Jump to content

[FM21] Brabantse nuchterheid in Breda


Jkx05
 Share

Recommended Posts

                                

                                    1925712731_BannerBrabantseNuchterheidinBreda(6).jpg.729f37cc51d80ea2c4535836e054f9eb.jpg

                                

"Brabantse nuchterheid in Breda"

In 2015 voltrokken zich donkere wolken boven Breda. Na 15 jaar onafgebroken in de Eredivisie kwam het degradatiespook in Breda op bezoek. Na mooie tijden in de hoogste divisie, met uiteraard de derde plek in 2007/2008 en de hierop volgende Europese wedstrijden als absolute hoogtepunten, was het voor NAC de afgelopen jaren al niet makkelijk meer. De club was al jarenlang verzekerd van een plaats in het rechterrijtje, maar deze degradatieramp zagen toch maar weinig supporters aankomen. De klap was dan ook immens.

 

Vooral voor de echte trouwe supporters, die dit allerminst verdiend hadden. Zij bleven tot de allerlaatste minuut schreeuwen voor de club, maar het bleek uiteindelijk tegen beter weten in. Echter gaven zij de hoop niet op. Dit bleek wel uit de massale verkoop van de seizoenkaarten. NAC brak tot twee keer toe een record in de eerste divisie, met ruim 10.000 in 2015 en 13.705 seizoenkaarthouders in 2017. Het zorgt ervoor dat de Parel van het Zuiden voor wat betreft de seizoenkaarthouders nog altijd de vijfde grootste club van Nederland is, ondanks de deelname aan de Keuken Kampioen Divisie.

 

Ondanks deze leuke cijfers volgde er na de degradatie meerdere jaren van bestuurlijke en sportieve chaos. De seizoenen waarrin complete elftallen elkaar afwisselde zorgde voor veel verwarring, boosheid en wantrouwen. Ook bestuurlijk bleef het rommelen bij de Noad Advendo Combinatie. Het motto “Nooit Opgeven Altijd Doorzetten” werd helemaal vergeten. Onder andere hierdoor ontstond er een waar trainerskerkhof in Breda. Vanaf de degradatie in 2015 hebben maar liefst negen trainers voor de selectie gestaan. Allemaal met een eigen visie, maar blijkbaar niet de visie die bij deze volksclub paste.

 

Inmiddels is de club druk zoekende naar vastigheid, vertrouwen en herkenbaarheid. In 2019 werd de nieuwe voorzitter Edwin van Baal aangesteld. Een echte Brabander, die het inmiddels een jaartje heeft kunnen aanzien. NAC bleef echter ook tijdens het vorige, met Coronaperikelen overspoelde seizoen weer teleurstellend steken op een vijfde plaats op de ranglijst.

 

Het is volgens de voorzitter tijd dat er een compleet nieuwe weg wordt ingeslagen. De tijd van het trainerskerkhof, de bestuurlijke chaos en een vreemdelingenlegioen op het veld moeten nu eens voorbij zijn, geeft Van Baal aan. Dit NAC moet voor iedereen die een geelzwart hart heeft weer gaan voelen als de club van Breda, met spelers die graag hier komen spelen, trots zijn op de clubkleuren en waarbij iedereen achter de visie van de club staat.  

 

De voorzitter en zijn Raad van Commissarissen zien geen andere mogelijkheid dan het roer volledig om te gooien. Een compleet Brabants gevuld NAC beschouwen zij nog als enige redmiddel om dit NAC weer kleur op de wangen te geven. Brabanders zijn nuchter, levensgenieters en sociaal richting de medemens. Normen en waarden die nodig zijn om de trots en de sfeer weer terug te brengen in het Rat Verlegh-stadion. Van de coach, tot de selectie en zelfs de koffiejuffrouw. Iedereen moet zijn eerste adem uitgeblazen hebben op Brabantse grond om aanspraak te maken op een dienstverband bij deze club!

 

Voorzitter Van Baal zet duidelijke doelstellingen op papier voor de club en zijn nieuwe hoofdtrainer, welke uiteraard Brabander in hart en nieren is:

  • Van alle spelers en stafleden dient de geboorteplaats in de provincie Noord-Brabant te liggen;
  • De strakke deadline voor een volledig Brabantse selectie is vastgesteld op het begin van seizoen 2021/2022;
  • De stafsectie zal één seizoen langer de tijd hebben om deze metamorfose af te ronden;
  • De jeugdopleiding zal de komende jaren een flinke verbetering moeten ondergaan om ervoor te zorgen dat de jeugd de toekomst heeft in Breda. De opleiding van Brabantse parels zal een belangrijk onderdeel zijn van de toekomstvisie van NAC.
  • Na al deze extreme veranderingen kan de jacht op promotie worden ingezet. Hierna moet de club het hoofddoel gaan najagen, namelijk de grootste club uit Brabant worden! Willem II en PSV moeten de aanwezigheid van NAC gaan voelen op alle vlakken. De reputatielijst van de Nederlandse clubs zal hiervoor de graadmeter worden.

