Het verdedigen van voorzetten

Avatar TactiekHoe kan ik er voor zorgen dat de tegenstander niet gevaarlijk wordt via de zijkanten? Dit is een probleem waar veel mensen mee worstelen. Onder anderen op het blog Strikerless staat al een mooi artikel waarin verschillende dingen over het verdedigen van voorzetten uiteen worden gezet. In mijn ogen kan je voor het verdedigen van voorzetten twee oplossingen kiezen: ervoor zorgen dat de tegenstander niet dicht genoeg bij het doel komt om voorzetten te kunnen geven of zorgen dat als er voorzetten gegeven worden, er genoeg verdedigers staan in het centrum om deze voorzetten te onderscheppen. We zullen beiden opties hieronder behandelen.

Voorkomen van voorzetten

Hoe zorg je ervoor dat er minder voorzetten gegeven worden? Door met je verdediging verder van het doel af te spelen en door meer druk zetten, kan je ervoor zorgen dat de tegenstander ver van je eigen strafschopgebied af zal blijven. Bijkomend voordeel is dat je de bal eerder op de helft van de tegenstander zal afpakken, waardoor je dichter bij het doel bent om zelf een doelpunt te maken. Echter een nadeel van deze speelstijl is dat er veel ruimte achter de verdediging ligt. Hierdoor kan je niet met trage centrale verdedigers spelen, omdat de tegenstander hier dan gebruik van kan maken door de bal achter de laatste lijn te spelen. Zoek dus altijd de goede balans: speel zo ver van je doel dat de tegenstander moeilijk voorzetten kan geven, maar nooit zo ver dat je verdedigers de ruimte die wordt gelaten niet meer kunnen belopen.

 

 

 

 

 

 

 
Onderscheppen van voorzetten

Hoe zorg je ervoor dat wanneer er toch een voorzet komt, deze onderschept wordt? Hier ligt de oplossing eigenlijk ook best voor de hand. Hoe compacter je zal staan als verdediging, hoe moeilijker het zal zijn om de voorzet te laten aankomen. En komt de voorzet toch aan, dan nog is het moeilijk met zo veel spelers in de zestien om de bal ongehinderd op doel te krijgen. Een manier om compacter te staan, is om je backs meer naar binnen te laten staan. Dit kan je doen door de spelersinstructie Veld smaller houden te gebruiken. Hierdoor zullen de backs dichter bij de centrale verdedigers staan en zal er minder ruimte ontstaan waar de voorzet terecht kan komen. Ook kun je al teaminstructies meegeven dan het hele team smal moet spelen. Nadeel hiervan is dan weer dat dit ook in aanvallend opzicht zal gelden, waardoor je je daar verder beperkt in de te kiezen speelstijl.

 

 

 
Instructie tegenstander

Buiten het onderscheppen van de voorzetten, kan je er ook nog voor zorgen dat de tegenstander geen goede voorzet kan geven. Een optie hiervoor is om de buitenspelers en de vleugelverdedigers van de tegenstander te dwingen naar hun verkeerde been. Deze instructie in combinatie met de instructie om de spitsen korte mandekking te geven, kan ervoor zorgen dat de tegenstander minder goede voorzetten kan geven.

Statistieken

Om jullie enig idee te geven van wat het verschil is tussen het aantal voorzetten van de tegenstander en het hieruit komende doelpunten met en zonder de aanpassingen, heb ik tien wedstrijden met de aanpassingen en dezelfde tien wedstrijden zonder de aanpassing gespeeld met Montreal Impact. Hieruit bleek dat het aantal voorzetten van de tegenstander met maar liefst 33,33% gedaald was. Verder viel slechts 29% van de tegendoelpunten uit een voorzet na de aanpassingen terwijl zonder de aanpassing de helft van de doelpunten uit een voorzet kwam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here