo’n beetje de vervelendste wedstrijden om te spelen. Natuurlijk steek je er tactisch iets van op, maar als je team eenmaal op de rit is, is dat het eerste taakje wat de assistent op zijn bord krijgt.

Persconferenties: zelf / overlaten aan assistent
Dit is het tweede taakje wat de assistent op zijn bord krijgt. Ik denk dat ik dit wel één van de slechtst uitgevoerde elementen van FM is.

Scouting: zelf / overlaten aan hoofd scouting
Over het algemeen laat ik de hoofd scouting zijn gang gaan en die stuur ik zo nu en dan bij als ik dat nodig vind.

Speelwijze: aanvallend / verdedigend
Verdedigend spelen werkt voor mij altijd averechts. Ook als ik met een kleinere club speel, probeer ik de aanval te kiezen omdat ik anders echt maar tot 25% balbezit kom en 2 schoten in de buurt van het goal.

Staf: de best mogelijke opties / mensen met een verleden bij de club
Natuurlijk heb ik een zwak voor de mensen met een verleden bij de club, maar uiteindelijk moeten de beste mensen daar gewoon staan.

Tactiek: gedownload / zelf gecreëerd
Downloaden = valsspelen voor mijn gevoel. Daarnaast, als je downloadt, leer je daadwerkelijk niets over de werking van je tactiek en het spelletje. Wel put ik inspiratie uit de tactieken die ik op het forum tegenkom, maar dat is met name om te kijken waar ik mogelijk mijn huidige tactiek kan tweaken.

Trainingen: zelf / overlaten aan assistent
De assistent heeft het druk merk ik inmiddels. De trainingen worden prima uitgevoerd door de assistent, dus daar ga ik niet aan lopen kloten. Wel verander ik het trainingsschema als ik dat nodig vind, bijvoorbeeld wanneer er een zeer belangrijke wedstrijd op de planning staat. Dat heeft in mijn laatste bekerfinale goed uitgepakt.

Transferbeleid: eerst op de transfermarkt kijken / eerst in eigen jeugd kijken
Als er talent is, krijgt dat zeker de kans. Als de algehele kwaliteit van mijn team er onder lijdt, moet toch echt aanspraak gemaakt worden op de transfermarkt. Nou moet ik wel heel eerlijk erbij zeggen dat de talenten in mijn team vaak ook al aangetrokken zijn en dat het dus met name om de Ajax-definitie van eigen jeugd gaat. Er breekt er zelden eentje door die echt uit eigen gelederen komt, meestal omdat de lichting structureel tegenvalt.

Wedstrijdbesprekingen: zelf / overlaten aan assistent
Ik kijk wel vaak wat de assistent aanraadt, maar die weet mijn spelers ook vaak pisnijdig te maken. Dat voel ik gelukkig wel aan van tevoren.

Wedstrijden: kijken in 3D / kijken in 2D
Vloeken in de kerk van de oude garde, maar come on… we gaan toch niet naar een stel bolletjes op het veld kijken als er een 3D optie is. Ik weet dat je de tactiek beter ziet, maar zo werkt het in het echte leven ook niet.

Afsluitende tip(s)

Welke afsluitende tip(s) zou jij nog willen meegeven aan je mede forumleden?

– Gegenpressung werkt bijna altijd als je het niet meer weet.

– Stel langetermijndoelen voor je game met een optie tot uitbreiding, dat zijn kei-ingrediënten voor een prachtige game.

Andere artikelen in de serie Hoe speel jij FM?

xPeejay
MNie
Bingbangboem
Neva
Nom de Guerre

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen