Hakim Ziyech

De bal wordt onderschept ter hoogte van de middenlijn. Er worden een paar passen gezet, het hoofdje gaat omhoog en dan ziet hij het: nu moet de bal op doel. Vol verwondering kijken de supporters de bal over zo’n dertig meter na en tot hun verbazing zien ze het leer in het doel verdwijnen. Bij de trouwe supporters van SC Heerenveen is de naam van deze Marokkaanse Nederlander natuurlijk al lang en breed bekend, maar met deze treffer zet Hakim Ziyech een duidelijk streep onder zijn naam. De nieuwste groeibriljant is definitief opgestaan in Friesland, een met een linkerbeen van uitzonderlijke klasse. De vraag die echter open blijft staan is of Hakim een gedreven pleintjesvoetballer is die zichzelf door middel van hard werken naar de top kan loodsen of dat het weer een speler is die de verkeerde keuzes gaat maken en zo zijn sportieve toekomst in de voetballerij eigenhandig om zeep helpt. De toekomst zal het leren.

Hakim Ziyech groeide op met zijn familie in Dronten. Zijn familie kwam naar de Flevopolder, omdat Ziyech’s vader daar werk kreeg. Geld was hard nodig in de familie, want met zeven broers en zussen moest er toch brood op de plank komen. Een gezellige drukte natuurlijk, maar al snel kwam de ellende. Hakim en zijn gezin zagen hun vader verzwakken aan een spierziekte. Aangezien Hakim de jongste van de acht kinderen is, beschermde zijn gezin hem tegen de angst die er bij een ziekte komt kijken en stuurde hem dan ook veel met zijn voetbal naar buiten. Zijn voetbal gaf hem de nodige afleiding van de situatie in zijn gezin en al dat voetballen, wierp ook zijn vruchten af. Bij ASV Dronten speelde hij zich bij Ajax in de kijker, maar na enkele proeftrainingen keurden deze club hem af. SC Heerenveen wist daarvan te profiteren en nam Ziyech op in de jeugdopleiding. 


Hakim staat klaar voor een vrije trap.

In de A1 van SC Heerenveen kwamen er echter klachten over zijn karakter. Die klachten waren begrijpelijk, want Ziyech had nogal een kort lontje. Hij kon het niveau van de Friezen gemakkelijk aan, maar hij moest leren zijn woede te kanaliseren. Zijn ex-trainer en de teammanager van Heerenveen hebben hem hierin erg geholpen. Jan de Jonge en Pieter Busscher werden zijn vertrouwenspersonen, die ervoor zorgden dat hij niet ontspoorde. Tot op de dag van vandaag hebben deze mannen en de familie van Hakim ervoor gezorgd dat hij hier nu staat.

De inspanningen van Jan de Jonge en Pieter Busscher werden op 2 augustus 2012 beloond. Hakim mocht namelijk zijn opwachting maken in het Europese duel tegen Rapid uit Boekarest. Het werd geen onverdeeld succes, maar Marco van Basten hield vertrouwen in de jonge Marokkaan. Hij mocht vorig seizoen namelijk nog driemaal aantreden bij de Friezen. Zijn echte doorbraak moest echter nog komen. Dit seizoen is Hakim namelijk dé revelatie bij de Noordelingen. Waar Alfreð Finnbogasson de ballen meermaals in het netje legt, daar is Ziyech degene die voor de nodige creativiteit zorgt. In deze rol valt hij vooral op door zijn pareltjes van doelpunten. Waar de IJslandse spits in Friese dienst bekend staat om zijn lelijke doelpunten, daar is de spelmaker bekend om zijn prachtige doelpunten. Als Hakim scoort, dan is het namelijk ook meteen om van te smullen. En natuurlijk is zijn spel ook niet onopgemerkt gebleven bij de bondscoach van Jong Oranje. Ziyech maakte zijn debuut als jeugdinternational op 14 augustus jongstleden, waar hij na 47 minuten inviel tegen Jong Tsjechië. Het begin is er, maar Ziyech weet dat hij er nog lang niet is.

Naam: Hakim Ziyech
Nationaliteit: Nederlands
Positie: (A)MRCL
Lengte: 1,81 m
Gewicht: 65 kg
Huidige club: sc Heerenveen
Vorige club(s): ASV Dronten 
Geboortedatum: 19 maart 1993
Leeftijd: 20 jaar
Geboorteplaats: Dronten 
Interlands: –

In Football Manager
Het moge duidelijk zijn dat Hakim Ziyech in de game is gezet voordat hij echt bekend werd als bepalende speler van Heerenveen. Hoewel hij in Friesland wordt ingezet als centrale middenvelder, is het aan te raden om Ziyech te gebruiken als aanvallend ingestelde vleugelspeler. Linksbuiten is namelijk zijn natuurlijke positie volgens het spel. De technische kwaliteiten van Hakim komen hier goed van pas. Ook moet je als manager van Ziyech niet raar opkijken als hij voor de tweede keer in één maand de wedstrijd niet kan uitspelen. Het atletisch vermogen van dit talent is namelijk niet zijn sterkste punt. De nieuwe Neymar zal Ziyech niet worden, maar met zijn snelheid is hij een absolute topper voor een club als Heerenveen. Misschien is de gouden linkspoot wel dé man die jou uit de brand kan helpen.

Hakim Ziyech aan het begin van het spel

Hakim Ziyech op zijn top

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here