Het gebruik van aanvallende vleugelverdedigers

Avatar TactiekWaar ligt in het moderne voetbal de meeste ruimte? De meeste van jullie zullen wel antwoorden met aan de zijkant bij je eigen vleugelverdedigers. Niet zo gek dan ook dat het de laatste jaren een trend is om middenvelders en vleugelspelers om te turnen naar backs. Enkele voorbeelden hiervan zijn natuurlijk Dani Alves, Rick Karsdorp en Jetro Willems. Maar hoe haal je nu het maximale uit deze spelers?

De instellingen van je back
De geselecteerde rol voor de back is zoals de titel al doet verklappen die van aanvallend ingestelde vleugelverdediger met als taak aanvallen. Zijn belangrijkste taak is om in balbezit het middenveld te helpen de bal in de ploeg te houden en uiteindelijk door middel van voorzetten de verdediging van de tegenstander onder druk te zetten. Om dit te bereiken, krijgt de back buiten de standaard ingestelde instructies ook nog een aantal andere instructies mee:

  • Veld breed houden om zo ervoor te zorgen dat de back ook echt vanaf de zijkant opereert
  • Korter passen om hem de combinatie te laten zoeken met dichtbij staande middenvelders en (vleugel)aanvallers
  • Feller tackelen om adequaat in te grijpen bij balverlies
  • Minder op doel schieten om ervoor te zorgen dat de back ook bijna altijd voor de voorzet zal kiezen
Klik op de screen voor de complete afbeelding.

Formatie team
Mijn voorkeursformaties bij een tactiek met aanvallende backs zijn formaties waar zonder klassieke buitenspelers gespeeld wordt. Hierbij zal er gespeeld moeten worden met hangende vleugelspelers, die naar binnen zullen komen om in de eerste plaats ruimte te maken voor de opkomende vleugelverdediger, maar ook in de tweede plaats om extra bezetting voor het doel te krijgen om eventuele afgeslagen voorzetten op te kunnen pikken. Verder kan er ook gekozen worden om geheel zonder vleugelspelers te spelen. Hierbij moet je denken aan een 4-4-2 met een ruit op het middenveld, een 5-3-2 of een 4-3-3 met 3 spitsen. In deze formaties hebben de aanvallende backs sowieso de ruimte op de vleugel aangezien hier verder niemand opgesteld staat

De praktijk

Zoals je in het bovenstaande filmpje ziet, wordt de bal geopend naar de rechterflank. Hier heeft de back alle ruimte omdat met drie centrale spitsen gespeeld wordt. De bal wordt voorgezet en goed afgewerkt door Harry Kane

In dit filmpje wordt een afgeslagen bal teruggespeeld naar de back, die door zijn instructies al in de buurt van de vijandige zestienmetergebied stond opgesteld. Hij slingert de bal voor het doel en er wordt wederom door Harry Kane gescoord.

Klik op de screen voor de complete screen.

Zoals je ziet geven beide backs in tien wedstrijden vijf assists, hebben ze ook meer dan vijfenhalve dribbel per wedstrijd en in totaal samen 343 voorzetten gegeven. Enkele nadelen zijn echter wel dat beide spelers relatief vaak geel zullen pakken vanwege hun hoge positie bij balverlies en dat beide spelers aan het einde van de wedstrijd moe zullen zijn. Maar deze nadelen wegen in mijn ogen niet op tegen de voordelen, die beide backs zullen toevoegen aan jouw tactiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here