Het karakter van een speler

HomeArchiefHet karakter van een speler

Auteur

Datum

Categorie

Disclaimer: deze gids is deels geschreven met informatie vanuit onze partner FMI. Klik hier voor de link naar het Engelstalige artikel.

Het karakter van een speler maakt hem, of kraakt hem. Het karakter heeft op veel verschillende factoren invloed. Bijvoorbeeld hoe snel een speler zich gaat ontwikkelen, hoe hij omgaat met een tegenslag, wat zijn plannen voor de toekomst zijn en hoe hij met de media omgaat. In deze gids duiken we dieper in op het karakter van een speler, zodat jij als echte Football Manager weet waar je rekening mee dient te houden.

Karakter raadplegen

Je kunt het karakter van een speler raadplegen door naar zijn profiel te gaan. Rechts staat het kopje ‘karakter’.

Het karakter

Het karakter van een speler wordt bepaald aan de hand van een aantal verborgen eigenschappen. Deze eigenschappen zijn alleen zichtbaar via de editor en dus niet via het profiel van een speler. De volgende verborgen eigenschappen hebben invloed op het karakter:

Ambitie

Hoe hoog de speler de lat voor zichzelf legt. Een hoge waarde voor ambitie zorgt er voor dat de speler alles uit de kast haalt, maar heeft als keerpunt dat hij ook sneller een stap hogerop wil maken.

Controverse

Hoe uitgesproken de speler is, zowel richting de media als richting teamgenoten. Het liefst wil je spelers hebben met een lage waarde voor controverse.

Druk

Hoe een speler met bepaalde situaties omgaat, bijvoorbeeld een belangrijke wedstrijd. Je wilt het liefst beschikken over spelers met een hoge waardering voor druk.

Loyaliteit

In hoeverre een speler trouw is aan de club of manager. Een loyale speler zal niet snel een stap hogerop willen maken, of om loonsverhoging vragen wanneer er een goede prestatie neergezet is.

Professionalisme

In hoeverre de speler zijn meegegeven taken zal volbrengen en er het maximaal mogelijke uit zal halen. Een hoge waardering voor professionalisme is dus een goed teken.

Sportiviteit

Hoe sportief de speler is. Spelers met een hoge waardering voor sportiviteit zullen niet snel een overtreding maken, waarvoor ze een rode kaart krijgen. Zij willen gewoon dat er een leuk potje voetbal gespeeld wordt.

Temperament

In hoeverre een speler het hoofd koel kan houden in bepaalde situaties. Je wilt graag spelers met een hoge waardering voor temperament. Deze spelers zijn in staat om het hoofd koel te houden, spelers met een lage waardering voor temperament zullen een korter lontje hebben.

Daarnaast zijn er ook twee zichtbare eigenschappen die invloed hebben op het karakter van een speler:

Leiderschap

Een echte aanvoerder beschikt over een hoge waardering voor leiderschap. Spelers met een hoge waardering voor leiderschap zijn in staat om de lijnen in het veld uit te zetten. Daarnaast dienen zij als motivator voor de overige spelers.

Vastberadenheid

In hoeverre een speler wel of niet zal opgeven bij een tegenslag. Spelers met een hoge waardering voor vastberadenheid zullen alles uit de kast halen om er een resultaat uit te halen. Spelers met een lage waardering zullen het hoofd sneller laten zakken bij een tegenslag.

Soorten karakters

Nu je weet welke factoren invloed hebben op het karakter van een speler, wordt het tijd om te kijken naar de type karakters die er in Football Manager zijn. Probeer er voor te zorgen dat de spelers een neutraal of positief karakter hebben. Aan het begin van het spel hebben alle spelers een neutraal of positief karakter, maar newgens die later instromen kunnen ook beschikken over een negatief karakter. We zullen elk karakter hieronder uitlichten, met – waar mogelijk – een voorbeeld van een bekende speler die over dit karakter beschikt.

Positieve karakters

·        Ambitieus (João Felix)
·        Bevlogen (Kylian Mbappé)
·        Charismatische leider (geen voorbeeld)
·        Geboren leider (Gianluigi Buffon)
·        Gedreven (Virgil van Dijk)
·        Heel ambitieus (Erik Botheim)
·        Leider (Giorgio Chiellini)
·        Modelprof (Harry Kane)
·        Onverwoestbaar (David Alaba)
·        Perfectionistisch (Antoine Griezmann)
·        Professioneel (Kevin De Bruyne)
·        Redelijk professioneel (Paulo Dybala)
·        Redelijk vastberaden (Neymar)
·        Resoluut (Sergej Milinkovic-Savic)
·        Vastberaden (Callum McGregor)
·        Voorbeeldige burger (Frenkie de Jong)
·        Wilskrachtig (Ederson)

Neutrale karakters

·        Eerlijk (David Pérez)
·        Gebalanceerd (Gabriel Jesus)
·        Hartelijk (Luka Jovic)
·        Heel trouw (Niels Fleuren)
·        Luchthartig (Mohamed Salah)
·        Onsportief (geen voorbeeld)
·        Realistisch (geen voorbeeld)
·        Redelijk ambitieus (Paul Pogba)
·        Redelijk loyaal (Ferran Torres)
·        Redelijk sportief (Anthony Martial)
·        Sportief (Christian Eriksen)
·        Toegewijd (Julio Acosta)
·        Trouw (Anton Shunin)

Negatieve karakters (alleen newgens)

·        Geldwolf
·        Grillig
·        Laf
·        Laks
·        Makkelijk ontmoedigd
·        Niet ambitieus
·        Nonchalant
·        Temperamentvol
·        Weinig vastberadenheid
·        Weinig zelfvertrouwen

Mentorschap

Een wereldtalent gekregen in de jaarlijkse jeugdinstroom, maar heeft hij een negatief karakter? Wees niet getreurd, want het is mogelijk om het karakter van een speler te veranderen. Dit heeft echter wel tijd nodig. Je kunt het karakter van een speler aanpassen door hem in een mentorgroep te plaatsen. Dit doe je door naar het tabblad ‘Training’ te gaan en daar voor het kopje ‘Mentorschap’ te kiezen.

Waar moet je op letten wanneer je mentoren wilt aanwijzen voor een bepaalde speler?

·        De groep dient uit minimaal drie personen te bestaan (twee begeleiders en de speler die begeleid moet worden);
·        De begeleide speler dient jonger dan 23 jaar te zijn;
·        Kies mentoren die zelf een positief karakter hebben;
·        Kies mentoren die in dezelfde linie of vergelijkbare positie spelen als de speler waarvan het karakter veranderd dient te worden;
·        Daarnaast dienen de spelers allemaal in hetzelfde elftal te spelen. Wanneer je een speler uit de O18 wilt laten begeleiden, moet je deze dus  overhevelen naar het eerste elftal.

In deze situatie gaat Rowan McDonald waarschijnlijk snel profijt hebben van zijn mentoren. Dit valt ook te zien aan het  ‘geschatte effect van de groep’.

Nu je deze gids hebt gelezen weet je welke factoren er invloed hebben op het karakter van een speler, maar ook hoe je het karakter van een speler kunt veranderen. Lees ook eens onze andere hulpgidsen!

Andere artikelen in de serie ‘hulpgidsen’

5 sterren training in FM 21
Duitsland en Japan speelbaar maken in Football Manager
Grote talenten uit eigen jeugd voortbrengen
Samenwerkingsverbanden in Football Manager

Of bekijk het gehele overzicht aan hulpgidsen door hier te klikken.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen