Hoe kies je je aanvoerder?

 Altijd lastig, kijk naar William Gallas bij Arsenal. Het team presteerde niet en het leek er op dat hij niet bepaald wilde meewerken om dat te verbeteren. Het zorgde voor onrust tussen de spelers en de resultaten werden nog slechter. Het kiezen van een aanvoerder is iets wat belangrijk is vanaf het begin tot het einde van het seizoen. Ze helpen jou het team naar succes te leiden, kijk naar spelers als Puyol bij Barça of Cocu bij PSV, ze brachten hun team naar successen. Ze zijn/waren mentaal zeer sterk, zowel naast als op het veld waren ze belangrijk voor het team. Natuurlijk is de manager ook zeer belangrijk, maar het enige wat hij kan doen is tips geven langs de zijlijn als een gestreste rijinstructeur. De aanvoerder is de man die het voorbeeld moet geven aan de spelers zelf, een verlenging van de manager op het veld. Maar waarop kies je nou een aanvoerder?

 

De keuze van je aanvoerder ligt volledig in jouw handen. Het kan iedereen zijn die jij wil. Natuurlijk, de reden, ‘zijn haar is gewoon geweldig’, is niet super, maar zeker niet fout. Elke coach kiest zijn aanvoerder met een bepaalde reden en geen enkele is fout. Maar deze gids is er niet om te zeggen dat elke reden goed is, maar om enkele tips te geven waarop je een aanvoerder kan kiezen.

Leeftijd:
Het eerste punt dat we bespreken is de leeftijd van je kandidaat. Ik heb nog nooit, ik denk ook niet dat ik dat ooit zal zien, een tiener gezien die aanvoerder was van een prijswinnend topteam. Spelers zijn het beste als ze in de leeftijd tussen 26-32 zijn, ze hebben dan al veel ervaring als speler. Hoe ouder je wordt, hoe beter je mentaliteit (natuurlijk, er zijn uitzonderingen), dit betekent dus dat spelers in de leeftijd ouder dan 26 het beste zijn om te kiezen als je aanvoerder.

Jaren bij je club:
Niet het allerbelangrijkste, maar toch iets om over na te denken. Stel, je haalt een speler bij je club en hij is totaal anders dan jij zelf bent, is hij zeker geen geschikte aanvoerder. Hij mag dan veel invloed hebben, maar een speler die net bij de club is aangekomen is niet echt geschikt als je captain.

Favoriete clubs:
Johan Cruijff speelde jarenlang bij Ajax, zag Ajax als zijn favoriete club en werd weggedragen door de supporters. Toen hij naar Feyenoord ging, was hij geen geschikte aanvoerder. Dit omdat hij natuurlijk houdt van zijn oude club, de grote rivaal uit Amsterdam. Dit kan, net als hoe lang een speler bij de club speelt, zorgen voor een gebrek aan harmonie binnen de club. Dit punt kan natuurlijk ook positief beschouwd worden; een speler die jouw club bij favoriete clubs heeft staan, zal er alles aan doen om je club naar successen te brengen.

Niveau van tevredenheid:
Het kan positief, maar ook negatief werken. Een speler die weg wil bij zijn club, omdat hij hogerop wil komen of omdat hij ruzie heeft met de coach of een andere speler, zal nooit optimaal kunnen presteren. Het is dan ook niet handig om hem als aanvoerder te houden. Echter, het aanstellen van een ontevreden speler als aanvoerder kan weer positief werken, omdat hij zich dan weer volledig wil inzetten. Het kan zelfs zorgen om die zeer belangrijke speler bij je ploeg te houden!

 


Steven Gerrard, een typische aanvoerder

Omgang met teamgenoten:
Om ruzies tussen spelers tegen te houden, kan je het beste niet een speler die slecht in de groep ligt aanstellen als aanvoerder. Het kan voor een breuk zorgen tussen jou en de spelers, omdat jij aan zijn kant staat. Als minimaal één speler zegt dat hij een hekel heeft aan de beoogde aanvoerder of huidige aanvoerder, wordt het tijd om voor een andere te gaan. Spelers kunnen namelijk worden beïnvloed door die ene speler.

Karakter:
Een echte aanvoerder kun je makkelijk herkennen. Als bij het kopje ‘Persoonlijk’ staat dat hij egoïstisch of niet gebalanceerd is, is het niet een geschikte aanvoerder. Staat er echter dat hij een echte leider is, of dat hij een modelprof is, is het echter wel een geschikte aanvoerder.

Positie:
Iets wat niet zo heel erg belangrijk is, maar toch iets om even te bekijken. Het is het verstandigst om een speler die als centrale middenvelder of als centrale verdediger speelt, aan te stellen als aanvoerder. Dit, omdat een speler die als rechteraanvaller speelt, niet veel in contact is met een speler die op de linkerflank speelt, bijvoorbeeld een linksachter. Het is, nogmaals, iets wat niet heel erg belangrijk is.

Mentaliteit:
Een echte aanvoerder moet natuurlijk goede mentale stats hebben. Stats als lef, invloed, zelfbeheersing en doorzettingsvermogen zullen hoog moeten zijn. Verder zullen alle mentale stats wel hoog moeten zijn voor een echte aanvoerder, het zijn toch de spelers die hun kop niet moeten laten hangen als het slecht gaat met je team. Sterker nog, de aanvoerders zullen je spelers beter moeten laten spelen door ze aan te moedigen.

Werkinstelling:
Een luie aanvoerder is natuurlijk zelfmoord plegen als team. Andere spelers, met name de jongere spelers, zullen de ouderen ‘na-apen’. Dit is slecht voor de vooruitgang van de jonge talenten, wat funest voor je team is. Daarnaast zal deze instelling ook weer gekopieerd worden door de spelers met een tussenleeftijd.

Teamwork:
Een leider moet goed kunnen samenwerken met het hele team, om zo het team werkende te krijgen. Dit is één van de belangrijkste redenen om een spits of een vleugelspeler niet als aanvoerder te zetten. Zij zijn namelijk vaak egoïstisch en (met name de spitsen) denken alleen aan het maken van goals.

 


Jaap Stam, een aanvoerder die veel 'gebreken' kende.

Gebreken:
Denk bij het aanstellen van een aanvoerder ook aan de toekomst. Zal hij er over een paar jaar ook nog zijn? Of is de speler door zijn leeftijd zeer blessuregevoelig? Het is daarom niet handig om een aanvoerder boven de 33 te kiezen. Uitzonderingen hierop zijn spelers die zelden geblesseerd zijn, hun hele leven al aanvoerder van de club zijn en natuurlijk doelmannen, waarvan dan pas hun carrière eigenlijk begint. Ook spelers die op de transferlijst staan zijn afgeraden.

Hopelijk denk je na het lezen van deze gids even wat extra na bij het aanstellen van je aanvoerder. Je kan natuurlijk luisteren naar je assistent, die automatisch alle spelers in de volgorde van geschiktheid zet. Hierbij wordt echter alleen gekeken naar de statistiek invloed, iets wat niet genoeg is. Een aanvoerder moet iemand zijn die prijzen wil winnen voor je club, die slaapt met een knuffelbeer van je club, iemand die er altijd voor de club staat en het team helpt om een achterstand van een 0-1 in een 2-1 te zetten! Vergeet niet dat de aanvoerder dé link is tussen jou en de spelers.

 


John Terry is statistisch gezien een ideale aanvoerder.

Deze gids is vertaald door StanleyW. Het origineel is afkomstig van Los Wonderkids

CATEGORIEËN