 

Een hels karwei, maar uiterst noodzakelijk om deze geweldige volksclub weer op het rechte pad te krijgen. Het is nu of nooit, anders gaat de club nooit meer de schoonheid terugvinden welke het ooit gehad heeft.

 

Spoiler

Mijn eerste verhaal weer sinds jaaaaaren. Hopelijk bevalt het spelen en schrijven net zo goed als destijds.

 

De challenge met NAC zal pittig worden. Het is een nog moeilijkere variant van de Bilbao-challenge, aangezien dit team volledig opnieuw opgebouwd moet worden, waar bij Bilbao de basis natuurlijk al aanwezig is. 

 

Ik wacht in ieder geval tot de officiële release van FM21 totdat ik met de challenge begin. Ik hoor meerdere geluiden dat er nog het een en ander aangepast gaat worden m.b.t. de database. Mogelijk heeft dat ook invloed op bijvoorbeeld de geboorteplaatsen, staffuncties, etc. Niet onbelangrijk in deze uitdaging.

 

Mochten er tips/trics of op-/aanmerkingen zijn op mijn verhaal, schroom niet om te reageren.

Veel leesplezier!

 

 

Edited by Jkx05
Link to comment
Share on other sites

  • Jkx05 changed the title to [FM21] Brabantse nuchterheid in Breda

1393806754_BannerBrabantseNuchterheidinBreda(6).jpg.c88f189d3b88bb952c405adfd93034d4.jpg

 

De nieuwe kapitein op het verdwaalde schip

Een grote onbekende voor velen, de nieuwe man aan het roer bij NAC. Een echte Brabander, dat is inmiddels wel duidelijk binnen de club. Rondlopend met een worstenbroodje in de hand groet hij iedereen die zijn pad kruist. Hij is open, goed gehumeurd en maakt graag een praatje met je.

 

Kox, een onbekende naam in de voetbalwereld, is al enkele jaren trouw volger van de club uit Breda. Een jonge 27-jarige manager, opgegroeid in de Brabantse Kempen, met een voorliefde voor alles wat met voetbal te maken heeft. Hij weet zijn kennismaking met het Rat Verlegh-stadion nog maar al te goed: “NAC - Heracles, 11 april 2012”, begint hij. “Een corner van NAC wordt maar matigjes weggewerkt door de Heracliden. Jordy Buijs ziet de bal op de rand van het zestienmetergebied aankomen. Hij besluit in een fractie van een seconde de bal VOL op de pantoffel te nemen. BOEM, 1-0!” Hij balt zijn vuist van enthousiasme.

 

Spoiler

 

 

Kox besloot na deze ervaring voor zijn opleiding te vertrekken naar Breda. Vier jaar woont hij er uiteindelijk, maar raakt in deze korte tijd tot over zijn oren verliefd op de stad. Dit bestempelt hij in 2014 door een seizoenskaart aan te schaffen, een ‘echte rat’ te worden. Op de B-Side natuurlijk, want er zijn maar weinig tribunes in Nederland waar meer sfeer te proeven is dan achter het doel in het Rat Verlegh-stadion.

 

Geweldige sfeer, dat wel, maar de prestaties op het veld blijven uit. Het wordt een rampseizoen, met degradatie als noodlot. Ondanks dit blijft de nuchtere Kox positief. De stadion, de club, de sfeer en stiekem ook zijn TV-debuut achter Tom Egbers maakt het voor hem alsnog een seizoen vol overtroffen verwachtingen.

 

Spoiler

Rara.. wie is het?

434624319_NOSuitzending.thumb.png.fb8d09caf666f920ded7100d5ebfb49b.png

 

Als manager weet hij in de tussentijd een waslijst op te bouwen aan geweldige clubs en is zijn prijzenkast al aardig gevuld. Dundee United, Slovan Liberec en kort geleden nog het Griekse Panathinaikos zijn een greep uit de subtoppers die hij naar de titel wist te leiden. Digitaal dan wel, maar ach.. wat maakt het uit!

 

Voor NAC-voorzitter Van Baal in ieder geval niets. Hij ziet in Kox de ideale man om te touwtjes in handen te nemen bij deze enorme klus. Kox deinst niet terug voor deze uitdaging van zijn leven. Hij zit vol vertrouwen en kan geen mooiere uitdaging bedenken dan zijn club, in samenwerking met zijn ‘mede-Brabanders’, weer op het rechte pad te krijgen!

 

Kox zit echter nog met één probleem in zijn maag: “Hoe gaan we in godsnaam ervoor zorgen dat we presteren in de Carnavalsweek?’

 

Spoiler

Thanks allen voor de berichten! @komodo25  @Niejo101  @Fantasy  @Copywriter  @chrisje1993

 

Zoals al velen van jullie melden wordt het inderdaad een flinke uitdaging. Hopelijk verloopt alles naar wens en kan ik er een mooie lange save, met daarnaast een mooi verhaal, van maken.

 

Eén ding staat inmiddels vast:

Wachten op de release duurt weer verdomd lang. Nog 3 dagen te gaan..

 

Edited by Jkx05
Link to comment
Share on other sites

Sympathiek clubje, met natuurlijk de allermooiste kleurencombinatie die er maar bestaat voor een voetbalclub. Heel aangenaame schrijfstijl heb je trouwens, en de doelstellingen zijn ook erg ambitieus. Ik sta nu al te popelen voor het vervolg! Succes alvast.

Link to comment
Share on other sites

1393806754_BannerBrabantseNuchterheidinBreda(6).jpg.c88f189d3b88bb952c405adfd93034d4.jpg

 

Donderslag bij heldere donkere hemel

Het nieuws slaat in als een bom binnen de organisatie. Ondanks dat de wolken al jaren donker zijn boven Breda en er maar weinig licht aan de horizon te bekennen was, had niemand zo’n extreem besluit verwacht. De voorzitter van de club brengt samen met de kersverse coach het nieuws. Kort en bondig, want om de zaken heen draaien is inmiddels al te lang gaande binnen deze club. Daadkracht is nodig om alles weer op de rails te krijgen.

 

Iedereen heeft door deze krachtige handelingswijze al snel in de gaten dat het menens is. Veel spelers zien het pas korte dienstverband bij NAC in rook opgaan. Bijna de complete selectie wordt via deze weg richting de uitgang gedreven. Enkel de Brabanders Sydney van Hooijdonk, Mounir El Allouchi en kersverse aanwinsten Kaj de Rooij en Moreno Rutten blijven als belangrijke krachten over. Ook hebben in de selectie wisselspelers Matthijs Bel, Wout Neelen en Sabir Agougil een vrijbrief voor de leegloop. Met nog een uitzondering voor een miniem aantal jeugdspelers worden de anderen per direct op de transferlijst geplaatst.

 

Ook veel stafleden kunnen zich opmaken voor een vertrek bij “De Parel van het Zuiden”. De deadline voor de complete stafvernieuwing is vastgesteld op het begin van seizoen 2022/2023. Hierdoor kan het gros van de stafleden aan het huidige contract worden gehouden. Velen vertrekken hierdoor t.z.t. transfervrij. Indien er echter op een eerder tijdstip een Brabantse vervanger wordt gevonden moet men alsnog vrezen voor vroegtijdig ontslag. Enkel Eric Hellemons (hoofd jeugdopleiding), Pleun van Ginneken (sportwetenschapster) en Peter Maas (hoofd scouting) ontspringen de dans en behouden hun functies binnen de vernieuwde organisatie.

 

Inmiddels kiezen de niet-Brabanders eieren voor hun geld, wat onder andere ervoor zorgt dat alle zaakwaarnemers drukdoende zijn met het zoeken naar nieuwe clubs. De scouts van NAC draaien inmiddels ook overuren om de selectie weer opnieuw in te vullen. Een bizarre hectische periode is aangebroken, maar het blijkt een noodzakelijk kwaad om uiteindelijk voor een compleet nieuw en vooral herkenbaar NAC te kunnen zorgen. 

 

Spoiler

Thanks iedereen weer voor de berichten! @Michaelinho*  @Fantasy  @Marius @Titan  @delichris  @mattihamstra  @chrisje1993  @JordiW.  @komodo25  @Niejo101

 

Heel erg benieuwd hoe de komende periode gaat verlopen met de extreem grote veranderingen die binnen de club gaan plaatsvinden. Ik ga ervoor zorgen dat jullie op de hoogte blijven!

 

Edited by Jkx05
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...