Of je ze nu haat of van ze houdt, het valt niet te ontkennen dat naar binnen snijdende vleugelspelers als Eden Hazard en Arjan Robben een hoop lef en durf in hun spel leggen. Ondanks hun briljante technische en creatieve acties, worden dit soort spelers vaak omschreven als zelfzuchtig, egocentrisch en wordt hun vaak verweten dat ze niet genoeg meehelpen in verdedigend opzicht. Toch hebben zowel Hazard en Robben in de afgelopen jaren iets aan hun spel toegevoegd, namelijk hun keuze van positie in verdedigend opzicht en het meelopen met hun directe tegenstander. Waar deze ontwikkeling in het echte leven, tot de beste wingers van de wereld aan toe, zich heeft ingezet, blijft deze ontwikkeling in Football Manger nogal achter. Maar waarom?
In FM is er een methode, bestaande uit twee stappen, waardoor ook jouw wingers zich actief bezig zullen houden met het verdedigende onderdeel van het voetbalspelletje. Deze methode helpt je bij het bereiken van het totaalvoetbal, waarin elke speler in elke fase van het spel zich actief bemoeit met het voetbalspelletje en in beweging is, ofwel om zelf in positie te komen, ofwel om de loopacties van een medespeler te ondersteunen. Het ultieme doel voor veel voetballers, managers en ook fans, maar misschien meer een utopie.
Hoewel totaalvoetbal vaak wordt geassocieerd met aanvallend voetbal, is het concept ook in verdedigend opzicht zeer bruikbaar. Het overnemen van elkaars taken en posities, het geven van rugdekking zijn ook belangrijk om ten alle tijden een aantal spelers tussen de tegenstander en jouw goal in te houden. In de ideale wereld schuift je team van voren naar achteren over het veld met nooit meer dan ongeveer 35 meter tussen je voorste en achterste speler. Deze compacte speelstijl maakt het voor de tegenstander zo moeilijk mogelijk om ruimtes te vinden om in te dribbelen of om tussendoor te passen.
Het gehele idee van totaalvoetbal hangt in FM samen met een zeer vloeiende speelstijl. Deze instelling van de mentaliteit in ons geliefde spelletje zorgt ervoor dat alle spelers samenwerken als een blok, waarin ieder speler zowel verdedigend als aanvallend bijdragen en elkaars rollen en positie overnemen wanneer de situatie hierom vraagt. Hoewel dit meer veelzijdigheid en tactisch inzicht vraagt van je spelers, moedigt het je spelers wel aan als een team te opereren terwijl het ook zorgt dat er meer beweging ontstaat en je spel ook onvoorspelbaarder en dus gevaarlijker wordt. Kortom, het zorgt ervoor dat je spelers aanvallen en verdedigen als één team.
Hoewel dit in theorie allemaal goed klinkt, blijft het natuurlijk de vraag of dit valt te realiseren in het spel. Laten we er een voorbeeld bij pakken. Het gaat hier om een wedstrijd tussen de Tottenham Hotspurs en Chelsea in de League Cup. Het staat gelijk en Paulinho van de Spurs wordt eraf gestuurd met rood. Het is dus tijd voor wat opofferingsgezindheid in verdedigend opzicht van de aanvallers van de Spurs. De wingers zullen permanent mee moeten met hun backs om zo te voorkomen dat zij vrij kunnen voorzetten op de gevaarlijke Diego Costa.
Zoals hierboven te zien staan er een hoop spelers van Chelsea centraal, daar waar de Spurs een man mist. Tottenham maakt het veld smal om dit op te vangen, maar dit geeft natuurlijk enorm veel ruimte op de zijkanten voor de backs van Chelsea. Om te voorkomen dat Ivanovic en Azpilicueta vrij spel krijgen, zullen de wingers hun verdedigende steentje bij moeten dragen. OP de screen zie je dit dan ook gebeuren: de wingers zijn door de zeer vloeiende mentaliteit van het team helemaal mee gelopen met hun backs. Ze nemen hun verantwoordelijkheid en helpen zo het hele team.
Maar zullen je vleugelspelers dit altijd doen? Nee, zeker niet! Sowieso zullen alleen spelers met een goed tactisch en ruimtelijk inzicht dit zelf inzien. Daarom zul je meestal specifieke spelersinstructies nodig hebben om dit soepel te laten verlopen. Dit zijn jammer genoeg geen instructies die je standaard in je tactiek op kan nemen, maar instructies die je elke wedstrijd opnieuw zelf in zal moeten stellen. Je zult namelijk in moeten stellen dat je vleugelspelers in de mandekking spelen tegen hun eigen back.
Mocht je niet met een zeer vloeiende mentaliteit willen spelen, zal de specifieke spelersinstructie voor je wingers om hun backs te dekken ook vaak al voldoen, maar dit zal op fysiek vlak natuurlijk ook het nodige eisen van je vleugelaanvallers. Maar zo zie je maar weer dat een flink probleem bij het verdedigen van opkomende backs redelijk makkelijk op te lossen valt.
Dit artikel is met toestemming vertaald door bas2204. Het origineel is afkomstig van Strikerless en geschreven door ons eigen forumlid Nom de Guerre. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.