Het optimaal benutten van je veteranen

Voetbal is geen spelletje voor oude rotten en hetzelfde geldt voor FM. In beide gevallen draait het om presteren. En als je goed presteert, behoud je je baan, kun je de club laten groeien en betere spelers aantrekken. Als manager wil je vooral spelers aantrekken die je team direct beter maken, betrouwbaar zijn en het liefst ook nog goedkoop met een potentiële winst bij doorverkoop. De focus ligt daardoor vooral op jonge spelers die een vermogen kosten en het helemaal moeten worden. Om de één of andere reden gaat het altijd om het plezier in het ontdekken van het nieuwe.

Maar waarom worden daarbij zo vaak de groten van het voetbal die nog een paar jaar om te schitteren hebben over het hoofd gezien? Hebben de spelers die minstens 35 jaar zijn nog wel een rol in het voetbal? En als dat al zo is, hoe zorg je er dan voor dat ze van waarde kunnen zijn voor je team en niet de zwakste schakel zijn? Hiervoor kijken we naar de pluspunten van veteranen, hoe ze het best gebruikt kunnen worden, de belangrijkste attributen waarop gescout moet worden, maar ook de (voor de hand liggende) nadelen die verbonden zijn met het aankopen van deze oudjes.

Veteranen: wat moet je ermee?
Toegegeven, een contract van een jaar of twee aanbieden aan een ervaren speler van dik over de 30 lijkt niet zo’n goed idee, maar er zijn wel degelijk redenen te bedenken om dat standpunt te herzien. Één van die redenen is dat ze in de meeste gevallen nog gewoon goede spelers zijn. Hoewel oudere spelers het vaak op vooral fysiek vlak laten afweten, compenseren ze dat vaak met uitstekende technische en mentale kwaliteiten. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar onderstaande screenshot van een 40-jarige Alessandro Del Piero:

Op snelheid verliest hij van nagenoeg iedereen, maar zijn technische en mentale attributen maken hem van grote waarde voor veel teams. De 90 minuten vol maken, lukt hem in de meeste gevallen waarschijnlijk niet meer, maar alleen al als wisselspeler kan hij voor een impuls zorgen.

Een ander voordeel van het aantrekken van een dergelijke oude speler, is dat ze vaak een goede begeleider zijn voor de jongere spelers. De goede eigenschappen die ze hebben, kunnen ze zo overdragen aan je waardevolle talenten, waardoor die een volgende stap kunnen zetten om aan hun torenhoge verwachtingen te voldoen. Stel je voor hoe goed Balotelli of Denilson hadden kunnen zijn als een ervaren rot zich over hun bekommerd had.

De meeste veteranen hebben een uitstekende persoonlijkheid en mentaliteit, anders hadden ze het niet zo lang uitgehouden in het harde en prestatiegerichtte wereldje dat voetbal heet. Door zich over een jeugdspeler te bekommeren, kunnen ze deze mentaliteit overbrengen op de jongere generatie, die het hierdoor langer zal volhouden als professioneel atleet.

Bovendien zijn deze oude spelers nog goedkoop ook. Hoewel ze mentaal en op technisch vlak het niveau nog prima kunnen bijbenen, weten ze zelf ook goed dat ze niet te veel speeltijd en geld kunnen eisen van de club. Ze realiseren zich maar al te goed dat ze de gaten vullen in het team en slechts op speeltijd hoeven rekenen tijdens blessuregolven en schorsingen en meestal nemen ze genoegen met een rol als reserve. Geen zeurende bankzitters dus, maar door de wol geverfde professionals.

Een andere reden om veteranen in je team op te nemen, is dat ze als invaller een enorme impact op het team kunnen uitoefenen. Ze zijn consistenter in hun presteren en bezwijken niet snel onder druk. Als dat namelijk niet zo was, dan hadden ze niet aan de definitie van de term ‘veteraan’ voldaan. Ze zijn dus zeer nuttig om te gebruiken in belangrijke wedstrijden waarin je op ze moet kunnen rekenen.

Als laatst een sentimentele reden: de veteranen van nu kwamen pas net om de hoek kijken in de dagen van CM01/02, dus ze zijn altijd goed voor een paar flashbacks naar die goede, oude tijd. Laat ze nog één laatste keer van die gloriedagen proeven uit het verleden door ze zo nu en dan op te stellen.

Hoe ga ik om met een veteraan?
Normaal gesproken stel je de sterktes en zwaktes van een speler vast en op basis daarvan probeer je ze optimaal te benutten. We hebben al behandeld dat oudere spelers vaak achterlopen op hun fysieke gesteldheid, dus stel ze niet op in een positie waarin ze veel meters moeten maken. Een beter idee is om hen op te stellen daar waar zij rustig hun ruimte kan benutten en je zeker weet dat zijn teamgenoten het vuile werk om hen heen kunnen opknappen, terwijl zij zelf hun techniek en finesse gebruiken om uit de problemen te blijven.

Laten we als voorbeeld weer Alessandro Del Piero nemen: we weten allemaal dat hij een goed stel hersens heeft en dus maakt het niet veel uit dat hij niet kan rennen, want dat hoeft hij niet. Hij weet waar iedereen staat en voordat hij de bal krijgt, heeft hij de volgende stap al uitgedacht. Bovendien kan hij de ruimte induiken en klaar zijn om de bal te ontvangen of een schot op doel te wagen. Ook al speelt hij in een systeem waar iedereen zijn bewegingen en loopacties op elkaar afstelt, dan nog zal hij hier en daar als een spook kunnen opduiken en zodoende een stempel op de wedstrijd drukken.

In het algemeen is het dus goed om veteranen op te stellen in posities waar ze niet achter spelers aan moeten rennen, maar juist het spel kunnen dicteren door slim positie te kiezen en andere spelers met vlijmscherpe passes kunnen lanceren. Het is bijvoorbeeld prima om een 36-jarige links- of rechtsback op te stellen, zolang hij maar niet een supersnelle vleugelaanvaller achterna hoeft te hollen. Oude centrale verdedigers zijn ook geen probleem, als ze maar niet veel ruimte in hun rug hebben. Gebruik dus je verstand.


Pirlo was tot niet zo lang geleden nog het draaipunt van Juventus. Foto door Валерий Дудуш.

Buiten wedstrijden om wil je waarschijnlijk ook goed voor je veteranen zorgen. Laat ze bijvoorbeeld niet een harde, fysieke training afwerken. Anders zijn ze al moe voordat de wedstrijd begint. Overweeg om ze een licht trainingsschema te laten afwerken, zodat ze op tijd fit zijn voor de wedstrijd. Ze kunnen niet elke dag meer alles geven, dus zorg ervoor dat ze presteren wanneer het moet: tijdens de wedstrijd.

Een andere belangrijke factor hierin is een goede medische staf. Hoewel het spel je niet de mogelijkheid geeft om een medisch lab in te richten zoals die van AC Milan, kun je wel een zo goed mogelijke fysio aantrekken om je spelers door een blessure heen te helpen. Daarnaast zorgen goede fitnesstrainers ervoor dat je spelers tijdens de training weinig kans lopen opnieuw geblesseerd te raken. Deze factoren zullen geen al te grote invloed hebben, maar ieder klein beetje helpt om je oude sterren de gloriedagen te laten herleven.

Belangrijke attributen voor een veteraan
Zoals al eerder is opgemerkt, zijn sommige attributen van essentieel belang voor een oudere speler. Ten eerste zijn dat de mentale attributen, die ook afhangen van de positie waarin de speler speelt. Het ene attribuut is belangrijker dan het andere, maar de volgende attributen zijn altijd belangrijk, met name voor een speler die niet al te mobiel is:

Anticipatie – Dit houdt in hoe goed de speler is in het voorspellen van het spel, zoals sommigen dat ‘het spel lezen’ noemen. Door goed te voorspellen waar de bal gaat zijn en hoe de spelers zich over het veld bewegen, weet hij precies waar hij moet zijn om in de meest kansrijke positie te staan. Een speler die hier goed in is, hoeft niet snel te zijn. Hij compenseert zijn gebrek aan snelheid met hersenkracht en snel nadenken.

Zelfbeheersing – Dit attribuut bepaalt hoe bestendig een speler tegen druk is. Dit omvat zowel druk als in pressie die de tegenstander op de speler uitoefent, alsook de druk die hij voelt op een belangrijk moment in de wedstrijd. Een hoge waarde voor dit attribuut houdt in dat de speler zijn hoofd altijd koel houdt, hoe hoog de druk ook is.

Concentratie – Dit bepaalt hoe lang een speler zichzelf gefocust kan houden op de wedstrijd. Gedurende de negentig minuten die een wedstrijd duurt, zal de speler niet altijd voor de volle honderd procent zijn gedachten bij de wedstrijd hebben. Dit veroorzaakt echter situaties die tot fouten leiden en dat kan je de wedstrijd kosten. Een hoge waarde voor concentratie houdt in dat de waarden voor de attributen beslissingen en anticipatie voluit worden benut tijdens de gehele wedstrijd.

Beslissingen – Dit attribuut waarborgt de kwaliteit van de beslissingen die een speler maakt. Een speler maakt tijdens een wedstrijd immers voortdurend keuzes en een hoge waarde voor dit attribuut zorgt ervoor dat hij altijd de best mogelijke maakt. Bovendien bepaalt het hoe en wanneer een speler die keuze maakt. Een speler die veel aarzelt zal dus niet snel een hoge waarde voor dit attribuut hebben.

Teamwork – Dit bepaalt hoeveel een speler denkt in het belang van het team, in plaats van in zijn eigen belang. Een hoge waarde voor dit attribuut zal een speler dus vaak een kans laten aan een andere speler die er beter voor staat.

Afhankelijk van of we met een verdedigend- of aanvallend-ingestelde speler te maken hebben, is één van de volgende twee attributen belangrijk:

Positiespel – Dit attribuut bepaalt hoe goed een speler zijn positie inneemt, afhankelijk van wat er om hem heen gebeurt. Positiespel (het herkennen van de mogelijkheden) is verwant aan beslissingen (het kiezen van de juiste positie uit die mogelijkheden) en anticipatie (het voorspellen van wat anderen doen en hoe het spel zich verplaatst). Deze drie attributen bepalen voor het grootste gedeelte de voetbalintelligentie waarover de veteraan zou moeten beschikken.

Zonder bal – Dit bepaalt hoe goed een speler gebruik maakt van de ruimte die hij heeft als hij niet aan de bal is. Niet alleen is dit attribuut belangrijk voor een speler om zichzelf vrij te lopen voor een pass of assist, maar ook om tegenstanders weg te lokken van hun verdedigende positie. Op deze manier kan de speler ruimte en dus kansen creëren voor zijn medespelers.

En tot slot, een attribuut dat, hoewel niet noodzakelijk, zeker van pas komt bij oudere spelers:

Natuurlijke conditie – Dit bepaalt hoezeer een speler zijn fysieke attributen achteruitgaan en weer herstellen, en dan gaat het voornamelijk over de lange termijn. Een hoge waarde betekent een lange carrière en een snel herstel van blessures.

Dit artikel is met toestemming vertaald door Platina32. Het origineel is afkomstig van Strikerless. Het is mogelijk dat in dit artikel geüitte opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here