Jump to content

3-4-3 Gegenpressing - Rossini'


Rossini'

Recommended Posts

3-4-3 Gegenpressing

 

Met Schalke 04 had ik in het eerste seizoen met een beperkte spelerskern de titel gepakt in de 2.Bundesliga. Door de financiële problemen van de club kon ik enkel spelers huren en transfervrije spelers halen. Bijgevolg moest ik een tactiek creëren die geschikt was voor de mindere goden in de competitie. Zo ben ik op onderstaande 3-4-3 gekomen.

 

De visie achter deze tactiek is dat je met je elftal een hele wedstrijd als een collectief speelt. Heel veel druk zetten wanneer je de bal niet hebt, en wanneer je de bal veroverd hebt proberen te profiteren van desorganisatie bij de tegenstander. Het tempo is daarom ingesteld op hoog. Maar vergis je niet, dankzij de keuze van de formatie ontwikkel je ook voldoende balbezit en zijn het zeker en vast niet alleen maar snelle tegenaanvallen wanneer je de bal hebt.

 

image.png.764ecf3433b11d8c37fcecef8cc6678a.png

 

Voor de hoog meevoetballende doelman, bevinden er zich centraal achterin 2 wide center backs en een centrale verdediger. De WCB's gaan in balbezit gaan ze breed staan en durven ze wat meer met de bal aan de voet dan de CV. Zo wordt de opbouw van achteruit wat meer gestimuleerd. 

 

Op de flanken staan complete wingbacks, twee jongens die de hele wedstrijd de heen en weer moeten rennen. Zij moeten zowel aanvallend als verdedigend hun steentje bijdragen en zijn cruciale spelers in het elftal. Ze moeten beschikken over een groot uithoudingsvermogen, en zowel defensieve als voetballende kwaliteiten hebben. Deze jongens zijn heel belangrijk voor het elftal!

 

Centraal op het middenveld vinden we 2 werkpaarden, waarvan de ene ook aanvallend moet infiltreren. De andere dient steeds een slot op de deur te blijven en de balans te bewaren, maar mag zich in balbezit ook niet wegsteken.
 

Vooraan staan 3 jongens die veel beweging en dynamiek in het elftal dienen te brengen. Samen met de wingbacks moeten zij voor de nodige beweging en aanspeelmogelijkheden zorgen. De diepgang en infiltraties van de wingbacks in combinatie met de diepe spits en de aanvallende middenvelder, zorgen ervoor dat verdedigingen uit elkaar worden getrokken. De AP is de spil van het aanvallende spel: hij moet de lopende jongens bedienen.

 

image.thumb.png.87028d6eb42d7ef784405fcb63a1bacd.pngimage.thumb.png.88d40f2581f898eabe4735f5eb8686c7.pngimage.thumb.png.0c5978ec3da469242396bc0a98e455e6.png

 

In balverlies is het de bedoeling om hoog druk te gaan zetten. Wanneer we de bal veroveren, wil ik een snelle omschakeling zien. Dat betekent dus dat er in balbezit een hoog tempo te zien is, met veel passes richting de openliggende ruimte (maar niet te overhaast). We proberen ook zo veel mogelijk centraal te voetballen, omdat er 9 jongens in de as van het veld te vinden zijn. Als er veel ruimte op de flanken ligt, worden de wingbacks bediend op de juiste momenten. 

 

De resultaten van het eerste seizoen waren zeer aardig. De bedoeling was om ons te handhaven, al de rest was bonus. Uiteindelijk strandden we op een zevende plek in de Bundesliga, wat ons zelfs recht gaf op Europees voetbal.

 

image.thumb.png.b0884d8fae0c94b8c6e9c755e7c9d498.png

 

DOWNLOAD

 

 

Edited by Rossini'
Link to comment
Share on other sites

Ik ga deze denk ik ook wel even testen, ik speel een soortgelijk systeem, alleen 2 spitsen ipv 1. heb al een keer geëxperimenteerd met  2AMC's  omdat ik geen goede spitsen meer heb (nadeel van Youth Only), maar dat kwam niet echt uit de verf. denk de laatste paar wedstrijdjes van het seizoen is even testen

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Misschien dat ik deze eens ga uitproberen. Komend seizoen met Willem II verlies ik mijn beste vleugelspeler (Kyanna Silva) dus misschien eens zonder vleugelspelers proberen. Heb meer dan genoeg spelers die op de AMC kunnen gaan spelen maar gebruik die positie nu namelijk niet in m'n huidige tactiek. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Gepost (edited)

Ik ben nu met twee challenges bezig met Viktoria Koln. Challenges van de lange adem en waar ik weleens een seizoen een andere tactiek kan testen. Helemaal als het materiaal aansluit op de tactiek wat ik nu gebruik en dus niet ineens spelers met posities heb die ik niet meer kan inzetten. Zal in de winterstop starten met gebruiken van je tactiek. Ik laat het je weten wat de resultaten zijn.

 

Edit: Ik ga trouwens dit komende half jaar eerst een transitiefase in. Thuiswedstrijden met mijn huidige en de uit wedstrijden met jouw versie. Dan kunnen mijn spelers er langzaam aan gewend raken. En als dit dan bevalt dan volgend seizoen het hele jaar met jouw tactiek proberen. Wordt vervolgd ;) 

Edited by Gert
Link to comment
Share on other sites

Gepost (edited)

Moet helaas concluderen dat het voor mij niet echt het resultaat heeft gebracht als dat ik hoopte. Ik vind het idee heel goed. Doet me een beetje denken aan het strijdplan wat Ajax 2e seizoenshelft hanteerde in de 5-2-2-1. Maar dan wel met een veel beter idee, namelijk gewoon wel druk op de bal. 

 

Grote plus is dat we niet veel weggegeven hebben. Ook tegen grote ploegen loopt de tegenstander er zeker niet doorheen. Dat is wel echt goed en aangezien we klein duimpje zijn qua spelersbudget is dat wel een positief punt van de tactiek.

 

Ook aanvallend hebben we genoeg wedstrijden gespeeld met een hogere xG. Maar waar het niet tot doelpunten kwam.

 

Dat brengt me wel een beetje op mijn grootste minpunt: Het was behoorlijk saai. De meeste opwinding kwam van de aanvallende backs die hoog op het veld staan. Maar voor mij werkte de 2 aanvallend ingestelde middenvelders met de spits die tussen de linies speelde niet. Nauwelijks dat tussen die drie echt een grote kans ontstond. Nogmaals dit kan goed aan de kwaliteit van de selectie ook liggen. Maar het is wel iets wat hier niet goed werkte.

 

Schermafbeelding2024-06-04182634.thumb.png.135a9947c439889854bae158b52200de.png

 

Ben zeker geen tactisch brein en probeer juist veel op youtube en site te lezen en kijken wat ik kan gebruiken. Maar als ik wel iets kan melden, dan is het denk ik de complete aanvallende backs die een zwerven instructie hebben. Hierdoor gaan ze bij balbezit tegenstander ook best vaak op een vreemde manier zwerven. Zo is de man met rood omcirkeld de rechtsback en de groen omcirkelde de bal veroverende middenvelder. 

 

Schermafbeelding2024-06-03225954.thumb.png.9ecfb1cdc38d2acb85aa67bd43dc54af.png

 

Dank voor het delen iig :) 

 

Edited by Gert
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...