Het moeilijkste land ter wereld

HomeFootball Manager 2024Het moeilijkste land ter wereld

Auteur

Datum

Categorie

In 2003 was er wereldwijd kortstondig aandacht voor een documentaire van Johan Kramer: The Other Final. Terwijl de hele voetbalwereld oog had voor het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea, werkten Bhutan en Montserrat de andere finale af, die tussen de twee laagst geklasseerde teams op de wereldranglijst van dat moment. Onder de bezielende leiding van Arie Schans won Bhutan met 4-0. Het voetbal was eigenlijk bijzaak; het ging om de boodschap: aandacht voor culturen en hun sport, ver verwijderd van het commerciële spelletje. Werken met een van die nationale elftallen zou in FM een gigantische uitdaging zijn, maar in geen van beide het moeilijkste land om te managen. Welk land dan wel? Eén ding kunnen we verklappen: het is niet San Marino.

Wat maakt een land moeilijk om te managen?

Er zijn verschillende factoren die meespelen in het laten doorwegen van de moeilijkheidsgraad. Ten eerste kijken we naar de mogelijkheden op de lange termijn. Spelen er in het land clubs die internationaal iets kunnen laten zien? Wat is de jeugdwaarding van het land? Is het makkelijk om een paspoort te krijgen? Kiezen talentvolle spelers liever voor een ander land? Wat wordt de tegenstand in de internationale kwalificatiereeksen voor het WK of het intercontinentale toernooi? Na dit uitgebreid bestudeerd te hebben, kunnen we het moeilijkste land om te managen met relatieve zekerheid bekendmaken.

Noordelijke Mariana Eilanden

De Noordelijke Marianen, zoals het land in het Nederlands wordt aangeduid, is een land dat bestaat uit veertien eilanden in de Grote Oceaan. In de geschiedenis zijn de eilanden onderdeel geweest van Spanje, Japen en Duitsland, maar sinds de Tweede Wereldoorlog kwam de grootste invloed vanuit de Verenigde Staten. Vanaf 1978 zijn de Noordelijke Marianen een overzees gebiedsdeel van de Verenigde Staten. Het land ligt net boven een andere kleine staat: Guam. De afstand naar een groter land is echter veel verder. De Noordelijke Marianen liggen ongeveer 2.500 kilometer ten oosten van de kust van de Filipijnen.

De ligging van een land is overigens geen heel grote factor die meespeelt in dit artikel, dus wat is er dan wel aan de hand met de Noordelijke Marianen?

Jeugdwaardering

Ten eerste heeft het land, samen met Kiribati, de allerlaagste jeugdwaardering in Football Manager 2024, niet-speelbare of historische landen daargelaten. De jeugdwaardering die een land krijgt, is een indicatie voor de kwaliteit van de newgens die in het spel zullen verschijnen. In dit geval zullen zij abominabel slecht zijn, waardoor het schier onmogelijk is om binnen twee decennia al een representatief nationaal elftal op te stellen. Natuurlijk, er zijn wel zaken die de jeugdwaardering kunnen beïnvloeden. Denk daarbij aan de successen van de nationale ploeg én van de clubteams in continentaal verband. Maar dan nog, de waardering gaat heel langzaam en puntsgewijs omhoog. Ter vergelijking: de jeugdwaardering voor een voetballand als Canada ligt ruim vijftig punten hoger – een eeuwigheid.

image.png.de6464c2d92dcff34748ef23f96f823e.png

Paspoorten

Is er een snellere weg naar kwalitatief succes? Ja, die is er via dubbele nationaliteiten. Je kunt spelers naar je club halen vanuit andere landen en na vijf jaar onafgebroken in het land te hebben gewoond, krijgt iemand het paspoort van de Noordelijke Marianen. Het lijkt makkelijk, maar dat is het niet. De eilandengroep staat in FM te boek als een lager ontwikkeld land – een reden voor veel spelers om ergens anders te gaan voetballen als ze de kans krijgen. Bovendien is het de vraag of de speler überhaupt het paspoort wil hebben. Immers, de nationale competitie stelt geen regel wat betreft het opstellen van buitenlandse spelers; het hebben van een paspoort is voor een speler dus niet nodig om de club vooruit te willen helpen. De enige reden kan nog zijn dat de speler uit zou willen komen voor het nationale elftal. In FM is dat altijd een spanningsveld, want hoe matig een speler soms ook is, als hij over een paspoort beschikt uit een beter voetballand, blijft hij graag wachten op een uitnodiging die nooit zal komen.

Er is nog een ander probleem rondom de paspoorten. Omdat de Noordelijke Marianen een overzees gebied zijn van de Verenigde Staten, krijgt elke newgen in het land een dubbel paspoort! Mocht er onverwacht ergens een ‘groot’ talent opduiken, heeft hij de kans om opgeroepen te worden voor de VS. Of, ook al komt die oproep niet, hij kan aansluiten bij de spelers die wachten op die oproep die nooit komen zal…

Clubs

Gelukkig houden de ruim 50.000 eilanders wel van het spelletje soccer. De verschillende M.Leagues herbergen voldoende clubs om mee te spelen en om spelers mee op te leiden. De recordkampioen is Latte FC uit Saipan. In een stadion dat plaats biedt aan vijfhonderd uitzinnige fans schijnt het goed vertoeven te zijn. Latte is in FM nog bekend onder de naam Tan Holdings FC, vernoemd naar de grote sponsor van de club. In het stadion speelt het nationale elftal trouwens zijn wedstrijden niet. Dat doet het in het Oleai Sport Complex Field met een capaciteit voor 2.000 toeschouwers.

Huidige nationale selectie

De database van FM24 bevat 42 spelers die het Noordelijk Mariaanse paspoort hebben als eerste of tweede nationaliteit. Ze luisteren naar prachtige namen als Anthony Fruit, Jehn Joyner of Lucas Knecht. Laatstgenoemde is ‘s werelds jongste A-international allertijden; hij maakte zijn debuut op de leeftijd van 14 jaar en 2 dagen. Ook kent de selectie enkele spelers die de tweede nationaliteit verworven hebben, waaronder de zojuist genoemde Fruit (geboren in Australië) en Lucas Knecht (VS), de Koreanen Cosmos Kim en Kris Kim (onbekend of dit broers zijn) en Chinees Joe Wang Miller (zie screen hieronder).

Miller en Knecht zijn de twee vedetten van het elftal en de enige spelers die dertig jaar of ouder zijn. De rest van het vlaggenschip der eilanders is dus nog relatief jong, waardoor je in ieder geval de eerste jaren met een vaste kern kunt werken.

image.png.a21a74104e460373835e3045d286d256.png

De tegenstand

Veel officiële wedstrijden speel je helaas niet met de Noordelijke Marianen. Alhoewel, het kan wel, maar dan moet het sportief gelijk heel goed gaan. Eigenlijk zijn er in Oost-Azië drie toernooien (je kunt nog een extra toernooi toevoegen, daarover later meer) die in een vierjaarlijkse cyclus worden afgewerkt: het Wereldkampioenschap, de Azië Cup en de EAFF E-1 Football Championship, een toernooi waaraan alleen Oost-Aziatische landen aan meedoen en waarvan het land nog nooit het hoofdtoernooi heeft bereikt.

Voor alle toernooien moet het elftal zich kwalificeren via voorrondes. De E-1 Championship wordt in 2025 gespeeld. In een game zul je in september 2024 op de eerste kwalificatiewedstrijden stuiten. In de kwalificaties voor de Azië Cup treden de Noordelijke Marianen dan aan in de play-offs voor een plek in de eerste groepsfase voor de kwalificatie van de Azië Cup. Die play-off doorkomen zou al een prachtige eerste prestatie zijn. Vanzelfsprekend volgt er een zelfde weg in de kwalificatie richting het WK, zou je denken. Echter, de bond is geen lid van de FIFA en om die reden kan het land niet meedoen aan de WK-campagnes. Gelukkig valt daar iets aan te doen! In de pre-game editor van FM24 hebben het land simpelweg lid gemaakt van de FIFA, waardoor de Noordelijke Marianen over een aantal jaar instroomt in de kwalificatie voor het WK van 2030. Het hiervoor benodigde bestand vind je hier op ons forum!

Het land speelklaar maken in FM

Je kunt niet zomaar beginnen met de Noordelijke Marianen. Zelfs als je alle 42 eilanders inlaadt bij het aanmaken van een spel, is het niet mogelijk om er als bondscoach te starten. Er zit dus niets anders op dan vanuit de Steam Workshop (of elders op het internet) een database toe te voegen. In de Workshop is, zo ontdekten we, ook een fictief extra landentoernooi te downloaden waarin alleen de Amerikaanse overzeese gebieden het tegen elkaar opnemen – toch leuk voor de extra wedstrijden en misschien zelfs een prijs! Moet je wel eerst langs bijvoorbeeld Puerto Rico zien te komen, maar dat terzijde.

image.png.56bd8da5bdb759bd0fe6d16568c00507.png

Het is aan te raden om na het toevoegen van een extra land in de database ervoor te kiezen om de competities toe te voegen bij het aanmaken van de game. Immers, het lijkt het meest verstandig om een dubbelfunctie te gaan bekleden, zodat je bij een club kunt werken aan de ontwikkeling van het Mariaanse voetbal. Een andere tip die we mee willen geven is dat je met een zo klein mogelijke database eerst ruim anderhalf seizoen simuleert, om te kijken of de toegevoegde bestanden uit de Workshop niet tot problemen of crashes leiden.

Durf je het nog aan? Laat het ons weten! Go Blue Ayuyus!

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen