Jump to content

[FM22] Data is the new oil money


kmk
 Share

Recommended Posts

In een buitenwijk in Londen wordt het nieuws nauwlettend gevolgd door iedereen die Brentford FC een warm hart toedraagt. Hun geliefde club bevindt zich al tijden in financieel slecht weer. Geruchten over eventuele overnames zijn haast niet meer op een hand te tellen maar niets is concreet. Totdat een groep supporters hun handen ineen steekt en investeren in de club middels de opgerichte groep ‘Bees United’. De club is gered, maar daalt desondanks een seizoen later af naar de League Two. 

 

Toch blijkt de rust weder gekeerd nu de club voor 60% in handen is van de supporters. Sportief gezien richt de club zich op promotie naar de League One. In het tweede seizoen in de League Two lukt dit en is Brentford weer terug in de League One. Na aantal seizoenen in de middenmoot geëindigd te zijn breekt er in het voorjaar van 2012 een voorzichtige feeststemming uit bij de fans, Matthew Benham wil de club namelijk overnemen. Benham is al groot aandeelhouder van de club en wil volledig eigenaar worden van zijn jeugdliefde. In juli 2012 neemt Benham de aandelen van ‘Bees United’ over. Nog geen twee jaar later neemt hij ook het Deense FC Midtjylland over.

 

Matthew Benham is bekend geworden door zijn fascinatie voor statistieken. Met behulp van statistieken probeerde hij uitkomsten van voetbaluitslagen te voorspellen, en met succes! Hij richtte ‘SmartOdds’ op, een bedrijf dat gokkers voorziet van informatie op basis van statistieken. Dat Benham wel van een gokje houdt valt dus te verklaren. Hij verdient er zijn geld mee om vervolgens de grootste gok in het huidige voetbal te maken…

 

Wordt vervolgd…

Link to comment
Share on other sites

Gedurende de periode 2006-2012, toen Benham nog geen meerderheidsaandeel had in Brentford, probeerde hij wel zijn ideeën door te voeren en steun te zoeken bij de supportersgroep ‘Bees United’. Voor de aanwezige spelers, jeugdspelers, staf en het overige personeel kraamde Benham complete onzin uit met de visie die hij voor ogen had.

 

Leroy Rosenior, destijds trainer van Brentford, zei: “Volgens Benham moesten we stoppen met het opleiden van jeugdspelers omdat het een verspilling van geld zou zijn. De jeugdspelers met potentie werden al weggehaald door de grote clubs voordat wij hen een contract konden geven. Daarnaast moesten keuzes tijdens het scouten altijd onderbouwd worden met statistieken, afkomstig van vanuit zijn eigen bedrijf. De meeste binnen de club waren enorm sceptisch over dit model, ikzelf ook. Toch herinner ik mij één speler die gefascineerd naar Benham zat te luisteren, namelijk Sebastian Brown. Het gekke was dat Sebastian nog jeugdspeler was en juist hij de dupe zou worden van deze visie”. Dat Leroy Rosenior botste met de visie die Benham door wilde voeren bleek uit zijn korte tijd als hoofdtrainer, na 5 maanden was Rosenior alweer de laan uitgestuurd.

 

Rosenior bleek niet de enige trainer die deze cultuuromslag totaal niet omarmde. Na Rosenior werden er in 7 seizoenen maar liefst 7 trainers de laan uitgestuurd, een gemiddelde van 1 trainer per seizoen. Dit was het moment dat Benham de club volledig in handen kreeg en zijn visie daadwerkelijk doorvoerde zonder enige weerstand.

 

Terugkomend op voormalig jeugdspeler van de club Sebastian Brown geboren in Sutton, een buitenwijk van Londen, op 24 november 1989. Sebastian werd na het seizoen 2008-2009 weggestuurd bij de club en zocht zijn heil elders bij onder meer AFC Wimbledon, Bromley en via vele omwegen terecht kwam bij de club uit zijn geboorteplaats: Sutton United FC. Hier sleet hij zijn laatste jaren in het profvoetbal in een dubbelfunctie als keeper en keeperstrainer. Toch zat Sebastian zelf vooral warm op de bank in zijn trainingspak met een rol als reservekeeper.

 

Het trainersvak leek Sebastian wel wat. Hij besloot zich in te schrijven bij de Engelse bond om zijn diploma’s te halen om later zelf als hoofdtrainer verantwoordelijk te zijn voor een mooie club. De eerste delen van de trainerscursus doorliep hij snel. Sebastian had het onwijs naar zijn zin toen hem medegedeeld werd dat hij een club uit mocht zoeken om stage te gaan lopen. Hij begon gelijk met het schrijven van brieven en e-mails naar clubs waar hij graag stage zou willen lopen.

 

Wordt vervolgd...

 

Antwoorden op de reacties:

@Daniell@Fantasy@MNie@delichris

@Nummerke10@Kyrill@Titan@Marius@ElMarcos

Bedankt voor alle toffe reacties, ik heb enorm veel zin in dit avontuur en jullie hierin mee te nemen.

Edited by kmk
Type fout met dank aan Nummerke10
Link to comment
Share on other sites

Jammer dat Sebastian in 1889 geboren is, dat spreekt niet in zijn voordeel ;c los daarvan natuurlijk interessant dat hij los van zijn eigen positie de meerwaarde van het beleid inzag. Wat dat betreft ben je in het traditionele voetbal al snel de uitzondering.

Link to comment
Share on other sites

Zojuist zei Kyrill:

Mooi verhaal en update. Denk alleen Sebastiaan in 1989 geboren is ipv 1889;c

 

1 minuut geleden zei Fantasy:

1889 lijkt me een wat vreemd geboortejaar voor een jeugdspeler wel ;c 

 

Tof geschreven verder! 

 

2 minuten geleden zei Nummerke10:

Jammer dat Sebastian in 1889 geboren is, dat spreekt niet in zijn voordeel ;c los daarvan natuurlijk interessant dat hij los van zijn eigen positie de meerwaarde van het beleid inzag. Wat dat betreft ben je in het traditionele voetbal al snel de uitzondering.

 

Dank voor de oplettendheid, heb het gelijk aangepast naar 1989 :D 

Link to comment
Share on other sites

Citaat

Ditmaal een snelle update aangezien deze al klaar stond en ik mijzelf niet kan inhouden deze nu al te plaatsen :D. Normaal zit er meer tijd tussen mijn updates.

 

Na vele opties voor een stageplek is de keuze natuurlijk gevallen op Brentford FC. Gedurende een half jaar heeft Sebastian meegelopen met Brentford FC en als stage opdracht heeft hij een verslag gemaakt van de onorthodoxe werkwijze van de club.


 

Het verslaan van de olie dollars

 

Tegenwoordig zijn er steeds meer clubs die worden overgenomen door mannen die aankloppen met een grote zak geld. Veel clubs zwichten voor deze 'zakenmannen' en het wordt tijd dat de wereld een manier ofwel visie voorgeschoteld krijgt waarmee het mogelijk is op te boksen tegen deze olie dollars. Het volgende verslag laat zien hoe ik, Sebastian Brown, dit wil bereiken met een visie die gebaseerd is op het beleid van Brentford FC.

 

1)  Jeugdopleiding afschaffen

De vergoeding van de bond en verkoop jeugdspelers wegen niet op tegen de kosten. Spelers worden door grote clubs weggehaald voordat wij hen een contract aan kunnen bieden of zij bieden veel meer geld. Brentford is van mening dat dit geld veel beter voor andere doeleinden gebruikt kan worden.

 

2)  B-team opzetten

Er is een B-team opgezet voor spelers tussen de 17 en 22/23 jaar die nog niet rijp zijn voor de hoofdmacht. Het B-team traint met het eerste elftal om de spelers te laten wennen aan het niveau en zich zo te ontwikkelen en ervaring op te doen. Verder moet het B-team hetzelfde wedstrijdschema hebben als onze hoofdmacht zodat spelers wennen aan de hoeveelheid wedstrijden en het drukke schema. Brentford kan er hierbij voor kiezen om een aantal spelers uit te lenen om elders in een hoofdmacht minuten te maken, maar dit heeft niet de voorkeur.

 

3)  Aankoopbeleid

Er worden alleen spelers aangetrokken tussen de 17 en 23 jaar, die bij voorkeur eerst deel uitmaken van het B-team. Het doel is om de opvolgers voor de spelers in die eventueel vertrekken al binnen te hebben en die precies weten wat er van hen verwacht wordt. Stel Brentford heeft een tekort aan spitsen in de hoofdmacht dan stelt de visie dat er meer geld uitgegeven mag worden aan spitsen die terechtkomen in het B-team. Verder krijgen spelers voor het B-team krijgen een 3-jarig contract. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen twee type spelers; rejects en buitenlandse spelers.

 

Rejects:

De rejects zijn talenten uit de jeugdopleidingen van Engelse clubs die weggestuurd worden. Deze zijn transfervrij op te halen of voor een kleine transfersom. Soms is hierbij een doorverkooppercentage in de overeenkomst nodig. Bij Brentford is men er van overtuigd dat potentie er altijd uitkomt bij een speler ongeacht hun leeftijd.

 

Buitenlandse spelers:

Buitenlandse spelers aantrekken die de club zien als opstap naar grotere Engelse clubs.

 

4)  Scouting

De belangrijkste regel is: Engelse spelers zijn overgewaardeerd en zijn daardoor veel te duur. Hierom is het van belang om te scouten in competities die gelijkwaardig zijn aan het niveau waarop Brentford speelt en waar spelers dus goedkoper zijn.

 

De keuzes om spelers te scouten wordt gemaakt op basis van statistieken. In hoeverre zit er potentie in de statistieken in vergelijking met hun transferwaarde. Met de juiste training kan er zo waarde gecreëerd worden. Wanneer de mensen binnen de club overtuigd zijn wordt de speler gescout en gevolgd voor een langere periode. Hierbij vindt Brentford de persoonlijkheid van de speler ook zeer belangrijk. Dit geeft hen een idee in hoeverre de speler zich wil ontwikkelen op trainingen en of hij goed in de spelersgroep past.

 

5)  Speelstijl

Brentford speelt altijd met dezelfde tactiek ongeacht de resultaten. Hierbij gaat het om veel energie en een hoog tempo in de wedstrijd te leggen. Aandachtspunten hierbij zijn dode spelmomenten. Ruim 35% van de goals wordt gemaakt uit spelhervattingen, deze probeert Brentford te maximaliseren door goed ingestudeerde spelhervattingen te bedenken en te trainen. 

 

Sebastian Brown

5 mei 2020, Sutton

 


 

De Engelse bond is overtuigd van het verslag en reikt Sebastian Brown zijn trainersdiploma uit. Sebastian belt Benham op met de vraag of er bij Brentford een trainersvacature beschikbaar is voor hem. Benham geeft aan dat er vanwege de recente promotie naar de Premier League er op dit moment geen plek is omdat men tevreden is met de huidige staf, maar wanneer dit wel het geval is Sebastian altijd welkom is bij de club.

 

Zwaar teleurgesteld hangt Sebastian op, hij had zich zo verheugd op een functie binnen Brentford. Lang treuren heeft echter geen zin want over een kleine twee maanden starten de voorbereidingen van de clubs op het nieuwe seizoen. Sebastian wil beginnen aan zijn eerste klus als hoofdcoach en wil dat, hoe dan ook, doen met de ‘regels’ die in zijn verslag staan. Maar welke club ziet het zitten om op korte termijn hun visie aan te passen naar de ideeën van een groentje als Sebastian? 

 

Wordt vervolgd...

 

 

Antwoorden op de reacties:

@Daniell@Fantasy@MNie@delichris@rich ruzzian

@Nummerke10@Kyrill@Titan@Marius@ElMarcos

Wederom bedankt voor de reacties! Ik probeer zo attractief mogelijk mijn stukken te schrijven en het is dan ook fijn dat dit gewaardeerd wordt!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...