Grote talenten uit eigen jeugd voortbrengen

HomeMU's HulpgidsenGrote talenten uit eigen jeugd voortbrengen

Auteur

Datum

Categorie

Eén van de mooiste dingen in Football Manager, wat ons betreft, is het ontwikkelen van eigen jeugdspelers die van waarde kunnen zijn voor het eerste elftal. Hoe mooi is het dat je kan zeggen dat je landskampioen bent geworden met zoveel mogelijk eigen jeugdspelers, of dat jouw jeugdproduct er met de gouden bal vandoor gaat. Maar hoe zorg je er nou voor dat er zoveel mogelijk spelers vanuit de jeugdopleiding doorbreken? Er zijn veel verschillende aspecten die van invloed zijn op je jeugdinstroom en die behandelen we in deze gids.

Let wel op: wanneer je voldoet aan alle eisen die gesteld zijn, kan het alsnog zijn dat je een keer een mindere jeugdlichting voor je kiezen krijgt. Deze aspecten zorgen er voor dat je je kansen op een goede jeugdinstroom vergroot. 

Faciliteiten

De faciliteiten van de club zijn één van de speerpunten die invloed hebben op de jeugdinstroom. Je kunt de faciliteiten van je club inzien door naar clubinfo te gaan en daar voor faciliteiten te kiezen.

Jeugdaccomodatie, jeugdopleiding en jeugdwerving

De jeugdaccomodatie, jeugdopleiding en jeugdwerving dragen alle drie evenveel bij aan het huidig vermogen (CA) en het potentiële vermogen (PA) van spelers in de instroom. De jeugdaccomodatie heeft puur en alleen invloed op spelers die nog door moeten komen. Ook maken de spelers in de zichtbare jeugdteams gebruik van het trainingscomplex, net als het eerste elftal. Het trainingscomplex is dus ook medebepalend voor de snelheid van de ontwikkeling van de jeugdspelers.

Je kunt de jeugdaccomodatie, jeugdopleiding en jeugdwerving verbeteren. Wanneer je meer invloed binnen de club hebt gekregen is het bestuur sneller geneigd om een verzoek tot verbetering goed te keuren. Ook wanneer het ontwikkelen van eigen jeugd een belangrijk punt is in de clubvisie, zal het bestuur je eisen sneller inwilligen. Een aanvraag tot verbetering doe je bij het bestuur. Hiervoor ga je naar clubvisie en kies je de optie bestuursverzoek indienen. Het kan soms zijn dat één van de opties niet beschikbaar is om te verbeteren. Wacht dan een aantal maanden, grote kans dat hetgeen dat je wilt verbeteren dan wel aangevraagd kan worden.

Staf

Er zijn twee belangrijke staffuncties die invloed hebben op het talent dat voortgebracht wordt in de jeugdinstroom, namelijk de hoofd jeugdopleiding en de jeugdstaf.

Hoofd jeugdopleiding

De hoofd jeugdopleiding is één van de belangrijkste stafleden als het gaat om de instroom van jeugdspelers. De belangrijkste kwaliteiten die een hoofd jeugdopleiding moet bezitten zijn: werken met jonge spelers, spelerskwaliteiten beoordelen en spelerspotentieel beoordelen. Maar ook het karakter van een hoofd jeugdopleiding is heel bepalend. Wanneer de hoofd jeugdopleiding een goed karakter heeft, is de kans groot dat een deel van de doorgekomen jeugdspelers ook een beter karakter krijgt. Zorg dus dat je hoofd jeugdopleiding bijvoorbeeld het karakter modelprof, gedreven of professioneel heeft. De persoonlijkheid van een speler bepaalt namelijk hoe snel de speler zich ontwikkelt en of hij zijn potentieel gaat benutten.

Daarnaast dien je goed in de gaten te houden wat de voorkeursformatie van je hoofd jeugdopleiding is. Aan de hand van de voorkeursformatie gaat de hoofd jeugdopleiding namelijk op zoek naar toekomstige talenten. In dit voorbeeld is de voorkeursformatie van Mil Homens een 4-2-3-1 formatie. In je jeugdinstroom krijg je dus spelers die binnen deze formatie passen. Pas dus je tactiek aan de voorkeursformatie van je hoofd jeugdopleiding aan of kies voor een hoofd jeugdopleiding die voldoet aan jouw voorkeursformatie. Het zou zonde zijn dat je een wereldtalent in de jeugdinstroom krijgt, die op een positie speelt waar jij geen gebruik van maakt.

Lees ook: Het karakter van een speler, om meer te weten te komen over spelerspersoonlijkheden in Football Manager.

Jeugdstaf

De jeugdstaf heeft invloed op de ontwikkeling van jeugdspelers in de jeugdteams, maar ook deels op het karakter van de jeugdspelers. Het gaat hier om de staf van bespeelbare teams, dus bijvoorbeeld het O18 of het O21 team. Wanneer je een goede trainingsstaf in je jeugdteams hebt, zullen de spelers zich sneller ontwikkelen. Zorg dus dat je jeugdstafleden over een goed karakter beschikken, maar daarnaast ook een goede waardering voor werken met jonge spelers en spelerspotentieel beoordelen hebben.

Je kunt je jeugdstaf vergelijken door naar het ontwikkelingscentrum te gaan. Kies daar voor staf en kies dan het team waarvan je de jeugdstaf wilt vergelijken. Je krijgt dan een overzicht waarin je kunt zien hoe jouw staf zich verhoudt ten opzichte van de rest van de jeugdteams in de competitie.

Ontwikkelingscentrum

In het ontwikkelingscentrum word je op de hoogte gehouden van de ontwikkeling van je jeugdspelers. In dit scherm krijg je een beknopt overzicht van de kwaliteiten van de selecties van je jeugdteams. Daarnaast worden er door je assistent-manager adviezen gegeven over spelers die klaar lijken te zijn voor het eerste elftal, met daarbij het huidige niveau en het verwachte potentiële niveau. Ook zie je hier welke spelers aandacht nodig hebben in hun ontwikkeling en welke spelers op de goede weg zijn. Hierbij geldt ook: hoe beter je assistent-manager en hoofd jeugdopleiding, hoe accurater de verslagen.

Lees ook: Huidig en Potentieel vermogen in Football Manager, om meer te weten te komen over de werking van het huidig en potentieel vermogen.

Sattelietclubs

Ook je sattelietclubs kunnen invloed uitoefenen op de instroom van je jeugdspelers. Zorg dan wel dat je een samenwerking hebt waarbij er spelers kunnen meetrainen bij de moederclub. Als het samenwerkingsverband alleen over het commerciële of financiële gedeelte gaat, zal je niet snel spelers vanuit het desbetreffende land krijgen. In het onderstaande voorbeeld kan het maar zo zijn dat SL Benfica dankzij satellietclub Benfica Kharkiv een aantal jeugdspelers uit Oekraïne in de jeugdinstroom krijgt.

Samenwerkingsverbanden zijn ook weer aan te vragen door middel van een bestuursverzoek.

Lees ook: Samenwerkingsverbanden in Football Manager, om meer te weten te komen over type samenwerkingsverbanden in Football Manager.

Reputatie

Iets wat ook zeker invloed heeft op de jeugdinstroom is reputatie. Reputatie is een onderdeel dat veelal vergeten wordt, maar daardoor zeker niet onbelangrijk is.

Clubreputatie

De reputatie van je club kun je inzien door naar clubinfo te gaan. Hoe hoger de reputatie van de club, hoe groter de kans dat er betere jeugdspelers binnenkomen via de jeugdinstroom. Dit wil niet zeggen dat clubs met een lage reputatie geen goede spelers via de jeugdopleiding kunnen voortbrengen. Afhankelijk van het niveau kan het natuurlijk zijn dat er alsnog een geweldig talent bij een club doorbreekt, dat maar twee sterren reputatie heeft. Voor de desbetreffende club kan het dan een geweldenaar worden, maar de kans is klein dat deze speler zich gaat ontwikkelen tot één van de beste spelers ter wereld.

Maar hoe verbeter je nou de reputatie? Dit kun je niet doen door een bestuursverzoek in te dienen. De reputatie van je team is afhankelijk van de resultaten die behaald worden. Hoe beter de resultaten van het team zijn, hoe hoger de clubreputatie.

Zoals je kunt zien zijn er dus veel factoren die invloed hebben op de jeugdinstroom. Wanneer je aan deze eisen voldoet, is de kans groot dat je een aantal grote talenten zult voortbrengen. Echter is het geen garantie om elk jaar een gouden lichting te krijgen, het helpt alleen om je kansen te vergroten.

Welke talenten heb jij al weten te ontwikkelen, of heb jij zelf nog een gouden tip? Deel ze met ons! Dat kan je doen door hier te klikken.

Deze gids is deels geschreven met hulp van forumlid Daniell, bedankt voor je input!

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen